Conserve

Zacuscă dietetică

  •  
  •  
  •  
  •  

Zacuscă dietetică fără prajeală, ulei în cantitate foarte mică. O altfel de zacusca dar la fel de gustoasa ca cea traditionala. Calorii extrem de puține.

Zacuscă face cam orice gospodină pentru familia ei daca are timp din belșug toamna. Eu fac destul de rar pentru că soțul meu nu e mare amator și chiar dacă mie imi place, îmi face rău si nu pot mânca din cea clasică nici măcar o gură. Acum dacă sunt la regim pentru hipotiroidism, am zis să fac o rețetă de zacuscă dietetică pe care s-o pot mânca fără să am probleme digestive.

În urmă cu ceva timp am aflat un mic truc pentru vinete ca să poată fi digerate mai ușor și să nu mai am probleme cu urâtele crize de fiere provocate de semințele de vinete, de la prietena mea draga, Diana. Ea a descoperit mai demult  că dacă se sparg semințele vinetelor în blender, poate digera mai ușor preparatele cu vinete și nu mai face crize de fiere. Am pus si eu trucul în aplicare și a funcționat. Multumesc Diana ❤😘

Rețeta  cu trucul Dianei o găsiți aici https://savoriurbane.com/salata-de-vinete-dietetica/

Acum că am rezolvat problema crizelor de fiere, am eliminat și prajeala din ecuație, că și asta ,,ajută” la crizele nasoale de fiere și arsuri de stomac. Am scazut bine și cantitatea de grasime pusă în clasica zacuscă. Și să știți că nu e mai prejos preparatul rezultat decât cel tradițional. Acum pot mânca liniștită o felie de pâine fără gluten cu zacuscă din belșug fără să-mi facă rău 😃😁 Are și calorii puține, așadar este excelentă pentru cei care țin regim 😃

53Calorii/100g

159calorii/borcan de 300g

Cantitate totala zacusca dietetica= 7 borcane de 400g

Ingrediente zacuscă dietetică

1kg vinete coapte-bine scurse(dublu-crude)

600g  ardei capia copți -bine scurși(dublu-cruzi)

800g rosii sau suc de rosii

250g ceapa(2cepe mari)

1 morcov (70-80g)

150g-200g apa ori suc de la ardeii copti

15g sare

10g piper

10g boia

1 ardei iute

25-30g de ulei  (2 linguri )

Mod de preparare zacuscă dietetică

Se spală vinetele si ardeii, apoi se șterg de apă și se coc pe flacăra aragazului sau pe  grătar afara.  Cum anul acesta nu am avut unde să coc legumele pe grătar cu lemne, am băgat în funcțiune regula coptului la flacara pe aragaz. Nu, nu pun nici zare de folie de aluminiu să protejez de mizeria care se face pe aragaz, pentru că oricum se scurge lichidul  din legume si pe dedesubt folie, și e la fel de curățat după ca si cum n-ar avea acea protecție…

Zacusca se întinde ca timp pe doua zile pentru că durează coptul legumelor, scursul lor de lichid si abia apoi prepararea. În prima zi se spală, se sterg, se coc vinetele cu ardeii capia, se curăță de coji și se lasă la scurs în site cu vase dedesubt pentru colectarea lichidului. Ardeii se pun separat pentru ca sucul lor poate fi folosit cu succes la zacuscă, pe când sucul vinetelor nu, acesta din urmă este indigest si trebuie aruncat.

A doua zi am cântărit legumele scurse și am avut rămase 1kg  de vinete, respectiv 600g pulpă de ardei copți.

Dacă avem partea cea mai grea gata, ne apucăm de zacuscă.

Primul lucru făcut în cea de a doua  zi este să spălăm borcanele și să le punem la sterilizat. Este foarte importantă etapa asta. Așa știi sigur ca toată munca ta la zacuscă nu va fi in zadar. Un borcan sterilizat bine, va ține conserva și câțiva ani fără să se strice. Asta dacă rezistă sa nu fie mâncată 😁 Capacele le-am sterilizat într-o oală cu apă. Le-am fiert 10minute din moment ce a dat semne de fierbere apa, apoi le-am lăsat acolo până aproape mi-au trebuit. Cu câteva minute înainte de a le folosi, le-am scos din apă și le-am uscat cu prosoape de hârtie. Eu reciclez borcanele, prefer sa folosesc astfel de borcane pentru ca economisesc bani si cumva salvez planeta de resursele consumate fabricării  altora. Le spal, le curăț  etichetele,  apoi le refolosesc cu succes.

Deci:

Se spală borcanele bine cu detergent de vase, se clătesc cu apă din abundență în cateva rânduri, apoi se pun borcanele ude pe tava cuptorului si se bagă in cuptorul rece. Se dă drumul cuptorului la minim, al meu are 150 grade pe această treaptă. Se lasă o oră pe ceas cu căldura pornită, apoi se oprește focul și se lasă in cuptor sa se răcească lent vreo 2 ore. Cam atât timp cât vă ocupați de zacuscă.

 

A venit timpul să spăl ceapa și morcovul. Le-am curățat de coajă, apoi am dat morcovul prin razatoarea fină și ceapa am tocat-o mărunt.

Într-o oală încăpătoare( de 8l am avut eu), am pus uleiul la încins, am adăugat ceapa și  am lăsat fix 1 minut, am vrut să sotez ceapa, nu să o prajesc. Imediat dupa trecerea primului minut, am stins cu câteva linguri de apă(50g) și am pus capacul oalei. Ceapa se va găti înăbușit trei minute și va deveni sticloasă. Tot acum am pus si sarea, aceasta ajută ceapa sa se înmoaie mai repede.

Acum am adăugat morcovul ras, am lăsat 2minute și am stins cu 50g de apă.

Între timp am tocat ardeii capia și vinetele scurse în blender. Semințele vinetelor se sparg aproape toate( am explicat mai sus de ce procedez așa).

Se lasă morcovul si ceapa așa până scade apa și de data asta, și se adaugă ardeii capia tocati, se lasă 5 minute la foc mediu, timp in care am amestecat încontinuu.

Acum au venit rândul vinetelor tocate fin, se amestecă și se cronometrează încă cinci minute. Scădem ochiul aragazului la foc mic, pe ochiul cel mare al aragazului.

În timpul ăsta am dat roșiile pe razatoarea mare. Așa  va rămâne doar pulpa si sucul lor, iar coaja se arunca. Puteti să dați si prin blender, nu e greșit doar că va rămâne coaja și e puțin dificil de mâncat. Tot rămâne printre sau pe dinți cand veti mânca zacusca 😁🤦‍♀️

Au trecut si cele cinci minute calculate, am adăugat roșiile și condimentele și am lăsat pe foc mic 25-30 de minute cu capacul pus într-o parte. Mare grijă pentru că stropește tare și arde ca lava. Se amestecă des în oală protejându-vă fața cu capacul drept scut 😃 Mie mi-a sărit până în tavan. De asta vă zic să aveți grijă mare în această etapă…

Zacusca mea este gata. Nu o fierb în neștire. Legumele oricum erau gătite înainte parțial de la flacără. Acum mai mult trebuia să se gătească ceapa, roșiile și să se unească aromele faine ale legumelor și condimentelor. Am scos borcanele din cuptor și le-am pus pe o tava de metal. Le puteți pune pe un grătar , dar musai să fie de metal, ca atunci când puneți un conținut fierbinte în borcane, metalul sa preia șocul termic și în acest fel sticla va rămâne intactă.

Am pus zacusca mea fierbinte în recipientele de sticlă sterilizate, le-am înfiletat bine capacele potrivite și le-am întors fundul in sus.

Se lasă 5 minute cu fața în jos, apoi se întorc și se acoperă cu ceva gros, un prosop am pus eu.

Se crează un vid în momentul când sunt întoarse așa borcanele și asta ajută să nu se strice. E un plus la sterilizarea în prealabil a bocanelor.  Chiar și învelitul în prosop gros este tot un fel de sterilizare. Prin prelungirea temperaturii mari și răcirea lentă a conservelor, se produce încă o sterilizare.

Și e gata zacusca mea dietetică delicioasă 😋🥰 Nu-i așa că nu este nici o diferență la aspect?!

Să încercați rețeta și să reveniți cu feedback. Vă aștept cu drag ❤ În sfârșit putem mânca și noi cei cu probleme de sănătate o zacuscă bună care nu ne va face rău 🥰😃

 

 

 

 


  •  
  •  
  •  
  •  

DespreMya Benea

Bună . Eu sunt Mya . Sunt din Galați, am copilărit într-o comună din aproprierea orașului. Am invatat sa gatesc de la mama. Pasiunea gatitului cred c-o am in sange, imi place prea mult sa fac asta :) Daca inainte gateam de toate si experimentam tot in zona culinara, din ianuarie 2020 de cand am aflat ca am hipotiroidie hashimoto autoimuna cronica, stilul meu in bucatarie si in viata s-a schimbat complet. Asa a luat nastere blogul @aromelemyei.

5 comentarii

  1. […] Se începe cu spălarea borcanelor cu apă caldă și detergent de vase, apoi clătite bine. Borcanele ude se pun la sterilizat în cuptorul rece, timp de o oră la temperatura minimă a acestuia. Eu am sterilizat în același timp și borcanele pentru zacuscă pentru că le-am pus în aceeași zi.  Ca aici http://aromele-myei.ro/2020/09/22/zacusca-dietetica/ […]

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *