Gem fara zahar Rețete rapide

Gem de căpșuni fără zahăr

  •  
  •  
  •  
  •  

Gem de căpșuni cu îndulcitor, fără zahăr, cu calorii puține. Reteta rapida de gem de capsuni fara zahar.

 

Am ales să fac un gem îndulcit cu stevia ca sa reduc zahărul din regimul meu. Spre surprinderea mea, a ieșit chiar foarte bun și cu o culoare superbă 😀

A trebuit să elimin zahărul aproape de tot de când cu diagnosticul de hipotiroidism. Nu mă ajuta deloc cu tiroida mea bolnavă și nici nu mă ajuta sa pierd nici kg, de aceea am început să folosesc uneori stevia sau alti indulcitori în locul zaharului alb. Mai mănânc și zahăr, dar asta se întâmplă destul de rar. Un regim bazat pe calorii puține și cu nutrienți de calitate mă ajută să fiu mai sănătoasă și să pierd kg. Încet și sigur.

Porții-1 borcan de 400ml- calorii/borcan/368

92Calorii/100g gem de căpșuni cu indulcitor

Ingrediente gem de capsuni fara zahar

1kg căpșuni

20 pastile de stevia sau alt indulcitor echivalentul a 300g de zahar

70 g  zeamă de lămâie (de la jumatate de lămâie cu mult suc sau una intreaga)

Optional -1 zahăr vanilat (puteți pune și extract de vanilie, dar dacă faceți asta, mai puneți o pastilă de stevia sau putin indulcitor din cel folosit în plus, ca să înlocuiască zaharul vanilat )

 

Mod de preparare

Am început cu spălarea căpșunelor întregi. Codițele se curăță dupa spălare. Fructele care au un mic defect se curăță, iar cele care sunt stricate sau au  început să dea semne că se strică, se aruncă.

Se pun căpșunile, zahărul vanilat și zeama de lămâie într-o oală suficient de încăpătoare. Se pun la foc mic la început și se amestecă încontinuu  până dă semne ca au lăsat zeamă.

 

La primele semne de fierbere, se mărește focul sub oală și se amestecă un pic mai rar în gem.

Acum am adăugat și pastilele de stevia pisate (sau oricare alt indulcitor) și am cronometrat noua-zece minute din acest moment. Nu se fierbe mai mult. Luați imediat oala de pe foc ca să nu continuie sa fiarbă gemul si sa-si schimbe culoarea. Acum depinde si de cantitatea facuta de voi, daca este mai mare, se poate sa lase mai mult suc fructele si sa necesite cateva minute in plus de fierbere. Important este sa nu lasati gemul mai mult de cateva minute in plus daca se intampla asta. Pe deasupra va recomand si sa nu faceti mai mult de doua kg odata.

Ta-daaam. Uitați ce culoare frumoasă are gemul meu. Nu l-am fiert în neștire ca să iasă maro.

 

Când a fost gata, am pus gemul fierbinte în borcanele spălate și  sterilizate o oră în cuptor. Am înfiletat capacele bine și le-am pus zece minute răsturnate. Prin răsturnarea borcanelor se crează și un fel de vid.

După cele zece minute de stat, le-am întors și le-am lăsat pe masă acoperite cu un prosop până a doua zi. E o siguranță în plus să stea asa, chiar dacă punerea gemului fierbinte în borcane înseamnă o sterilizare, borcanele ținute o ora în cuptor altă sterilizare, plus cea cu acoperirea borcanelor este tot un fel de sterilizare, prin menținerea sticlei fierbinți se distrug bacteriile.

Asa a iesit minunatul gem de capsuni fara zahar. Parfumat, cu arome fine de capsuni proaspat culese, vanilie si lamaie. Priviti culoarea frumoasa pe care si-au pastrat-o fructele delicate. Mananci si cu ochii nu alta. Abia asteapta sa fie intins pe clatite fara gluten si lactoza reteta aici.

 

 


  •  
  •  
  •  
  •  

DespreMya Benea

Bună . Eu sunt Mya . Sunt din Galați, am copilărit într-o comună din aproprierea orașului. Am invatat sa gatesc de la mama. Pasiunea gatitului cred c-o am in sange, imi place prea mult sa fac asta :) Daca inainte gateam de toate si experimentam tot in zona culinara, din ianuarie 2020 de cand am aflat ca am hipotiroidie hashimoto autoimuna cronica, stilul meu in bucatarie si in viata s-a schimbat complet. Asa a luat nastere blogul @aromelemyei.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *