Friptura Friptură de rață la cuptor

Rață întreagă la cuptor cu cartofi

  •  
  • 1
  •  
  •  
    1
    Share

Rață la cuptor cu cartofi. O friptură excelentă pentru zile speciale și nu numai.

Sunt mare amatoare de carne de rață și de friptură în special. Cum nu prea aș avea voie o astfel de carne in combinatie cu cartofi din cauza conținutului mare de grăsime din pielea acesteia si din cauza asocierii amidon-proteina, fac mai rar sau chiar spre deloc mâncare din și cu rață.

Și totusi, cum nutriționiștii    recomandă  carnea de rață ori de gâscă în dietă pentru că are mai mult fier decat carnea de pui ori curcan, aleg variantele de gătit sănătoase. Cea mai recomandată formă de gătit e cea fiarta si dupa asta, la cuptor. Carnea gătită într-un mediu umed e mai ușor  digerabilă. Cea mai bună asociere a proteinelor este cu salata.

Pentru că în septembrie am împlinit 16 ani de căsnicie, am zis că e momentul să fac din nou această rețetă cu ocazia acestei zile speciale din viața noastră.

217calorii/100g carne de rață la cuptor

149 calorii-cartofi la cuptor cu grasime/100g

Cartofii simpli la cuptor fără grăsime au doar 93 de calorii/100g

 

Ingrediente rață la cuptor cu cartofi

1 rață de 2kg

1,5kg cartofi

1 linguriță sare

1linguriță boia dulce

1 linguriță piper negru

1linguriță oregano uscat

1 linguriță cimbru uscat

1 linguriță rozmarin uscat

½ linguriță de chili

2 linguri de ulei

1 pahar cu apa- 250ml

Mod de preparare gem de rață la cuptor cu cartofi

Am spălat rața, apoi am curățat-o bine de tuleii rămași. I-am tăiat și  partea cu glanda  de grăsime( cea folosită de păsări  pentru pene) de la târtiță și vârfurile aripilor. Am șters rața de apă cu prosoape de hârtie.

După asta am adăugat jumate din condimente pe ea plus o lingură de ulei și am masat-o bine peste tot. Condimentele trebuie să ajungă chiar și la interior. Am îndoit vârfurile aripilor dedesubt ca să nu stea așa în vânt, apoi i-am legat picioarele cu o sfoară pentru cuptor.

Am trecut la pregătirea cartofilor. Numai bine se aromatizează și carnea între timp  stând la temperatura camerei. După ce am spălat cartofii, i-am curățat de coajă,  i-am presarat cu restul condimentelor, lingura de ulei și au trecut și ei la masajul cu condimente 😁😃

Vor ieși tare gustoși după ce se vor găti în grăsimea lăsată de la carnea raței. Am tapetat tava cu hartie de copt, am pus mai întâi pielea de la gâtul raței dedesubt, era o bucată generoasă și n-am vrut s-o arunc. Va ieși crocantă după statul la cuptor și va proteja rața să nu se rumenească prea tare dedesubt.

Am pus rața condimentată, cartofii pe lângă, am acoperit totul cu o altă coală de hârtie de copt pe care am udat-o putin înainte cu apă caldă ca s-o pot plia mai bine pe rață. Deasupra am acoperit cu folie de aluminiu și am băgat tava la cuptorul încins la 190° timp de 30de minute.

După cele 30minute, am turnat paharul cu apă în tavă, ușor pe lângă folie( aceasta nu e chiar ermetică și apa se va duce peste tot în tavă) și am coborât temperatura la 150° timp de o oră.

După trecerea acestei ore am scos folia si hârtia de copt de deasupra și am mărit iar temperatura la 200° pentru încă 40-45 de.

Dacă aveți cartofi mici, îi puneți în tavă după prima jumătate de oră, nu de la început. Eu am avut niște cartofi mai mari, de asta am procedat așa de la început.

În ultimele 40de minute trebuie să ungeți sau să stropiți carnea cu grăsimea din tavă. Așa pielea se va găti bine și va ieși crocantă. Cam din zece în zece minute am tot stropit eu. Luam cu o lingură mare  (ceva cu mâner lung vă trebuie că nu care cumva să vă ardeți la cuptor ) și puneam din belșug peste rață și cartofi.

Este un fel delicios de mâncare si nu e chiar puțin caloric. Dar o dată pe an se merită să mănânci așa ceva 😃 Uitati cartofii aurii aici. Crocanti la exterir, moi in interior, arome de vis…

Aroma raței, carnea fragedă și suculentă, cartofii aurii făcuți în grasime lăsată de rață, ce poate fi mai gustos de atât?! 😋

Noi am mâncat cu sos de iaurt cu usturoi Sos dietetic de iaurt cu usturoi 

 

 

 


  •  
  • 1
  •  
  •  
    1
    Share

DespreMya Benea

Bună . Eu sunt Mya . Sunt din Galați, am copilărit într-o comună din aproprierea orașului. Am invatat sa gatesc de la mama. Pasiunea gatitului cred c-o am in sange, imi place prea mult sa fac asta :) Daca inainte gateam de toate si experimentam tot in zona culinara, din ianuarie 2020 de cand am aflat ca am hipotiroidie hashimoto autoimuna cronica, stilul meu in bucatarie si in viata s-a schimbat complet. Asa a luat nastere blogul @aromelemyei.

2 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *