Creme Deserturi Fara lactoza Tort

Ganache de ciocolată albă cu un conținut foarte mic de lactoză

  •  
  •  
  •  
  •  

Ganache de ciocolată albă cu lactoză foarte putina. O cremă fină, delicată, numai bună pentru a umple torturi sau prăjituri. Rețeta cu lactoză in cantitate infima. Rețete rapide de creme.

Acest ganache (ganaș) a făcut parte din tortul pentru ziua mea de naștere, îmbunătățit cu mascarpone fără lactoză, alături de altă cremă delicioasă din ganache de ciocolată neagră cu mascarpone. Fac rețeta asta de câțiva ani de la prietenele mele dragi ❤ de la Savori Urbane, rețeta lor o găsiți aici. , deci făceam rețeta cu smântană normală care conține lactoză. Acum nu prea mai pot digera lactoza și de asta o evit. Înainte  aveam ceva probleme când mâncam, dar nu credeam că este ceva grav, apoi când am redus lactoza aproape în totalitate, am simțit o schimbare drastică în bine, de aceea am zis să fac de acum și dulciuri fără lactoză pentru ocazii speciale, chiar dacă nu sunt dietetice, în sensul cu calorii puține zic …😃

Nu am modificat rețeta, ci doar am schimbat smântana din rețeta fetelor, eu am folosit una fără lactoză, în rest am respectat pașii și rețeta identic. Am încredere totală în tot ce fac ele și de aceea merg pe mâna lor ❤ Am făcut varianta asta ca să ne bucurăm și noi ăștia cu intoleranțe de ceva bun din când în când 😃

ATENTIE! Cei alergici să se uite bine la ingredientele folosite în rețete, inclusiv la urmele de alergeni! Reteta mea contine lactoza intr-o cantitate foate mica, sub 1% pe intreaga reteta si aceasta se va imparti in alte 14-16 portii (calculati si voi cat de putina iese per total, este infim rezultatul), totusi daca aveti dubii, va recomand sa folositi o ciocolata 100% fara lactoza. Exista pe internet ciocolata cu lapte praf vegetal.

Intolerata la lactoza nu este acelasi lucru cu alergia la lactate. In intoleranta lipseste partial sau total o enzima, adica lactaza. Aceasta este responsabila cu desfacerea lactozei (care este un zahar aflat in lapte), in galactoza si glucoza. Daca este un deficit de lactaza, laptele nu poate fi digerat si trece mai departe in intestinul gros, unde fermenteaza si produce neplaceri. Alergia la lactate este de fapt alergia la proteina din lapte, adica la cazeina. La aceasta si urmele pot cauza proleme grave de sanatate sau soc anafilactic. Eu am alergie la foarte multe, asadar, stiu diferenta intre o alergie si intoleranta. Sunt total diferite.

Eu citesc cu mare atenție etichetele când cumpăr diverse produse care ar putea conține urme ori ingrediente la care sunt EU alergică, de aceea va zic sa fiti atenti ce produse folositi. Aveti grija la sanatate 🙂

1300-calorii/rețetă

1300 calorii/300g ganache alb fără lactoză

Puteti folosi ciocolata cu stevia in loc de ciocolata cu zahar de care am folosit eu data asta. Se găsește în supermaketurile mari. Eu nu demult am găsit în Kaufland astfel de ciocolată. Acum dacă nu mai era, am luat marca lor proprie. La gust seamana cu ciocolata alba Lindt sau Fin CARRE din Lidl. Recomand si ciocolata Milka pentru ganache. Mai aveți recomandări de ciocolată potrivită și în linkul de la Savori Urbane ❤

Ingrediente ganache cu lactoză putina- cu ciocolată albă

● 200g ciocolată albă

● 100g smântană dulce lichidă cu peste 30% grăsime-fără lactoză

Mod de preparare ganache cu lactoză putina-cu ciocolată albă

Se rupe ciocolata în bucățele.

Apoi se pune smântana fără lactoză într-o crăticioară și se pune la foc potrivit. Eu am cântărit smântana direct în crăticioară.

Se supraveghează îndeaproape smântana, nu se lasă să clocotească, ci doar să dea semne de fierbere. Când vedeți bulbuci, adică semne că a ajuns la punctul de fierbere, se trage crăticioara de pe foc și se adaugă ciocolata ruptă bucățele.

Se împinge ușor ciocolata  în smântana fierbinte și se lasă 2-3 minute, cât se inmoaie ciocolata.

După asta, se amestecă ușor cu o spatulă sau cu un tel ori lingură, orice aveți mai la îndemână, fără să bateți ganașul.

După omogenizare se pune o folie alimentară direct pe suprafața ganașului și se lasă la răcorit pe masă.

Când bolul nu mai este cald, se bagă în frigider pentru 6-8 ore.

Așa arăta după ce l-am scos de la frigider si i-am îndepărtat folia alimentara.

Cel mai bine stă peste noapte la rece ganache-ul. Sau daca e grabă mare și aveți nevoie de ganache mai repede, se poate băga la urgență în congelator vreo 50 de minute, însa cel mai sigur este să  stea peste noapte în frigider, asa se răcește lent și va avea ținută frumoasă și stabilă după mixare.

După trecerea orelor de răcit se mixează cam 12-15 secunde, doar cât crește puțin în volum și devine maleabil și pufos-aerat. La cantitatea asta mică este suficient timpul de mixare, nu mixați în exces, riscați să se taie. Eu numar secundele ca să știu exact când  trebuie să mă opresc. Ar fi inutil să pun cronometrul doar pentru atâta lucru. Mai mult mi-ar lua sa-l caut :))

Uitați cât de aerat este.

Va fi și mai aerat de atât. Îl voi amesteca cu mascarpone și va deveni o cremă extrem de fină și  gustoasă 😋❤

Uitați aici ce aveline frumoase am reușit să fac din ganache (ganaș) ❤ Culoarea nu este de un alb pur, ci mai mult un gălbui, asta se datorează grăsimii din smântană și ciocolată. Se va mai deschide la culoare după ce o să amestec bunătatea asta de ganache fără lactoză cu mascarpone fără lactoză (mascarponele fiind mai alb)  🙂

 


  •  
  •  
  •  
  •  

DespreMya Benea

Bună . Eu sunt Mya . Sunt din Galați, am copilărit într-o comună din aproprierea orașului. Am invatat sa gatesc de la mama. Pasiunea gatitului cred c-o am in sange, imi place prea mult sa fac asta :) Daca inainte gateam de toate si experimentam tot in zona culinara, din ianuarie 2020 de cand am aflat ca am hipotiroidie hashimoto autoimuna cronica, stilul meu in bucatarie si in viata s-a schimbat complet. Asa a luat nastere blogul @aromelemyei.

2 comentarii

  1. Bună Mya. Am de realizat un tort pentru cineva cu intoleranța la lactoza. Eu am tăiat din start ciocolata alba și pe cea cu lapte din lista de ingrediente fiindcă știu că au lapte în compoziție. Ciocolata pe care ai folosit-o tu nu conține lapte/lactoza? Mulțumesc de ajutor!

    1. Bună, ciocolata folosită de mine are o cantitate foarte mică de lactoză care se împarte la 14-16 porții. Deci per total, lactoza din rețetă este infimă pentru a produce neplăcere în cazul unui intolerant. Dar se găsește pe internet ciocolată fără lactoză, cu lapte praf de cocos. Eu ca intolerant, pot digera o așa cantitate mică de lactoză fără nici o problemă.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *