Carne Ciorbe Supe-ciorbe

Supă de găină cu legume și usturoi- ca la mama acasă

  •  
  •  
  •  
  •  

Supă de găină cu legume și usturoi. Cum se face o supă gustoasă de găină crescută la țară? Care este ingredientul cheie din supă?!

 

Supa de găină tânără cu multe legume și aromată la urmă cu usturoi este unul din felurile de mâncare făcute de mama pentru noi când eram mici copii acasă și  ne lovea cate o răceala, ori gripă… Ne punea imediat pe picioare cu supa asta. Era un miracol culinar chiar dacă nu prea voiam să o mâncăm atunci cand ne simțeam rău, ori pentru că nu aveam poftă de mâncare, ori pentru că nu-i simțeam gustul, motive găseam, posibil din cauza stării de rău…

De data asta am făcut-o pentru soțul meu răcit, ca mai apoi, a doua zi să-mi prindă și mie bine. Ne-a lovit răceala din plin pe amandoi după o escapadă la munte 🤦‍♀️😁

Răceală sau ce-o fi fost, supa asta ne-a ajutat să trecem mai ușor peste 😃

 

6-8 portii

39 calorii/100g supă

140calorii/ 100g carne fiartă de găină

Caloriile scad atunci când carnea este fără piele și grăsime, să luați în calcul și aspectul acesta.

Ingrediente supă de găină cu legume și usturoi

●1,3 kg carne de găină tânără-poate fi și cocoș tânăr

●4 morcovi

●3-4 fire de pastârnac

●1 ardei capia sau gras

●2 cepe

●1 felie mare de țelină

●3-4 cartofi medii

●6g sare( regim hiposodic)

●4l apă

●Câte 1 cățel de usturoi pentru fiecare porție de supă

●verdeață

Mod de preparare supă de găină cu legume și usturoi

Am curățat puțin  găina de tulei și am spalat-o în apă rece ca sa ii mai iasa din sange. Oricum era spălată și curățată bine, dar am zis să o toaletez și eu puțin. Apoi i-am scos excesul de piele de la gât, piept și târtiță( scot mare parte din grăsime ca să nu iasă supa prea grețoasă și în plus, eu nu am voie așa multă grăsime în regimul meu). Nu arunc bunătate de grăsime, din ea fac jumări pentru soț, asta atunci când adun suficient de multă pentru a o găti. Găsiți rețeta prietenelor mele dragi de la Savori Urbane  aici

Pasărea gata curățată am desfăcut-o în bucăți. Eu am pus toată carnea la fiert pentru că a fost o pasăre mică de cam 1,3 kg( păsările de curte, crescute natural, nu sunt foarte mari. Am pus apa la fiert într-o oală încăpătoare, după ce a fiert, am adăugat sarea cu carnea și am acoperit cu capacul până a făcut spumă.

O să vedeți că nu este multă spumă de adunat. De la păsările de curte nu se face spumă ca la cele cumpărate. La unele abia dacă ai ce aduna de deasupra… După spumare m-am ocupat de spălarea și curățarea legumelor. Morcovii și pastârnacul i-am curățat de coji, de capete,apoi i-am pus întregi. Ceapa după spălare am curățat-o doar de mustăți și de primul strat de coajă. Restul cojilor de ceapă le-am lăsat pentru că sunt foarte sănătoase, au multe vitamine și chiar sunt recomandate la răceală. Felia de țelină am curățat-o cu de coajă și am trecut la curățarea cartofilor (eu pun mereu cartofi în supă). Nouă ne plac extrem de mult cartofii cu gust de supă alături de carnea fragedă și suculentă a pasărilor de curte. La ardei i-am scos cotorul cu tot cu semințe.

După ce a fiert carnea aproape în totalitate, am pus legumele în oală și am mai lasat la foc mic încă 40 de minute.

La mine a fiert carnea relativ repede. Într-o oră și jumătate la foc mic găina și încă 30-40 de minute la foc la fel de mic cu legumele. Carnea se verifica cu o furculiță să vedeți dacă dă semne că este fiartă. Dacă intră furculița relativ ușor, este timpul să puneți legumele, dacă încă nu intră furculița în carne, mai lăsați să fiarbă. Nu vreți să mâncați carnea pe post de elastic 😁🤣

Dacă aveți o pasăre mai bătrână, va fierbe mai greu, dar cu siguranță va ieși la fel de bună sau chiar mai bună… Carnea trebuie să pice de pe oase, doar așa iese supa bună, concentrată în arome.

La urmă se pisează usturoiul și se pune în farfurie după plac. Carnea se mănâncă separat cu cartofii și cu mujdei ori se face o salată rusească din ea. În farfurie puneți morcov, pastârnac, usturoi și bineînțeles supa delicioasă plină de vitamine și de nutrienți care te pune rapid pe picioare 🥰

Uitați ce culoare frumoasă are această supă cu găină de țară. Are gustul copilăriei ❤

 

 

Se mănâncă fierbinte, cu gândul la a fi mai bine și cu gândul la mama și la acasă  🥰❤

Trebuie să-i mulțumesc din suflet mamei pentru tot ce m-a învățat în copilărie în materie de gătit și gust. Ea, mama, a fost cea care m-a introdus în tainele bucătăriei și care mi-a arătat cu drag ce să fac și cum să procedez de fiecare dată când dădeam greș cu vreun preparat. Mi-a dat liber în bucătărie și m-a lăsat să explorez gusturile, aromele și texturile mâncărurilor. M-a lăsat să-mi duc imaginația de a găti până acolo unde mă va duce drumul. Tot ea, mama, m-a ținut lângă ea și m-a sfătuit cum să-mi aleg ingredientele de calitate, cu gust și cât mai naturale.

Îmi amintesc cum stăteam cu fața lipită de geamul ușii, fascinată de ceea ce se întampla în bucătăria de iarnă în perioada sărbătorilor. Era magic. Abia pe la șase ani m-a lăsat să încep să explorez mai aproape de foc, până atunci, doar îi dădeam la mână câte ceva, ori curățam în ritmul meu câte o legumă. Pentru mine era foarte bine, învățam prin joacă.  Avea încredere în mogăldeața de om ce îi tot punea întrebări despre tot și răspundea cu răbdare și grijă ca să pricep totul pe îndelete.

Mulțumesc mama ❤

 

 


  •  
  •  
  •  
  •  

DespreMya Benea

Bună . Eu sunt Mya . Sunt din Galați, am copilărit într-o comună din aproprierea orașului. Am invatat sa gatesc de la mama. Pasiunea gatitului cred c-o am in sange, imi place prea mult sa fac asta :) Daca inainte gateam de toate si experimentam tot in zona culinara, din ianuarie 2020 de cand am aflat ca am hipotiroidie hashimoto autoimuna cronica, stilul meu in bucatarie si in viata s-a schimbat complet. Asa a luat nastere blogul @aromelemyei.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *