Conserve De post Gem fara zahar

Gem de prune fără zahăr la slowcooker


Gem de prune fără zahăr și fără îndulcitori. Un fel de magiun cu un plus de fructe si arome.

Tot am auzit de magiun  ca e fără zahăr dar bun,  așadar, am cumpărat un borcan să văd cum este.  Nu am fost prea mulțumită de gust, așa că  m-am hotărât să-mi fac eu câteva borcane cu această pastă mult laudata. Magiun facea bunica din povestirile mamei, a mea mama nu avea timp sa stea ore in sir lipita de un ceaun cu prune. De asta o ajutam noi, copiii, cat puteam si ne pricepeam.

În amintirile mele din copilărie, îmi apar imagini cu ceaunul imens plin cu gem de prune pus pe pirostiu cu focul arzând molcom dedesubt. Făcea mama în fiecare toamnă un gem de prune cu zahar, tare gustos. Știu doar că eram responsabilă cu amestecarea în ceaun și cu alimentarea focului pe atunci. M-a învățat cum să pun pe foc fără să afum bunatatea de gem… Deja pe la 14 ani mă apucăm singură să fac gemul,  nu mai era nevoie de indicațiile și supravegherea mamei. Avea încredere.

Prunele le procura din cei patru pruni bătrâni din fața casei. Îi plantase pe când au construit casa. Îmi amintesc si mai cu drag că urcam pe casă la fiecare prânz (pentru că atunci se odihneau ai mei) ca să mănânc prune ciulite cu sare. Nu-mi lipsea niciodată din niciun buzunar hârtiuța cu puțină sare, spre teroarea mamei când îmi spăla hainele… 🤦‍♀️ Prunele coapte îmi plăceau doar în gem sau în prajituri.

Acum nu am avut prune de la mama pentru că pomii nu mai există. Doi au fost rupți de furtună pe când eram încă mică, iar ceilalți s-au uscat între timp… Am mers în piață după fructe. Am găsit și mere din alea frumoase și aromate de toamnă, (altă poveste și cu astea dar altădată) dulci-acrișoare.  Așa mi-a venit ideea să le combin. Ce a ieșit? Vedeți mai jos rețeta.

cca 300 calorii/100g

Cantitate-600g gem de prune fara zahar

Ingrediente gem de prune fără zahăr

1kg prune bine coapte

400g mere(2-3 bucăți)

1plic de zahăr vanilat

Zeamă de la jumate de lămâie

Mod de preparare gem de prune fără zahăr la slowcooker

Am început cu spălarea fructelor. Se scot sâmburii prunelor, se taie merele pe jumatate și se curăță la capete. Căsuța cu semințe și cojile le-am lăsat. Vor da aromă și se vor scoate mai târziu. Conțin și pectină și de aceea se lasă așa. Am stropit merele cu zeama de lămâie, restul l-am pus în oală de la slowcooker alături de prune, mere și zaharul vanilat. Le-am amestecat pe toate și le-am lăsat zece minute pe masă până am făcut curat pe ea. Am pus vasul în oală, i-am pus capacul și i-am dat drumul pe funcția mijlocie.

Acolo gradele cresc până la maxim 60°. Se amestecă în oală prima dată după 2 ore.  Acum se scot semințele cu tot cu căsuță de la mere și se pasează ușor cu ustensila de piure.

 

Apoi următoarele 2 ore se amestecă la fiecare oră. Puneți cronometru de fiecare dată ca să nu uitați. Urmatoarea oră se amestecă la jumătate de oră. Asa arata dupa primele 3 ore.

După cele 5 ore în total de până acum, am scos capacul și am tot amestecat la zece minute încă 1 oră și jumătate pe ceas. Și gata.

Avem un gem gustos, potrivit de dulce și nu foarte maro cum mă așteptam să-mi iasă 😃

Aici încă o dată  pașii de amestecare.

1 -la două ore – orele 15`00

2- la o oră        – orele  16`00

3- la o oră       – orele 17`00

4- la jumate de oră- 17,30

5-la jumate de ora- orele 16`00

6- la fiecare 10minute până la 19,30

Mi-au ieșit 600g de gem fără zahăr. Un borcan de 400g și unul de 200g. Era bine să mai fi avut borcane de 300g în care să-l pun dar nu contează prea mult ăsta.

Borcanele au fost sterilizate ca aici https://aromele-myei.ro/2020/09/22/zacusca-dietetica/

Am pus gemul fierbinte în borcane și le-am acoperit cu un prosop. Le-am lăsat așa până a doua zi. Vă recomand să faceți cantitatea dublă pentru că este tare bun.

 

Eu am făcut așa puțin pentru că a fost un experiment. Unul reușit se pare 😃❤ A doua zi am făcut poze pe lumină naturală. Uitați minunăția de gem de prune fără zahăr cum arată.


DespreMya Benea

Bună . Eu sunt Mya . Sunt din Galați, am copilărit într-o comună din aproprierea orașului. Am invatat sa gatesc de la mama. Pasiunea gatitului cred c-o am in sange, imi place prea mult sa fac asta :) Daca inainte gateam de toate si experimentam tot in zona culinara, din ianuarie 2020 de cand am aflat ca am hipotiroidie hashimoto autoimuna cronica, stilul meu in bucatarie si in viata s-a schimbat complet. Asa a luat nastere blogul @aromelemyei.

1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.