Carne Cuptor Friptura Friptură de rață la cuptor

Rață la cuptor cu cartofi

  •  
  • 2
  •  
  •  
    2
    Shares

Rață la cuptor cu cartofi. O friptură rumenă și suculentă,  excelentă pentru zile speciale și nu numai.

 

Sunt mare amatoare de carne de rață și de friptură în special. Cum nu prea aș avea voie des o astfel de carne în combinație cu cartofi din cauza conținutului mare de grăsime din pielea acesteia si din cauza asocierii amidon-proteină, fac mai rar sau chiar spre deloc mâncare din și cu carne de rață.

Și totuși, nutriționiștii  recomandă  carnea de rață în dietă, pentru că are mai mult fier decât carnea de pui ori de curcan și pentru că untura de rață, deși are foarte multe calorii, este benefică colesterolului consumată moderat și rar, de asta eu aleg variantele de gătit sănătoase ale acestui tip de carne. Untura de rață are mai multe grăsimi sănătoase decât  nesănătoase, mai are și un conținut mare de minerale printre care și seleniu, un mineral extrem de important în funcționarea tiroidei Hashimoto (fix ce trebuie în hipotiroidism), ajută sistemul imunitar  prin sursa prețioasă de antioxidanți conținuți și nu în cele din urmă, este și tare gustoasă. Cele mai recomandate forme de gătit sunt carnea fiartă sau la cuptor pentru că, carnea gătită într-un mediu umed este mai ușor  digerabilă.

Cea mai bună asociere a proteinelor este cu salată ori cu alte legume, gătite deasemeni tot sănătos, alături de un mujdei de usturoi verde sau un alt sos care vă este pe plac. Mie personal  îmi place foarte mult și combinația de rață cu sosuri dulci-acrișoare făcute din fructe de pădure ori vișine, dar prefer mai mult pieptul de rață în această asociere decât  restul bucăților de carne ale unei rațe.

Pentru că în septembrie am împlinit 16 ani de căsnicie, am zis că e momentul să fac din nou această rețetă cu ocazia acestei zile speciale din viața noastră ❤ Un asemenea eveniment merită sărbătorit cum trebuie și cu bucatele potrivite ❤

● 217calorii/100g carne de rață la cuptor

● 149 calorii-cartofi la cuptor cu grasime/100g

● Cartofii simpli la cuptor fără grăsime au doar 93 de calorii/100g

 

Ingrediente rață la cuptor cu cartofi

●  1 rață de 2kg

●  1,5kg cartofi

●  1 linguriță sare

●  1linguriță boia dulce

●  1 linguriță piper negru

●  1linguriță oregano uscat

●  1 linguriță cimbru uscat

●  1 linguriță rozmarin uscat

●  ½ linguriță de chili

●  2 linguri de ulei

●  1 pahar cu apa- 250ml

Mod de preparare rață la cuptor cu cartofi

Am luat rața și am spălat-o, apoi am curățat-o bine de tuleii rămași. I-am tăiat și  partea cu glanda  de grăsime( cea folosită de păsări  pentru pene) de la târtiță și vârfurile aripilor. Am șters rața de apă cu prosoape de hârtie.

După asta am adăugat jumătate  din condimente pe ea,  plus o lingură de ulei și am masat-o bine peste tot. Condimentele trebuie să ajungă chiar și la interior. Am îndoit vârfurile aripilor dedesubt ca să nu stea așa în vânt, am împins târtița raței în interiorul acesteia ca să nu fie inestetică, apoi am legat-o fedeleș cu o sfoară pentru cuptor. Vedeți pașii și în imaginilede mai jos. Dacă aș lăsa târtița așa cum este, arată destul de urât atunci când pui friptura pe masă, din acest motiv am procedat așa. Rațele au această parte anatomică mai lungă și este inestetică atunci când servești o așa friptură fină invitaților 🙂

 

După ce am condimentat rața și am legat-o bine, am trecut la pregătirea cartofilor. Numai bine între timp se aromatizează și carnea mai bine stând la temperatura camerei.

Am spălat cartofii, i-am curățat de coajă,  i-am presarat cu restul condimentelor, lingura de ulei și au trecut și ei la masajul cu condimente 😁😃 Vor ieși tare gustoși după ce se vor găti în grăsimea lăsată de la carnea raței.

Am tapetat tava cu hartie de copt, am pus mai întâi pielea de la gâtul raței, era o bucată generoasă și n-am vrut s-o arunc. Va ieși crocantă după statul la cuptor și va proteja rața să nu se rumenească prea tare dedesubt. Am pus rața condimentată, cartofii pe lângă, am acoperit totul cu o altă coală de hârtie de copt pe care am udat-o puțin înainte cu apă caldă ca s-o pot plia mai bine pe rață. Deasupra am acoperit cu folie de aluminiu și am băgat tava la cuptorul încins la 200° timp de 30de minute.

După cele 30minute, am turnat paharul cu apă în tavă, ușor pe lângă folie ( aceasta nu e chiar ermetică și apa se va duce peste tot în tavă) și am coborât temperatura la 150° timp de o oră si jumătate.

După trecerea celor 90 de minute, am scos folia și hârtia de copt de deasupra și am mărit iar temperatura la 200° pentru încă 40-45 de minute, pana se rumeneste frumos rața la exterior. Asta este în funcție de cuptor, al meu este pe gaz, cele electrice sunt mai echilibrate și mai constante la temperatură.

Dacă aveți cartofi mici, îi puneți în tavă după prima jumătate de oră, nu de la început. Eu am avut niște cartofi mai mari, de asta am procedat așa cu ei de la început.

În ultimele 40de minute trebuie să ungeți cu o pensulă de silicon sau să stropiți carnea cu grăsimea din tavă cu o lingură cu coadă lungă, asta ca să nu vă ardeți. În acest mod pielea se va găti bine și va ieși crocantă și delicioasă. Cam din zece în zece minute am tot stropit eu, luam cu o lingură mare și puneam din belșug peste rață și cartofi.

Este un fel delicios de mâncare care nu are egal chiar dacă nu este chiar puțin caloric, dar o dată pe an se merită să mănânci așa ceva 😃 Uitați cartofii cât de aurii sunt aici, crocanți la exterior, moi în interior, arome de vis…

Aroma raței, carnea fragedă și suculentă, cartofii aurii făcuți în grasime lăsată de rață, ce poate fi mai gustos de atât?! 😋  Noi am mâncat de cele mai multe ori cu sos de iaurt cu usturoi Sos dietetic de iaurt cu usturoi

sau cu mujdei de usturoi verde.

 

 


  •  
  • 2
  •  
  •  
    2
    Shares

DespreMya Benea

Bună . Eu sunt Mya . Sunt din Galați, am copilărit într-o comună din aproprierea orașului. Am invatat sa gatesc de la mama. Pasiunea gatitului cred c-o am in sange, imi place prea mult sa fac asta :) Daca inainte gateam de toate si experimentam tot in zona culinara, din ianuarie 2020 de cand am aflat ca am hipotiroidie hashimoto autoimuna cronica, stilul meu in bucatarie si in viata s-a schimbat complet. Asa a luat nastere blogul @aromelemyei.

2 comentarii

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *