Conserve Sosuri

Sos picant de capia cu roșii

  •  
  • 1
  •  
  •  
    1
    Share

Sos picant de capia cu roșii. Un sos cremos, delicios, asemănător ketchupului.

Acest sos îl fac de câțiva ani buni. În fiecare an ziceam că o să pozez etapele și ingredientele ca să pot da rețeta exactă și prietenilor. Anul acesta chiar am făcut asta. Acum o să vă dau și vouă rețeta, prietenii mei virtuali, nu doar celor apropiați mie 🥰

Cui i-am dat acest sos, a zis că n-a mai mâncat ceva atât de bun. Sincer vă zic, se poate mânca și așa simplu sau pe o felie de pâine. E DELICIOS.

58Calorii/100g

232Calorii/borcan

Cantitate-3 borcane de 400g

Ingrediente sos picant de capia cu rosii

1,5kg ardei capia

850g roșii

20g oțet balsamic

10g piper

5g cimbru

5g oregano

20g zahăr

2 ardei iuți(aveți grijă la iuțeală lor)

Mod de preparare sos picant de capia cu roșii

După spălarea  legumelor, am trecut la curățarea lor de semințe și cotoare.

Le-am tăiat în bucăți mai mici și le-am lăsat în blender pe rând. Am blendat ardeii capia separat în câteva ture. Roșiile separat si ele, cred că în două-trei ture la blender.

Mi-am pregatit o oală mare, încăpătoare de 8l, am pus pasta de ardei și sucul de roșii în ea și am dat drumul la foc mic. În momentul când am văzut primele semne de fierbere, am adăugat condimentele. Sarea, piperul, oregano proaspăt , cimbrul, zahărul, oțetul balsamic și un ardei iute.

Cu ardeii trebuie avută grijă pentru că sunt unii extrem de iuți și vor strica bunătate de sos dacă va ieși prea picant și voi nu mâncați așa…  Noi mâncăm destul de picant și de asta am adăugat și al doi-lea ardei iute. Am avut data asta un soi de ardei extrem de iuți de abia puteai mușca din unul… M-am atins pe față după ce am tocat unul din ardei, chiar dacă m-am spălat pe mâini după asta, în momentul când mi-am atins fața, am simțit fix senzația de arsură. Am zis că mor de usturime câteva ore…

Ardeii înainte de a fi adăugați într-o mâncare, trebuiesc testați pe vârful limbii. Așa ne dăm seama cam cât trebuie pus din ei.

Să continui cu sosul…

Se ține pe foc mic cca o oră, până scade jumate din cantitatea inițială. În tot timpul ăsta se amestecă aproape încontinuu altfel riscați să se prindă de fundul oalei. Eu am avut o oală cu interior de ceramică și tot dădea uneori semne că se prinde de fundul oalei sosul când lăsam un pic neamestecat.

După ce sosul a fiert, se scoate și se dă printr-o sită deasă ca să rămână cojile ardeilor și roșiilor acolo. Am vrut ca acest sos să iasă cremos și fin. Să fie plăcut când îl mănânci. După ce am dat tot sosul fiert prin sită, l-am pus din nou în oală și l-am mai fiert 10minute de când am văzut primii bulbuci (semne că a început fierberea lui). Se amestecă absolut încontinuu în această fază.

Apoi am turnat sosul fierbinte în borcanele gata sterilizate înainte, le-am pus 5minute cu fața în jos și le-am acoperit cu ceva gros. Sterilizarea borcanelorhttp://aromele-myei.ro/2020/09/22/zacusca-dietetica/

Le-am lăsat așa până a doua zi. Uitați ce culoare frumoasă are și ce cremos a ieșit.

 


  •  
  • 1
  •  
  •  
    1
    Share

DespreMya Benea

Bună . Eu sunt Mya . Sunt din Galați, am copilărit într-o comună din aproprierea orașului. Am invatat sa gatesc de la mama. Pasiunea gatitului cred c-o am in sange, imi place prea mult sa fac asta :) Daca inainte gateam de toate si experimentam tot in zona culinara, din ianuarie 2020 de cand am aflat ca am hipotiroidie hashimoto autoimuna cronica, stilul meu in bucatarie si in viata s-a schimbat complet. Asa a luat nastere blogul @aromelemyei.

2 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *