Carne de pui Tocăniță

Ostropel de pui fără prajeală

  •  
  •  
  •  
  •  

Ostropel de pui fără prajeală. Fără ulei, cu calorii mai puține.

 

 

Ostropelul de pui este mâncarea mea preferată din copilărie. Când ne întreba mama ce să ne gătească dintr-un pui fraged, eu mereu ziceam ostropel 😃 Mi-a străfulgerat mintea această amintire acum, în timp ce scriu, poate pentru că este extrem de gustos  ostropelul din pui crescuți în curte, poate și pentru că mi-am amintit de roșiile din gradina mamei  din care era făcut sucul de rosii (erau din alea dulci cu gust de copilărie)…  Cert este că acest fel de mâncare îmi aduce aminte acum de ,,acasă ” ❤

Cum în acest moment  nu-l mai pot mânca așa cum se face de obicei, am adaptat rețeta la regimul meu. Neașteptat de gustos a ieșit chiar dacă bucățile de carne nu au fost prăjite 😃

4 porții/rețetă

158 calorii/porție ostropel

632 calorii/rețetă

140calorii/100g mămăligă

Porția întreagă de ostropel +mămăligă  a avut in total 368 de calorii.

Ingrediente ostropel de pui fără prajeală

500g pulpe de pui dezosate și fără piele

400g suc de roșii

400g apă caldă

1linguriță boia dulce

1linguriță piper

2g sare(optional- în funcție de regimul fiecăruia)

chili-un vârf de cuțit

1 ardei capia pe gratar

1 roșie  coaptă  pe grătar (opțional )

1g de oregano

1g de cimbru

1 linguriță plină cu zahăr (scade aciditatea roșiilor )

4-5 căței de usturoi

mărar

1 ardei iute roșu(optional )

 

Mod de preparare ostropel fără prajeală

Se începe prin coacerea ardeiului capia pe flacără, asta după ce e spălat și șters, în caz că nu aveți deja copt cum am avut eu 🙂  Dacă puneți roșie, tot acum se pune și ea pe flacără. Se procedează cu roșia la fel ca la ardei. După ce coaceți ardeiul( ori +roșia), lăsați un pic acoperit(e) într-un vas sau pungă ca să dați coaja jos de pe ele mai ușor (cam 10minute trebuie să stea acoperite). Se formează abur care ajută la decojirea legumelor mult  mai rapid.

Acum urmează partea ușoară. Se pune tigaia pe foc cu sucul de roșii, apa, condimentele și zahărul.

Eu am ales o tigaie wok cu capac,  care este destul de încăpătoare și înaltă. Trebuie una așa pentru că o să fiarbă și este lichid mult la început iar eu una nu vreau să sară stropi de mâncare peste tot 😃Între timp am spălat pulpele și tăiat cubulețe de circa 3-4 cm.

 

Când a început sosul să fiarbă am adăugat pulpele fără piele și os, tăiate fâșii de 3-4 cm, fix cât o îmbucătură. Fiind mici bucățile de carne, se vor găti mai repede și vor absorbi aromele din sos. Așa carnea va fi suculentă și fragedă 😋Carnea se adaugă în sosul fierbinte, clocotit, ca să se gătească instant la suprafață. Așa se  coagulează imediat proteina bucăților de pui la suprafață și sucul cărnii nu va ieși tot în sos. Vrem să avem bucățele fragede de carne în ostropel nu ceva tare si necomestibil.

 

Am pus capacul și am lăsat focul mare până a dat iar semne de fierbere. Nu durează mult până se întâmplă asta. Când vedem că fierbe ostropelul iar, se lasă ochiul de aragaz la mic și se ține pe foc 25-30 minute. Se gustă carnea, dacă nu e fiartă încă, se mai lasă pe foc până e moale. La mine a fost gătită după 25 de minute. Sosul va scădea și va fi cremos. Apa se evaporă și va rămâne cam jumate din cantitatea de mâncare în tigaie față de la început. Acum am oprit focul și am adăugat usturoiul zdrobit-tocat și se amestecă.

 

 

Mărarul tocat va fi pus în farfurie. Dacă vă place cu usturoi mai mult sau mai puțin, puteți adăuga sau scoate din cantitate. E chestie de gust. Eu întotdeauna pisez mai mult usturoi ca să am de rezervă in caz ca nu e suficient de aromat și iute. Soțul își pune mai mereu în plus 😃

I-am cerut părerea soțului despre ostropel și data asta aproape că nu a simțit diferența la gust, așa mi-a zis… M-a întrebat doar dacă am prajit puiul, aici a simțit el că parcă îi lipsea ceva(aroma de prăjit)  dar nu mare diferenta de cel clasic😃 El e mare amator de prăjeli dar chiar și așa, mănâncă cu plăcere din mâncarea mea când fac deși lui îi gatesc separat așa cum îi este pe plac 😃🥰

Pentru mine am cântărit porția. O felie de mămăligă de 150g cu aproximație și 200g de ostropel. Doua-trei g în plus la mămăligă nu e mare lucru, la fel si la ostropel… Totul ponderat și calculat cât mai aproape de porția normală. Nu chiar la fix 😃🤦‍♀️ Sunt de părere că dacă faci tot timpul ceva fix de tot într-un regim, la un moment dat clachezi și nu e ok. Dacă depășești cu puțin de tot cantitatea(fără exagerări), creierul nu se simte încorsetat ci din contră. Este relaxat și îți dă o stare de bine pe tot parcursul regimului 😃

Se mănâncă cu mămăligă de obicei pentru gust cât și pentru că aceasta nu are gluten. Nu este rău dacă puneți alături paste fără gluten, orez integral ori cartofi fierți.

Uitati ce sos cremos si fin are si cat de apetisant este acest ostropel.

 


  •  
  •  
  •  
  •  

DespreMya Benea

Bună . Eu sunt Mya . Sunt din Galați, am copilărit într-o comună din aproprierea orașului. Am invatat sa gatesc de la mama. Pasiunea gatitului cred c-o am in sange, imi place prea mult sa fac asta :) Daca inainte gateam de toate si experimentam tot in zona culinara, din ianuarie 2020 de cand am aflat ca am hipotiroidie hashimoto autoimuna cronica, stilul meu in bucatarie si in viata s-a schimbat complet. Asa a luat nastere blogul @aromelemyei.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *