Conserve Gem cu zahar putin

Gem de prune cu zahăr puțin

  •  
  •  
  •  
  •  

Gem de prune cu foarte puțin zahăr. O rețetă rapidă de gem frumos colorat.

Oare este cineva căreia să nu-i placă gemul de prune? Eu una îl ador. E unul din gemurile mele preferate din copilărie și de acum. Dacă atunci când eram copil puteam mânca gem bun cu zahăr într-o cantitate destul de mare fara sa-mi fie rau. Acum am ales o variantă cu foarte puțin zahăr DIN MOTIVE DE SANATATE. Am ales să adaug o cantitate mică de zahăr ca să-i pot salva culoarea superbă printr-o fierbere mai scurta si sa fie un pic mai sanatos. Dacă gemul de prune( Gem de prune fără zahăr la slowcooker ) fără zahăr a ieșit puțin mai spre maro, acesta a ieșit superb 😍 Nu doar la culoare, ci și la gust 😋 Are doar 125g de zahăr la 1kg de prune. Dacă stăm să calculăm, iese o foarte mică cantitate de zahar la o porție. Oricum nu mananc zilnic gem și nici nu abuzez de el mâncând un borcan o dată… Zaharul are rol si de conservant in gemuri-dulceata.

cca 217 calorii/100g

Cantitate- 1kg gem de prune (3 borcane de 400g + 200g pentru mâncat rapid…)

Ingrediente gem de prune cu foarte puțin zahăr

2 kg prune

250g zahăr

Zeamă de la jumătate de lămâie

Mod de preparare gem de prune cu foarte puțin zahăr

Cum încep la toate conservele cu sterilizarea borcanelor, așa voi începe și aici. Se începe cu pregătirea și spălarea borcanelor, apoi sterilizarea lor în cuptor timp de o oră la 150 de grade. Aici mai pe larg Zacuscă dietetică

Apoi am trecut la prune. Pregătirea acestora durează foarte puțin. Mie mi-au luat cam 4 minute cu tot cu spălatul lor, cu desfacut și scos sâmburii… Prunele se pun mai apoi în oala în care se face gemul, alături de zeama de lămâie și zahărul. Se amestecă și se lasă 20 de minute pe aragaz fără să dați drumul focului sub oală. Am lăsat așa că să lase fructele suc și să nu risc să afum gemul. După trecerea celor 20 de minute, am dat drumul la ochiul mare al aragazului. Am cronometrat o oră din moment ce am văzut semne de fierbere la gem.

Din acest moment se amestecă în gem 30 de minute cam din 5 în 5minute pe oc mediu. Celălalte 30 de minute se amestecă aproape încontinuu la foc mic. Așa nu e risc de prindere a gemului de fundul oalei și respectiv de afumare…

Numai bine între timp sau sterilizat borcanele și am putut să-mi pregătesc grătarul pe care voi scoate borcanele fierbinți, pâlnia care mă va ajuta la umplere și câteva prosoape groase ca să pot lucra fără să-mi ard mâinile. Să nu uitați să amestecați în oală… Sincer cât am amestecat încontinuu în cele 30 de minute, eu una nu m-am plictisit. Am stat pe facebook 🤣😁 Cu o mână amestecam  și cu cealaltă butonam telefonul 😁😃

Am oprit focul si am pus imediat gemul fierbinte in borcanele calde abia scoase din cuptor.

 

Ta-daaam. Uitați ce culoare frumoasă are. Un gem minunat în  timp puțin. Sa incercati reteta neaparat.

 


  •  
  •  
  •  
  •  

DespreMya Benea

Bună . Eu sunt Mya . Sunt din Galați, am copilărit într-o comună din aproprierea orașului. Am invatat sa gatesc de la mama. Pasiunea gatitului cred c-o am in sange, imi place prea mult sa fac asta :) Daca inainte gateam de toate si experimentam tot in zona culinara, din ianuarie 2020 de cand am aflat ca am hipotiroidie hashimoto autoimuna cronica, stilul meu in bucatarie si in viata s-a schimbat complet. Asa a luat nastere blogul @aromelemyei.

4 comentarii

  1. Asking questions are truly good thing if you are not understanding something totally, but this post provides fastidious understanding even. Florance El Ariel

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *