Ciorbe Conserve Zarzavat

Zarzavat fără sare pentru ciorbe


Zarzavat pentru ciorbe fără sare. Cum se face zarzavatul fără sare? Cum se sterilizează să țină peste iarnă?

 

Pun zarzavat pentru ciorbe în fiecare an pentru anotimpul rece care urmează. Anul trecut am pus fără sare deloc pentru că țineam regimul fără picătură de sare și mi-a plăcut cum a ieșit, anul acesta am repetat iară. Este foarte bun și ține bine și doi ani dacă se respectă rețeta. Trebuie să aveți grijă la ce capace puneți. Anul acesta, al trei-lea an la rând de când fac zarzavatul așa, la două borcane am auzit un clinchet, practic vidul format în borcane nu a ținut din cauza capacelor, cu toate că acestea erau noi nouțe. Doar la asta trebuie să aveți grijă. În caz că auziți acea pocnitură la vreun borcan, apăsați cu degetul pe mijlocul capacelor, care se mișcă în sus și-n jos, nu mai are vid și va intra aer. Luați borcanul și-l puneți la frigider. Sper să aveți noroc de capace bune și să nu pățiți ca mine 😁😜

Eu pun zarzavat doar din legumele pe care nu le găsesc iarna și care nu au gust pe timpul rece. Restul legumelor le găsesc proaspete în galantare și iarna, și de asta nu mă chinui să le conserv pentru iarnă, dar dacă voi aveți legume în grădină sau vreți să puneți și altfel de legume ori verdeață în zarzavatul pentru ciorbe, o puteți face. Important este să respectați pașii de sterilizare și să vă orientați după cantitatea din rețetă. Eu v-am spus de ce pun doar aceste legume… De curând m-a certat cineva că de ce nu pun și verdeață în zarzavat și alte legume înșiruite de parcă toți facem rețetele identice 🙂 Sincer vă zic, că mie una nu-mi place cum arată verdeața adăugată în zarzavat, se schimbă la culoare și parcă devine șearbădă cu timpul, plus că se cam înegrește la culoare. Este mult mai aromată și gustoasă dacă este adăugată proaspătă în ciorbe sau direct de la congelator. Eu pun mici pungulițe (etichetate) cu verdeață la congelator și am toata iarna. Verdețurile țin destul de mult la congelator, dar trebuie consumate destul de repede, își  păstrează proprietățile  aproximativ 6 luni. Exact cât ține perioada rece…

○ 21,5 Calorii/100g

○ Cantitate- 5 borcane de 800g

Ingrediente zarzavat pentru ciorbe

○ 2 kg roșii

○ 1kg ardei gras galben

○ 1 kg ardei kapia

Mod de preparare zarzavat pentru ciorbe

Se începe cu spălarea borcanelor cu apă caldă și detergent de vase, apoi trebuie clătite bine. Borcanele ude se pun la sterilizat în cuptorul rece, timp de o oră la temperatura minimă a acestuia. Eu am sterilizat în același timp și borcanele pentru zacuscă pentru că le-am pus în aceeași zi.  Ca aici https://aromele-myei.ro/2020/09/22/zacusca-dietetica/

Legumele se spală în două ape sau sub jet de apă călduță. Se curăță de cotoare și de semințe.

Se toacă apoi mărunt ca pentru ciorbă. Cubulețe de cca 0,5mm. Nu-i bai mare dacă sunt un pic mai mari…

Am amestecat bine roșiile cu ardeii, apoi le-am pus în borcanele gata sterilizate. Se presează bine zarzavatul în borcane. Se pune și puțina zeama adunată în vas distribuită câte puțin în fiecare borcan.

După umplerea borcanelor, le-am infietat bine capacele si le-am pus pe tava rece a cuptorului, apoi le-am băgat in cuptor circa 50-60 de minute la 150 de grade (treapta mică a celor pe gaz).

După trecerea timpului de stat la 150 de grade, se lasă borcanele la răcit în cuptor peste noapte. A doua zi se mută în cămară. Or să stea cuminți acolo până va veni iarna geroasă care ne va face să ne dorim o ciorbă fierbinte cu legume sau carne. O să ne încălzim corpul, ba chiar și sufletul cu o așa Ciorbă de lobodă dietetică-fără lactoză gustoasă în care știm sigur ce am pus în ea ca să iasă delicioasă.

Eu vă doresc spor la treabă și la pus conserve pentru familie 😘

Piramidă din borcane pline cu zarzavat fără sare pentru ciorbe 😀

 

 

 


DespreMya Benea

Bună . Eu sunt Mya . Sunt din Galați, am copilărit într-o comună din aproprierea orașului. Am invatat sa gatesc de la mama. Pasiunea gatitului cred c-o am in sange, imi place prea mult sa fac asta :) Daca inainte gateam de toate si experimentam tot in zona culinara, din ianuarie 2020 de cand am aflat ca am hipotiroidie hashimoto autoimuna cronica, stilul meu in bucatarie si in viata s-a schimbat complet. Asa a luat nastere blogul @aromelemyei.

3 comentarii

  1. Buna ziua, aceeași boala am și eu, medicul nu mi-a recomandat să țin nici un fel de regim.Fac analize la 6 luni și iau eutyrox.

    1. Bună ziua. Nu toți medicii recomandă o dietă anume în hipotiroidism pentru că nici noi nu reacționăm la fel la această boală. Dar în funcție de analize, ținem un regim adecvat nouă, chiar personalizat pot zice. Regimul este un aliat bun tratamentului dat de medic. Oricum ar fi, sănătate să avem cu toții, multă chiar, că avem nevoie ❤

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.