Cheesecake fara zahar Deserturi Dulciuri fara zahar Fara gluten Fara lactoza Gem fara zahar

Cheesecake dietetic cu pere – fără coacere

  •  
  •  
  •  
  •  

Cheesecake dietetic cu pere, cremos, aromat și delicat. O prăjitură fără zahăr și fără  gluten, cu o cantitate extrem de redusă de lactoză și cu multe fructe proaspete. Un desert rapid, fara coacere, numai bun pentru un regim echilibrat.

 

Este o prăjitură dietetică, ușor de făcut și tare de gustoasă.

Zilele trecute am fost să-mi fac analizele pentru tiroidă și laboratorul era fix lângă o piață. Am trecut pe lângă tarabele pline cu fructe și legume de toamnă și parcă mă ademeneau să le cumpăr pe toate… Cum era să ratez bunătățile?  Pe lângă merele parfumate si strugurii zemoși, mi-au sărit în ochi frumusețile astea de pere. Am luat câteva kg fără să știu ce o să fac ulterior cu ele… Erau cam multe ce-i drept, am zis doar că o să mâncăm pe săturate așa proaspete, să ne bucuram din plin de savoarea toamnei și cu ce o să rămână din fructe o să fac ceva bun, de regim 😃 Așa a luat naștere acest cheesecake dietetic cu pere, fără coacere.

214calorii/porție

cantitate cheesecake-13 felii(porții)

Tava de 26 cm- inițial calculasem ingredientele pentru tava de 24cm. Cum nu am gasit fundul detașabil al acesteia, am folosit tava de 26cm 🙂

Ingrediente cheesecake dietetic cu pere

Blat

200g cereale  integrale de ovăz

1 banană bine coapta

150g gem de pere cu puțin zahăr

Umplutura

600g brânză proaspătă cu 5% grasime

300g iaurt cremos cu 2% grăsime

10g gelatină

7,5 ml îndulcitor lichid <=> a 100g zahăr

1 extract de vanilie

50g stafide

100g apă rece

7 buc. pere  ( 700g )

Jeleu cu bucăți de pere

1,3 kg pere întregi sau 1kg pere curățate

10g gelatină granule

60g apă rece

1 portocală

3,5 ml îndulcitor lichid <=> a 50g zahăr sau a 10 pastile de stevia

 

Mod de preparare gem de cheesecake dietetic cu pere

Am început cu blatul. Acesta trebuie să stea puțin la rece inainte de a adauga crema peste el.

După ce mi-am cântărit cerealele, le-am marunțit în blender. Mi-au încăput cam greu și cam la limită in vasul blenderului. Sunt voluminoase și încap doar câte 100g o data. După ce am avut cerereale marunțite (granule mai mari), am pus banana si gemul de pere  în blender și le-am pasat bine până au devenit ca o cremă fină. Această cremă rezultată, am pus-o  peste cerealele tocate, am amestecat-o și a rezultat un aluat ușor umed.

Montare cheesecake

Mi-am pregatit tava cu folie acetofan pe margine și cu hartie de copt la fundul acesteia. Eu am procedat așa pentru că era pentru noi cheesecake=ul. Dacă ar fi fost al altcuiva, aș fi pus inelul direct pe un carton gros, unul pe care se pun torturile de obicei  și aș fi pus doar folie acetofan pe marginea interioară a tăvii ca să nu fiu nevoită să mut prajitura după.  Acum am pus compoziția de blat în tavă și am presat-o ușor cu degetele, apoi m-am ajutat de un pahar ca să nivelez blatul cât mai uniform. Tava se pune la rece și se trece la următorul pas.

Crema

Se pune brânza proaspătă în blender cam 4-5 minute până se mărunțește bine. Am vrut-o mai fină decât era în cutie.

Apoi am pus iaurtul, stafidele și extractul de vanilie și am lăsat bolul pe masă. În felul acesta stafidele se hidratează și crema scapă de o parte de lichid.

 

Urmeaza sa pun gelatina la hidratat în cele 100g de apa rece (timp de zece minute).

Imediat am trecut la curațatul celor 7 pere de coajă. Le-am taiat jumătăți ca să le pot pune pe grill și să le caramelizez puțin.  Apoi am încins tigaia grill și am pus perele cate 30 de secunde pe partea tăiată.

S-au caramelizat ușor și au căpătat o culoare superbă. Inițial zisesem că le voi da un strat de gelatină să le protejez de oxidare dar am uitat s-o fac dinainte și le-am lăsat așa. Voi puteti sa le dati prin tort-gelee sau stropi cu zeama de portocala imediat dupa curatare.

Am pregătit tava(26 cm)  pentru cremă punând perele prima dată  pe margine ca mai apoi să încălzesc gelatina și sa o pot amesteca cu crema. Mi-au încăput doar 13 jumătăți de pere.

Gelatina hidratată se pune pe baie de abur și se încălzește până la 50 de grade. Apoi se lasă un minut pe masă, timp în care amestecați în ea ca să se mai racorească.

Acum se pune din cremă câte o lingură peste gelatina caldă încă și se amestecă bine după fiecare adaugare a cremei.

Asa se temperează gelatina și nu se vor forma cocoloașe. După trei linguri de cremă, gelatina mea a fost temperată și am putut s-o adaug peste restul de cremă și s-o încorporez bine. Crema se toarnă imediat în tavă peste blat și pe lângă pere, se scutură puțin să se niveleze și se dă la rece minim 4 ore.

Jeleu de pere se face după ce s-a închegat crema

Se curăță perele de coji, cotoare și partea  ațoasă de la semințe către codițe. Se taie cuburi cam de 1,5cm.

Se pune sucul de portocale peste cubulețele de pere și se amestecă. Lăsăm puțin deoparte cât punem gelatina la hidratat.

Se dă drumul apoi la foc sub tigaia cu pere și se fierb fix zece minute. După ce fructele s-au inmuiat puțin și am oprit gătirea lor, am adăugat îndulcitorul lichid.

Am amestecat fructele ca să ajungă îndulcitorul peste tot, apoi am adăugat gelatina hidratată peste fructele fierbinți și am mai amestecat încă o dată temeinic.

Se toarnă jeleul cald în tava cu cheesecake. (Crema trebuie sa fie închegată deja)

 

Pont. Înainte să vă apucați de jeleul de pere, verificați cu degetul dacă crema este uscată deasupra si nu se ia pe acesta. Dacă vă grăbiți, puteți băga tava cu cremă, 15-20 de minute la congelator. Dupa adaugarea jeleului cu pere, se pune cheesecake-ul la rece încă vreo 3-4 ore. Eu l-am lăsat peste noapte. A doua zi l-am putut tăia frumos în felii.

 

Nu vă închipuiți ce bunătate de desert a ieșit. Aroma perelor predomină și este extrem de parfumat. Mă bucur că a ieșit echilibrat de dulce ❤

 


  •  
  •  
  •  
  •  

DespreMya Benea

Bună . Eu sunt Mya . Sunt din Galați, am copilărit într-o comună din aproprierea orașului. Am invatat sa gatesc de la mama. Pasiunea gatitului cred c-o am in sange, imi place prea mult sa fac asta :) Daca inainte gateam de toate si experimentam tot in zona culinara, din ianuarie 2020 de cand am aflat ca am hipotiroidie hashimoto autoimuna cronica, stilul meu in bucatarie si in viata s-a schimbat complet. Asa a luat nastere blogul @aromelemyei.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *