Conserve Gem cu zahar putin Slowcooker

Gem de pere la slowcooker cu zahăr puțin


Cum se face un gem de pere cu zahăr puțin la slowcooker?  Cum ține acest gem dacă e fiert la o temperatură relativ mică, nu mai mult de 98°?

Aroma acestor fructe o am împregnată adânc în amintirea copilului din mine. Trăind la țară, aveam mulți pomi fructiferi, aveam și un păr în curte care făcea niște pere roșiatice, de vară. Doar că nu făcea prea multe fructe și parcă nu mă săturam de ele și de aroma lor. Când venea toamna, mergeam pe la vecinii care aveau diferite soiuri de pere, care mai de care mai aromate, dulci, gustoase, mai mari sau mai mici… La noi nu erau vecini răi care să nu-ți dea un fruct sau să nu te lase să urci în pom să mănânci fructe pe săturate… Aveam o vecină mai în vârstă care avea copiii departe, la fel și nepoții, și care venea în fiecare toamnă cu poala de la șorț plină cu pere coapte și dulci. Le simt și acum gustul ❤ Avea mulți peri în curte și nu avea ce să facă cu fructele așa că împărțea pe la copiii din vecini. Eu eram veșnic prin vecini mâncând  fructe ce nu le aceam noi acasă 🤣😁 Asta spre disperarea mamei care mă certa să nu mai merg la oameni și să cer fructe… Eram doar un copil pofticios  😃🤦‍♀️ Cu amintirea perelor parfumate încă vie, am venit acasă cu plasa plină de fructe și am purces la treabă. De fapt nu e mare lucru de făcut pentru că mai mult face slowcookerul. Nu e nevoie mare să stai lângă acest gem. Practic se face singur. Pe parcursul celor 7 ore, am amestecat de câteva ori în oala cu gem…

 

129 calorii/100g de gem de pere

Cantitate-3 borcane de 400g

Ingrediente gem de pere cu puțin zahăr la slowcooker

2kg pere

100g zahăr

Zeamă de la jumătate de lămâie

Mod de preparare gem de pere cu zahăr puțin- la slowcooker

Am ales perele bine coapte. Le-am spălat fără să le rup codițele înainte ca să nu intre apă pe acolo și să iasă toată aroma lor.

Apoi le-am tăiat pe jumătate, le-am scos căsuța cu sâmburi cu o ustensila speciala pentru asta, am tăiat cu cuțitul de la căsuță până la coada petelor pentru că acolo sunt niște fibre care sunt prelungirea codițelor. Aceste fibre sunt tari și ațoase, de asta trebuie eliminate. Nu vrem să mâncăm gem și să ne rămână ,,ațele”  alea printre dinți…

 

După ce am curățat toate perele, le-am stropit cu zeama de la jumătate de lămâie, le-am amestecat repede ca să nu oxideze. Am văzut că sunt un pic cam mari ca să le las așa jumătăți și le-am tăiat mai mici. Fiecare jumătate de pară am tăiat-o în șase.

Am adăugat zahărul, am amestecat și le-am lăsat 20de minute pe masă înainte de a da drumul oalei.

După trecerea celor 20 de minute, o sa vedeti că perele lasă puțin suc. Super.  Acum am dat drumul la slowcooker pe treapta mică timp de o oră cu capacul pus. După trecerea primei ore, fructele au lăsat și mai mult suc așa că le-am amestecat rapid si am trecut la treapta doi pentru alte două ore cu capacul pus. MUSAI se pune cronometrul ca sa nu uitati sa calculati orele si sa amestecati cand e cazul.

Am lasat încă două ore pe treapta a doua fără să amestec. Deja au trecut cinci ore. Așa arată gemul meu în acest moment.

După cele 5 ore trecute pana acum, am scos capacul. am amestecat și am dat slowcookerul la treapta trei pentru doua ore. În acest moment se amestecă mai des. Se va evapora lichidul din gem și se poate lipi de margini, de asta se invarte mai des in gem în acest stadiu…

 

Amestecare  în slowcooker

1- După prima oră se amestecă rapid și se pune capacul

2- dupa alte două ore

3- după alte două ore

4- doua ore se amestecă mai des

Cu doua ore inainte sa fie gata gemul, m-am apucat de sterilizarea si spalarea borcanelor CA AICI

Am lasat borcanele in cuptor pana am avut nevoie sa le umplu.

 

Așa arată gemul meu de pere cu zahăr puțin, la slowcooker. Parfum din copilarie pus in borcane la maturitate…

 


DespreMya Benea

Bună . Eu sunt Mya . Sunt din Galați, am copilărit într-o comună din aproprierea orașului. Am invatat sa gatesc de la mama. Pasiunea gatitului cred c-o am in sange, imi place prea mult sa fac asta :) Daca inainte gateam de toate si experimentam tot in zona culinara, din ianuarie 2020 de cand am aflat ca am hipotiroidie hashimoto autoimuna cronica, stilul meu in bucatarie si in viata s-a schimbat complet. Asa a luat nastere blogul @aromelemyei.

2 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.