Gem de afine îndulcit cu stevia. Un gem bun pentru diabetici și pentru un regim slab caloric.

Nu știu vouă cât vă plac afinele dar eu le ador. Pe langa faptul că sunt extrem de sănătoase, bogate în antioxidanți, sunt și extrem de bune. O dietă bogată în antioxidanți, aduce un aport benefic asupra organismului, implicit tiroidei. Chiar este indicat în acest regim să se consume afine, rosii, ardei gras etc.
Aceste alimente pe lângă semințe ne ajută să avem un regim echilibrat și să putem duce mai departe această ,,luptă” cu hipotiroidismul. Eu vorbesc doar din experiența mea de până acum. De opt luni încerc să înțeleg și să ma pun ,,de acord” cu ea, tiroida… E o boală cronică ce trebuie s-o înțelegi și s-o accepți. Trebuie să te obișnuiești cu ideea că o să fie acolo mereu. Depinde de noi dacă considerăm hipotiroidismul un ,,prieten bun sau rău”.
Rețeta aceasta de gem am făcut-o când m-am întors de la Sinaia luna trecută. În drum spre casă, pe valea Prahovei observi tot felul de vânzători cu de toate pe marginea drumului. Fiind perioada afinelor de pădure, am oprit și am cumpărat câteva kg.
O parte le-am congelat, un kg l-am pus la afinată și dintr-un kg am făcut gem de afine. Rețeta gemului este una destul de simplă. Durează mai mult să scriu despre ea decât să o pregătesc…
138 Calorii/100g
Cantitate/3 borcane mici-cca 700g de gem de afine
Ingrediente gem de afine cu stevia
1kg afine (de pădure am avut eu)
800g mere golden( 600g curatate)
Zeamă de la o lămâie
120g apă
15 pastile de stevia pastile
Mod de preparare gem de afine cu stevia
La conserve se începe cu spălarea și sterilizarea borcanelor pentru că durează ceva, dar este impetuos necesar. Deci. Am spălat borcanele cu detergent de vase, le-am clatit bine și le-am pus așa ude la sterilizat în cuptor. Mai detaliat aici Zacuscă
Apoi am pus afinele într-un bol mare de inox și le-am trecut printr-un jet de apă. După operațiunea asta, m-am apucat de curățat minuțios afinele. Acestea de pădure mai au frunze, fire de iarbă, unele nu sunt coapte complet și trebuie eliminate.
Am trecut la mere. Le-am spălat bine și pe acestea cu apă caldă de data asta și cu un burete curat. Le-am șters și le-am tăiat cu ustensila speciala pentru mere. Vedeti în imagini. Imediat am stropit bucățile de mere cu zeama de la o lămâie și le-am pus în oală în care voi face și gemul ca să nu murdaresc doua vase aiurea. Eficiență. Cotoarele si cojile merelor nu le-am aruncat. Au pectină și le-am pus si pe ele în oală. Așa, direct, pentru că n-am gasit bucata de tifon mare pe care o cumpărasem ca să pot face un săculeț din ea și să o pot scoate ușor ulterior… Voi dacă aveți tifon, faceți un saculeț și-l legați bine, apoi doar îl stoarceți și aruncați. Am pus deci merele, cotoarele,cojile, apa si zeama de lămâie pe foc 20 de minute.( o sa ziceti de ce nu am pus merele de la inceput cu coaja si cotoare dar eu am plecat cu ideea ca o sa le pun in tifon, dupa lungi cautari, nu l-am gasit si am facut asa cum v-am zis). Până s-au înmuiat merele mai exact. Apoi le- am scos și le-am lăsat printr-o sită deasă ca să obțin un piure de mere fin.
Acest piure l-am pus în oală alături de afine și au stat cam 30-35 de minute pe foc mic. La început amestecați mai des până lasă lichid afinele, valabil amestecați des și spre final. Totul este să supravegheați îndeaproape oala. Să nu o scăpați din ochi că se va aduna gemul și e păcat de muncă și de ingrediente.
Cu doua minute inainte de a fi gata gemul, se adauga stevia pisata si se amesteca bine.
Borcanele au fost gata sterilizate deodată cu gemul. Si gata. Uitati minunea asta de gem ce culoare frumoasa are!
Am pus gemul fierbinte în borcanele calde din cuptor, le-am pus capacele, le-am întors 5minute cu fața în jos. Apoi le-am pus normal și le-am învelit în ceva gros. A doua zi se pun în camara alaturi de restul bunatatilor.