Clatite Deserturi Dulciuri fara zahar Fara gluten Fara lactoza

Clătite fără gluten și lactoză


Clătite fără gluten și fara lactoză. Un desert rapid pentru cei cu intoleranță la gluten și lactoză. Clătite dietetice pufoase, elastice, umplute cu gem fără zahăr, gem îndulcit cu stevia ori cu miere.

Cum se fac clatitele fără gluten și fără lactoză?! Extrem de simplu. Dacă în urmă cu ceva timp am făcut clătite cu făină Schär și nu am fotografiat deloc pașii intermediari ori rezultatul final, data aceasta am ales un amestec pentru clătite fără gluten cumpărat  de la kaufland și am surprins fiecare etapă din rețetă. Am ales să  nu urmez pașii din rețeta scrisă pe ambalaj deoarece nu erau chiar corecți. Ar fi ieșit niște clătite pline cu cocoloașe și eu nu asta îmi doream. Și totuși, la gust sunt identice cu clătitele normale. M-am mirat de gustul lor bun și că nu s-au rupt după gătire chiar dacă lipsește  glutenul cu desăvârșire din ele. Acesta din urmă, glutenul, este cel care face aluaturile elastice și ajută la textura pufoasă pe care o dorim când mâncăm un aluat cu făină.  Tot glutenul este responsabil pentru creșterea frumoasă a aluaturilor prin formarea rețelei de gluten. Acest complex de proteine este responsabil și de intoleranța celor cu celiachie. Eu am o intoleranță la gluten mai ușoară. Celiachia este forma de intoleranță la gluten cea mai severă dintre toate și de aceea acești oameni urmează o dietă fără gluten deloc.  Deseori intoleranța la ceva anume este de multe ori confundată cu alergia. Într-o intoleranță mai ușoară mai poți gusta sau chiar mânca ceva cu urmă din acel aliment, pe când în alergie NU. Eu am niște forme mai ușoare de intoleranță la gluten și la lactoză. Organismul meu acceptă și poate digera unele lactate cu lactoză și unele alimente cu gluten. Fiecare om cu intoleranță  reacționează diferit la acestea de aceea rețetele  mele mai conțin  uneori și  ingrediente cu lactoza ori gluten, dar foarte rar.  Nu suntem la fel și este normal că ceea ce îmi priește mie, nu priește altuia. Eu vă arăt ce alimente pot mânca eu în stilul meu de viață actual și încerc să vă ajut cu idei despre mâncare dietetică, dar gustoasă ❤

cca 90 calorii/1 clătită

Porții rețetă-8 clatite

 

Ingrediente clătite fără gluten și lactoză

●1 cutie amestec de clătite fără gluten de la dr oetker-190g

●400ml lapte fără lactoză

●2 ouă

●2 linguri de ulei

●Un praf de sare

●Coajă de portocală (opțional pentrun varianta dulce)

●Coajă de lămâie (opțional pentru varianta dulce)

●Extract de vanilie sau zahăr vanilat(opțional pentru varianta dulce)

●1 linguriță de ulei pentru uns tigaia

 

Mod de preparare clătite fără gluten și lactoză

Am măsurat laptele într-o cană gradată (laptele se poate și cântări), apoi am spălat ouăle, am pus cele două linguri de ulei într-un bol mic ca să le am la îndemână și am trecut la amestecarea ingredientelor.

Într-un bol am pus ouăle cu sarea și le-am bătut cu telul cam un minut, apoi am adăugat praful de clătite peste ouăle bătute și am amestecat până s-a format o cocă destul de tare.

Acum am început să adaug din lapte câte puțin și să amestec energic de fiecare dată. Eu am pus laptele fără lactoză în patru tranșe. Se amestecă bine cu telul ori mixerul după fiecare rundă de lapte ca să nu se formeze cocoloașe.

La urmă am adăugat uleiul și am mai amestecat în aluatul de clătite până s-a omogenizat bine totul. Dacă vreți să aromatizați aluatul, acum este momentul, puneți aromele care vă sunt pe plac și amestecați.

Eu am vrut un aluat simplu, fără  arome, pentru că îmi venise deja idei ce să fac din clătitele care rămâneau și erau idei pentru ceva rulouri sărate cu somon și brânză (o să scriu rețeta aici).

Gătire clătite fără gluten și lactoză

Am pus tigaia antiaderentă de clătite cu o picătură de ulei în ea pe aragaz și i-am dat focul mediu dedesubtul ei.

Eu din greșeală am ținut tigaia cam mult la încins și am cam ars prima clătită 🤣😁  Este doar mai mulatră, dar a fost tare gustoasă 😃 Voi să nu faceți ca mine 🤪

Așa arată  prima mea clătită 😬🤣

A doua clătită a ieșit super frumoasă 🥰 La fel ca tot restul clătitelor de altfel.

Am făcut 3 clatite cu prima picătura de ulei din tigaie. Mie mi-au ieșit in total 9 clătite din rețetă, chiar dacă pe ambalaj scria că ies 8.  Cred că tigaia mea a fost mai mică. Am ales să  umplu câteva clatite cu gem de pere cu  zahăr puțin,  rețeta aici 

Pentru   umplerea clătitelor  am mai pregatit și miere, si Gem de prune cu zahăr puțin. Puteți pune ce umplutura doriți sau ce vă place ori aveți voie.

Uitați cât de elastice sunt minunățiile astea 🥰


DespreMya Benea

Bună . Eu sunt Mya . Sunt din Galați, am copilărit într-o comună din aproprierea orașului. Am invatat sa gatesc de la mama. Pasiunea gatitului cred c-o am in sange, imi place prea mult sa fac asta :) Daca inainte gateam de toate si experimentam tot in zona culinara, din ianuarie 2020 de cand am aflat ca am hipotiroidie hashimoto autoimuna cronica, stilul meu in bucatarie si in viata s-a schimbat complet. Asa a luat nastere blogul @aromelemyei.

1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.