Carne Carne de pui Multicooker Sosuri Tocăniță

Tocăniță dietetică de pipote și inimi de pui

  •  
  •  
  •  
  •  

Cum se face tocănița de pipote gustoasa? Cum calculăm caloriile pentru o porție?  Cum reducem grăsimile dintr-o rețetă?  Cum facem o mâncare gustoasă fără prajeală? Rețeta de inimi si pipote de pui la multicooker.

 

Tocanita de pipote cu inimi este una din mancarurile mele preferate. De cateva zile imi era pofta de aceasta, dar a venit o caldura insuportabila si cum dureaza mult gatirea acesteia, m-am gandit s-o gatesc la multicooker. Timpul se micsoreaza la jumate, asa nu stam langa aragaz  ca sa murim de cald pe canicula asta si avem o bunatate de mancare la jumate din timpul initial acordat gatirii ei.

Portii-4

Calorii/portie -cca 350

Ingrediente tocanita de pipote dietetică de inimi si pipote

● 1kg de pipote cu inimi

● 3 cepe potrivite

● 200g suc de rosii

● 1 linguriță  de zahăr

● 1 linguriță  de piper

● 1 lingură de ulei

● un praf de sare (optional, în  functie de regimul urmat. Daca aveti voie sau nu )

● 400 ml de supa ori zeamă de la pipote

● 5-6 căței  de usturoi

verdeață

● 2l apa

Garnitura

100-120g mamaliga/portie (calorii-140/100g)( optional)

salata verde (optional)

Preparare tocanita dietetica de inimi si pipote

Prima data se spala si se curata pipotele si inimile de eventualele pielițe rămase.

Apoi se pun pipotele si inimile cu doi litri de apa fiarta intr-o oala si se lasa pana incepe sa fiarba si face spuma. Se aduna spuma bine de tot, cam de trei ori am strans-o eu. In caz ca nu aveti multicooker puteti fierbe pipotele cu inimi in continuare pe aragaz, dar sa completati cu apa fiarta atunci cand scade. Musai oala acoprita cu capac dupa spumare.

Pregatim intre timp multicookerul. In oala acestuia am pus pipotele cu inimi, doua cepe taiate si din apa in care au fiert pipotele cu inimi. Mie mi-a incaput aproape toata apa de la pipote in oala, pana unde arata semnul maxim. Acum se seteaza multicookerul  o ora  pe functia presiune si ne pregatim si restul ingredientelor. Dureaza cam o ora si patruzeci de minute cu tot cu incalzire, fierbere si asteptat sa se depresurizeze oala. Dureaza cam 7 minute pana se ridica supapa si incepe sa scada timpul setat. Apoi trebuie sa avem rabdare ca sa scada presiunea in oala, inca 20-30 de minute. In tot timpul acesta puteti face multe lucruri. Va relaxati, cititi ceva, stati cu copiii, faceti treaba… Eu de exemplu, am  gatit altceva rapid.

Așa arată pipotele cu inimi gata fierte in ala cu presiune.

Sosul  fara  prajeala pentru tocanita dietetica de inimi cu pipote de pui

Am continuat gatirea sosului pe aragaz, ca sa nu mai stau sa mut tot din oala si sa continui gatitul in multicooker.

Le-am combinat in asa fel, incat am economisit timp util😃 Am pus lingura de ulei in tigaie, am lasat-o sa se incinga bine, apoi am adaugat ceapa tocata fin, am last-o sa se soteze timp de zece secunde, doar cat sa-i dea un pic de gust, nu am vrut s-o prajesc. Am stins imediat cu sucul de rosii. Tot acum am adaugat si supa fierbinte ( se poate pune zeama de la pipote (sa nu o aruncati). Eu am strecurat o prte din zeama formata in oala si am pus-o la congelator pentru a o folosi altadata. Se pun si restul  ingredientelor pe langa carnea deja fiarta. Zaharul (ajuta la reducerea aciditatii sucului de rosii), sarea, piperul, ceapa fiarta, mai putin usturoiul zdrobit care se adauga la final cu verdeața. Se fierbe la foc mediu încă 15-20 de minute pana sosul are semne de ingrosare. Să nu cumva sa aruncati ceapa care a fiert cu carnea, aceasta se strecoara si se pune si ea in sos. Va ajuta la cremozitatea sosului si va iesi o tocanita delicioasă și plină de savoare.

 

Noi am mancat tocănița cu mămăligă pentru ca aceasta nu conține gluten și mă ajută în toată situația mea, asta nouă din viața mea de fapt, hipotiroidismul. Cu un regim corect alaturi de tratamentul dat de medicul endocrinolog, puteti sa tineti sub control situatia si chiar sa slabiti sau sa va mentineti in forma. Eu incerc sa nu depasesc caloriile indicate de medicul meu. Mai sunt zile cand depasesc, dar am si zile cand sunt cu doar 800 de calorii pe zi, asta doar pentru ca nu mi-e foame. Echilibrez cumva balanța… Apa e un aliat de nadejde in toata nebunia asta a mea si poate si a voastra. De cand beau apa multa, nici foame nu prea imi mai e. Credeam ca beau apa suficienta, asta pana mi-am instalat o aplicatie pe telefon ce ma atentioneaza sa beau apa la timp si care imi indica cantitatea necesara corpului meu. Inainte de asta, beam doar jumate din cantitate, cred, sau chiar mai putin. Eu ma simt mult mai bine de cand tin regimul in poportie de 90-95%. Nu o să  regretați că mancați ceva sănătos, satios, dar cu gust tare bun. Soțul meu a mâncat  pe nerăsuflate și  nici macar nu si-a dat seama ca e o mâncare dietetica 😁😜

Daca v-am atras atentia cu reteta, nu ezitați să o încercați. Tocanita asta este delicioasa in combinatie cu mamaliga, are un sos fin, matasos, numai bun de intins in el. Puteti manca si cu alte garnituri. De ex: paine fara gluten, cartofi fierti, orez fiert sau paste fara gluten. Sanatate in farfurie <3

 

 


  •  
  •  
  •  
  •  

DespreMya Benea

Bună . Eu sunt Mya . Sunt din Galați, am copilărit într-o comună din aproprierea orașului. Am invatat sa gatesc de la mama. Pasiunea gatitului cred c-o am in sange, imi place prea mult sa fac asta :) Daca inainte gateam de toate si experimentam tot in zona culinara, din ianuarie 2020 de cand am aflat ca am hipotiroidie hashimoto autoimuna cronica, stilul meu in bucatarie si in viata s-a schimbat complet. Asa a luat nastere blogul @aromelemyei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *