De post Legume Tocăniță

Tocăniță de pleurotus

  •  
  •  
  •  
  •  

Tocăniță de pleurotus.

 

Un fel de mâncare de post pe care l-am făcut prima dată în primăvara acestui an. Ni s-a părut grozavă tocănița chiar dacă a fost o improvizație de moment. Aveam o caserolă cu pleurotus în frigider și o tot mutam de colo colo nefăcând nimic din ea. Le-am scos în ideea că o să fac ciuperci pane soțului. Cum el nu a vrut, au ajuns tocăniță de pleurotus. Și bine am făcut că tare bună a ieșit.

 

210 calorii/porție

840 calorii/rețetă

4 porții/rețetă

Ingrediente tocăniță de pleurotus

500g ciuperci pleurotus

1 ceapă

2 linguri ulei

100g roșii

150g ardei capia și galben

150g apă caldă

2g piper

1g sare

2g chili (opțional)

verdeață

Mod de preparare tocăniță de pleurotus

Se spală legumele și se lasă 10minute la scurs într-o sită. Pleurotus trebuie trecute rapid prin jetul de apă. În mod normal ciupercile nu se spală pentru că absorb apă. Ale mele pleurotus erau un pic vechi și am zis că e musai să le clătesc puțin. Le-am și tamponat imediat cu prosoape de hârtie ca să nu intre apă in ele.

Le-am curățat de cotoarele mai groase, nu mult, vreun cm (erau puțin cam tari acolo). Apoi le-am tăiat cam la 3-4 cm. Am pus părțile mai fragede intr-o parte și cele tari altă parte pentru că au timpi diferiți de gătire și vreau să fie făcute în același timp, nu ca pălăriile ciupercilor să fie fleșcăite și tulpinile tari.

 

Mi-am pregatit  ceapa, ardeii, roșia, verdeața, pentru cântărit. Am tocat ceapa mărunt, apoi am trecut la ardei si i-am tocat cubulețe. Roșia am tocat-o un pic mai mare și am pus-o deoparte pentru că va ajunge mai la urmă în oală.

Preparare

Se pune uleiul la încins într-o oală de 3l, se adaugă ceapa tocată când uleiul sfârâie, se lasă 1 minut așa, apoi se adaugă părțile mai tari ale ciupercilor și se lasă încă 3-4 minute la foc mare.

Acum le vine rândul și părților moi de la ciuperci. Se mai gătesc si ele încă vreo 3 minute și se sting cu apă caldă.

Timpul condimentării. Am adăugat piper, sare, chili, ardeiul capia si ardeiul gras. Se fierbe la foc mediu 15minute cu capac.  După trecerea timpului de mai sus, am adăugat sucul de roșii și roșia tocată.

Se mai lasă pe foc încă 10-15 minute.

Se verifică dacă ardeii sunt gătiți. Dacă sunt ei, sunt și ciupercile, inclusiv restul legumelor. La urmă se adaugă verdeață după gust. Se mananca fierbinte.

 

Eu am mâncat cu mămăligă pentru că aceasta nu conține gluten. Soțul a preferat pâinea in locul mamaligii, fiecare după gust și posibilități 😁😃

 

Tocănița de ciuperci pleurotus merge foarte bine și cu orez simplu, cartofi fierți sau paste fără gluten.

 

 


  •  
  •  
  •  
  •  

DespreMya Benea

Bună . Eu sunt Mya . Sunt din Galați, am copilărit într-o comună din aproprierea orașului. Am invatat sa gatesc de la mama. Pasiunea gatitului cred c-o am in sange, imi place prea mult sa fac asta :) Daca inainte gateam de toate si experimentam tot in zona culinara, din ianuarie 2020 de cand am aflat ca am hipotiroidie hashimoto autoimuna cronica, stilul meu in bucatarie si in viata s-a schimbat complet. Asa a luat nastere blogul @aromelemyei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *