Legume Piure

Piure de țelină fără lactoză

  •  
  • 2
  •  
  •  
    2
    Shares

Piure de țelină fără lactoză. Un piure fin, delicat și tare gustos cu mai puține calorii și prietenos celor cu intoleranță la lactoză.

 

Am tot evitat piureul de țelină și cam tot ce conține această legumă rădăcinoasă pentru că nu prea îmi placea mie gustul care este unul destul de puternic. Dar vă zic cu mâna pe inimă că m-am îndrăgostit de aroma țelinei după ce am făcut acest piure. Am făcut pește pentru o zi importantă din viața noastră și am ținut cont și de poftele soțului. De asta l-am întrebat dacă vrea și piure de țelină lângă pește și cum el este mare amator al acesteia, a răspuns afirmativ. Voiam să fac un piure clasic cu lapte și unt dar eu nu aș fi putut mânca… De aceea când am scos ingredientele pe masă, am avut o revelație. Zic ia să încerc să îi pun smântană fără lactoză în locul untului pentru că are grăsime suficientă ca să iasă un piure bun dar nu atât de multă precum untul… Lapte fără lactoză puneam deja pentru că doar din ăsta aveam atunci în frigider. Asa a ieșit o minune de piure. Am gustat și am rămas puțin șocată că mi-a plăcut 😃 Mie când nu-mi place ceva, nu mă ating nici moartă…

Și uite așa am devenit eu fan țelină 😁😀

75Calorii/porție

5 porții/rețetă

Ingrediente piure de țelină fără lactoză

500g țelină rădăcină

300g lapte fără lactoză

330g  apă

1g sare

2g piper alb

100g smântană lichidă fără lactoză cu 30% grăsime

Mod de preparare piure de țelină fără lactoză

Mi-am cântărit  ingredientele,  apoi am trecut la spălarea țelinei, mai apoi curățarea ei de coajă și de părțile cu noduri. Am tăiat țelina cuburi cam de 3-4 cm ca să fiarbă repede și în același timp. Țelina daca e fiartă în lapte, va avea o culoare frumoasă, destul de albă,  ceea ce rezultă că și piureul va fi alb la final. Fix asta mi-am dorit.

Într-o crăticioară am pus laptele fără lactoză, apa, sarea, piperul și țelina. Le-am pus la fiert pe foc mare acoperite cu un capac. Din momentul în care dă în clocot lichidul, se lasă focul la mic și se fierbe descoperită, timp de 45 de minute.

Până intră furculița ușor în țelină. Supravegheați ca nu cumva să scadă lichidul prea mult și să ardeți tot conținutul. Dacă scade, adăugați puțină apă sau un pic de lapte, dar nu mult, cam 100g. La mine a scăzut destul de mult dar încă mai avea lichid când țelina mea era moale deja, așa că nu am mai completat. Cu toate astea, am supravegheat îndeaproape în ultimele minute de gătire. După am scurs lichidul rămas de la fiert și am adăugat smântana fără lactoză, am băgat blenderul vertical în oală și am pasat țelina.

Acest piure este destul de fin, dar parcă atunci  pe moment am zis că nu e suficient de mătăsos, așa că  l-am mai trecut și printr-o sită fină. Apoi am pus piureul de țelină pasat înapoi în crăticioară și l-am ținut pe foc, amestecând încontinuu până a dat primele semne de fierbere. Așa se încălzește și smântana, se mai evaporă apa și piureul devine mai cremos, onctuos și va avea ținută frumoasă. Numai bun acest piure drept garnitură pentru pește sau pentru alt tip de carne sau de ce nu și simplu dacă vă place mult 🥰

Uitați aici piureul de țelină alături de pește, un piure de morcov la fel de delicios, un alt piure de linte și un sos de oțet balsamic cu grasine de somon.

  • Dacă regimul vă permite sare mai multă, puneți. Aceasta îi dă gust și echilibrează dulceața piureului. Eu nu am voie multă sare, de aceea evit să pun o cantitate mare în mâncare, ca să nu am iar probleme de sănătate  😊
  • Un regim echilibrat mi-a adus analizele la un nivel bun în acest moment. Acum, după un an cu hipotiroidism, tiroida autoimună Hashimoto, pot zice că sunt pe drumul cel bun. Ascult de medic, sunt încrezătoare în regim și trarament. Sănătate multă vă doresc și vouă dragilor ❤

 


  •  
  • 2
  •  
  •  
    2
    Shares

DespreMya Benea

Bună . Eu sunt Mya . Sunt din Galați, am copilărit într-o comună din aproprierea orașului. Am invatat sa gatesc de la mama. Pasiunea gatitului cred c-o am in sange, imi place prea mult sa fac asta :) Daca inainte gateam de toate si experimentam tot in zona culinara, din ianuarie 2020 de cand am aflat ca am hipotiroidie hashimoto autoimuna cronica, stilul meu in bucatarie si in viata s-a schimbat complet. Asa a luat nastere blogul @aromelemyei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *