Fara gluten Paste

Paste fără gluten cu ciuperci și sos de roșii

  •  
  •  
  •  
  •  

Paste fără gluten cu ciuperci și sos de rosii. Rețeta rapidă de paste fără gluten. Cum se face sosul de roșii cu ciuperci pentru paste? Cum și cât se fierb pastele fără gluten?

Pastele cu sos sunt printre cele mai adorate mâncăruri de pe planetă, insotite cu orice fel de sos. Copii ori adulți, toți le preferă și le mănâncă destul de des. Sunt și preferatele mele ❤ Cum paste normale din grâu nu am voie acum, fac paste fără gluten pentru a-mi potoli pofta culinară 😃 Aceste paste sunt delicioase cu oricare sos le-ați combina. Majoritatea pastelor fără gluten sunt făcute din făină de orez sau făină de mălai, mai sunt si din alte tipuri de faina fara gluten, dar se gasesc mai rar si sunt mai scumpe. Important este ca au gust bun, chiar daca sunt puțin diferite la textură și se comportă diferit la fierbere. Dacă pentru o porție de paste normale cu gluten se calculează între 70-90g, pentru o porție de paste fără gluten se calculează puțin mai mult, minim 100g. Acestea din urmă se topesc cumva la fierbere și rămân cam jumătate din ce s-a pus la fiert. Se dizolvă în apă la propriu chiar dacă nu le gătești mai mult decât scrie pe ambalaj. Și în plus, fiecare porție trebuie gătită separat în apa proprie, doar așa poți scoate niște paste întregi din oală. Este normal să se întâmple asta, nici nu mă mir prea mult pentru că știu din ce sunt făcute, important este că avem și noi paste pe care le putem face cum vrem si cu ce ne dorim (noi, cei cu probleme de la gluten).

Eu am primit mai multe produse fără gluten de la o prietenă tare dragă sufletului meu (știe ea❤) și îi mulțumesc din suflet pentru asta ❤❤❤ M-am bucurat tare mult de cadou ❤❤❤🤗 Acum am o rezervă considerabilă de paste fără gluten pentru mult timp ❤ 😛😃 O să tot fac rețete gustoase pe care o să le împărtășesc cu voi 🥰

●380 calorii/reteta

● 4-5 /nr porții sos de roșii cu ciuperci pentru paste

● cca 80 calorii/1 porție de sos

● 345 calorii -100g paste fără gluten

Cei cu boala celiaca sa aiba grija si la urmele de gluten din condimente si din restul ingredientelor puse in retete! Dar cu siguranta stiu asta fara sa le zic eu 🙂

Ingrediente paste fără gluten cu sos de roșii si ciuperci

Pentru paste

● 100g paste fără gluten pentru o porție (vor rămâne cam 60%)

● 1,5 l apă

● 2g sare

Pentru sos

● 500g ciuperci champignon

● 100g ardei rosu – 1 ardei capia mare

● 500ml suc de roșii fără sare sau 500g roșii proaspete de vară date pe răzătoarea mică până iese coaja

● 300 ml apă caldă

● 2 linguri de ulei

● 1g piper

● 1g sau un vârf de linguriță cu oregano

● 1g sau un vârf de linguriță cu rozmarin uscat tocat

● 3g sau o linguriță boia dulce

● 3g sau o linguriță chili

● 10g zahăr

● 2-3g sare sau în funcție de regimul fiecăruia ( adăugați sau scoateți sarea)

Mod de preparare sos de roșii cu ciuperci

Aveam de ceva timp o caserola de ciuperci în frigider și nu prea aveam idee ce să fac cu ele, asta până mi-a venit pofta de paste și am zis că o să le transform într-un sos minunat, dietetic, pentru pastele mele fără gluten.

Gătire sos de roșii cu ciuperci

Am spălat ciupercile și le-am curățat bine de părțile unde aveau pământ și le-am pus deoparte să se scurgă puțin de apă. Am spălat și ardeiul capia și l-am tăiat fâșii. Apoi am cântărit toate condimentele, apa și sucul de roșii. Am tocat ciupercile felii de cam jumatate de cm.

Mi-am pregatit o tigaie mare, tip wok, am pus uleiul la încins, apoi imediat după am adăugat ciupercile felii și le-am sotat rapid la foc mare, cam cinci minute.

Am adăugat ardeiul capia si am mai lăsat pe foc mare încă 3-4 minute să se gătească și el puțin.

Următorul adăugat este usturoiul tocat mărunt, se mai lasă și acesta  la sotat încă 4-5 minute împreună cu restul legumelor, timp în care se rumenesc ușor ciupercile și se evaporă puținul lichid lăsat de acestea.

După acest timp am stins totul cu apa și sucul de roșii și am adăugat toate condimentele. Am lăsat să fiarbă din nou  la foc iute, iar din momentul când a început să clocotească sosul, am dat focul la mic, ca să fiarbă totul molcom cam zece minute și să se formeze sosul gustos. În această fază se îngroașă nițel sosul și devine cremos, numai bun de amestecat cu pastele.

Acum am pus alături pe aragaz și apa pentru paste la fiert. Am adăugat pastele fără gluten fix în momentul când apa a început să fiarbă bine și le-am fiert conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Tot acum am pus si sarea, dacă se pune de la început, apa fierbe mai greu. Eu am cantarit în prima faza cate 160g de paste fără gluten pentru două porții. Abia după ce au fiert pastele și au rămas jumătate din ele mi-am dat seama că aceste paste fără gluten sunt diferite de pastele normale si am mai căutat încă o dată instrucțiunile de pe ambalaj să vad ce scrie și acolo. Se specifica clar pe ambalaj să se pună câte  100g de paste/porție :p Eu tută că nu am observat de la început 😜😂

Sosul a fost gata în același timp cu pastele.

Eu una am pus în farfurii și paste cu sos separat și paste amestecate direct cu sosul să văd care arată mai bine și care sunt mai apetisante 😜❤ Cand amestecati sosul cu pastele, puneti si 2-3 linguri din apa in care au fiert acestea( in sos) si amestecati, va deveni si mai cremos sosul decat este deja.

Recomand ca pastele fără gluten să se amestece imediat cu sosul, altfel se întăresc repede și nu prea mai pot fi mâncate. Eu am făcut greșeala asta, să nu o faceți și voi 😛

Aici pastele neamestecate de la început cu sos 🙂 Sunt usor uscate si pentru ca au stat la sedinta foto :p

Aici pastele amestecate de la început cu sos 🙂 Apetisante nu? :p

 

Vă aștept să încercați rețeta și să-mi trimiteți poze cu rezultatul minunatelor și delicioaselor paste fără gluten cu sos de roșii și ciuperci ❤😘


  •  
  •  
  •  
  •  

DespreMya Benea

Bună . Eu sunt Mya . Sunt din Galați, am copilărit într-o comună din aproprierea orașului. Am invatat sa gatesc de la mama. Pasiunea gatitului cred c-o am in sange, imi place prea mult sa fac asta :) Daca inainte gateam de toate si experimentam tot in zona culinara, din ianuarie 2020 de cand am aflat ca am hipotiroidie hashimoto autoimuna cronica, stilul meu in bucatarie si in viata s-a schimbat complet. Asa a luat nastere blogul @aromelemyei.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *