Fara gluten Fara lactoza Salate

Salată de roșii cu brânză dietetică

  •  
  •  
  •  
  •  

Salată de roșii cu brânză proaspătă dietetică. Un fel rapid și dietetic de mâncare.

 

Imi place foarte mult salata de rosii, de aceea salatale sunt aliatul meu în ,,lupta” cu regimul pentru hipotiroidism. Am mare nevoie de o alimentație corectă și mare voință să nu renunț la regim. Și  cum starea mea s-a ameliorat considerabil după regim, îl țin destul de strict. Mai am zile când mănânc câte ceva interzis. Sunt om. Poftesc la bunătăți. Mai ales că sunt și gurmandă. Cu toate astea, încerc să nu mă abat de la drumul nou început din viața mea de aproape un an. Chiar dacă legumele sunt multe si pot varia în o grămadă de moduri salatele, uneori vreau sa manânc ceva cu carne, prajit, ori dulce…

Acum să trecem la treabă cu o salată sănătoasă.

200Calorii/porție salată de roșii cu brânză

Ingrediente o porție

2 roșii medii (300g)

1 ardei gras galben( 100g)

Ceapă (50g)

100g brânză de vaci proaspătă cu 5% grasime sau chiar mai puțin

1 castravete(100g) -optional

1g sare

1g piper

1 linguriță de ulei de susan(3-4g)

 

Mod de preparare

Legumele se spală bine. Apoi se curăță de cotoare, semințe și eventualele părți cu defecte-stricate (rosiile nu se curata de semințe).

Se taie legumele cuburi cam de 2cm. Cât mai mici ca atunci când luăm în lingură, să avem de toate într-o îmbucătură.

Eu am avut roșii din alea bune, zemoase, roz, de la o tanti din piață.  Sunt extrem de bune, dulci și aromate. Si restul legumelor tot de la ea le-am luat… Mereu e coadă mare la taraba ei. Lumea își ia pungă, își alege ce legume dorește, apoi stai la rând să cântărești si sa plătești. Prețul e un pic mai mare dar gustul e acela bun din copilărie. Când faci o salată, te teleportezi în curtea mamei la masă cu castronul de salată in față și cu bucata de pâine de brutărie în mână… 🥰

 

Se amestecă cu sarea, piperul și uleiul de susan. Salata asa făcută se adauga în farfuria -bolul în care va fi servită și se adaugă branza grămăjoare peste. Ce ar merge acum și o bucată de pâine proaspata de la brutarie pentru a aduna sosul format de legume… Dar cum nu prea avem voie gluten, cei ca noi (cei cu Hashimoto) ne limităm la a mânca salata asa cum este, doar cu legume și un strop de grăsime pentru gust 🙂

 

Conține și brânză proaspătă, o să ziceți că are lactoză, dar poate fi mâncată și de cei cu intoleranță la lactoză. Da, o am și pe asta și știu cât de rău se manifestă dacă lactatele consumate au cantitate mare de lactoză. Noi nu o putem digera. De acolo și răul de după consumarea alimentelor cu această lactoză. Branzeturile fermentate conțin lactoză mai puțină și de asta pot fi consumate si de cei cu probleme. Nouă ne lipsește o enzima (sau o avem în cantitate mică), lactaza, care sa ne ajute sa descompunem lactoza în glucoză si monozaharide. Brânzeturile fermentate, maturate, iaurtul, chefirul, sana…, pot fi consumate fără probleme. Prin fermentare naturala se distruge enzima si se reduce lactoza, asta ne ajută la digestie. În țările asiatice nu o să găsiți lactate. Acolo rata intoleranței este foarte mare. În Asia o sa vedeti ca sunt produse vegetale in locul celor animale.

De exemplu laptelui fără lactoză nu-i lipsește ceva ci din contră, are ceva adăugat, lactază. Aceasta separă pentru noi cei cu intoleranta, galactoza si glucoza ca sa putem noi digera mai bine lactoza din lactate. Mai multe informatii detaliate puteti citi pe dr Oana Cuzino. Sursa https://doc.ro/sanatate/intoleranta-la-lactoza

E bine de știut ca cei cu probleme de sănătate, cu hipotiroidism( în cazul meu),  trebuie să evite anumite alimente cum ar fi soia și produsele din soia, zahărul, glutenul, legumele crucifere. O să dezvolt despre fiecare in parte la câte un articol. Azi am povestit puțin despre lactoză. Mulți sunt sceptici in privința glutenului. O să dezvolt subiectul si acolo în curând. Trebuie sa avem un echilibru în viața noastră și de asta vă povestesc aici din toată experiența mea cu hipotiroidism cronic autoimun. Să fim sănătoși și să avem grijă de noi ❤

 


  •  
  •  
  •  
  •  

DespreMya Benea

Bună . Eu sunt Mya . Sunt din Galați, am copilărit într-o comună din aproprierea orașului. Am invatat sa gatesc de la mama. Pasiunea gatitului cred c-o am in sange, imi place prea mult sa fac asta :) Daca inainte gateam de toate si experimentam tot in zona culinara, din ianuarie 2020 de cand am aflat ca am hipotiroidie hashimoto autoimuna cronica, stilul meu in bucatarie si in viata s-a schimbat complet. Asa a luat nastere blogul @aromelemyei.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *