Șprot la tigaie fără prajeală
Aperitive Gratar Pește

Șprot la tigaie fără prajeală


Șprot la tigaie  fără prajeală. Pește șprot gătit în tigaie fără ulei. Cum se pregătește peștele de mici dimensiuni pentru a fi gătit? Cât timp se gătește șprotul? Ce este șprotul? Cu ce garnitură se mănâncă?

Din experiența mea de până acum am aflat că nu multă lume agreează peștele. Eu una fac parte din cealaltă categorie care iubește mult carnea de pește 😀 Bineînțeles că nu toate tipurile de pește îmi plac, dar acelea puține pe care le ador, le fac destul de des. Fiecare specie de pește are gustul lui specific. Diferă peștele ca aromă, suculență, textură și chiar gust. Fiecare tip de pește trebuie gătit în timpul lui. Nu poți găti un crap de 2-3 kg în același timp și fel, ca șprotul. Fiecare cm în plus în înălțime  la o bucată de carne, se calculează un minut mai mult timp de gătire. Peștele este foarte pretențios. Dacă este gatit prea mult, devine uscat și fad. Dacă e gătit prea puțin, este grețos. Există și tipuri de pește ce poate fi mâncat crud în sushi, care se gătește foarte puțin sau deloc precum tonul roșu. Trebuie doar să respectăm bucata de pește pe care o pregătim.

Data asta o să vă povestesc despre șprot, un pește de mici dimensiuni, măsoară între 8 și 16cm, mai este numit și țață, ciacia sau ceacea. Mai multe informații aflați aici –  https://ro.wikipedia.org/wiki/%C8%98prot

Este plin de minerale necesare corpului, de aceea este recomandat persoanelor cu deficiente. Calciul aflat în oasele șprotului se asimilează altfel decât dacă am lua medicamente. Are in plus omega 3 atat de necesar corpului, ca mai toți peștii. Se știe că noi, cei cu hipotiroidism, cam avem carență de vitamina D și/ sau calciu si inca cateva alte carente… De aceea peștele este foarte important în alimentația noastră.

Șprotul este un pește care se gătește rapid, intre două și trei minute pe o parte și încă un minut pe cealaltă parte. Nu contează dacă îl faceți pe grătar, tigaie sau îl prăjiți în baie de ulei, acesta nu se gătește mai mult, trebuie să rămână suculentă carnea peștelui. Deși ador peștele prăjit, acum mă mulțumesc și cu pește la grătar, tigaie ori cuptor. Chiar și la abur, doar că în acest mod se poate prepara un pește mai gras, din categoria somon, macrou, hering (pești oceanici în general)  etc.

90calorii/100g șprot

2 porții  pentru rina/rețetă

1 porție simplă-fără legume sau altă garnitură /rețetă

Ingrediente șprot la tigaie fără prajeală

●400g pește mic – șprot întreg (pot fi și sardine)

●1 lingură de ulei

●1g sare (se adaugă sare mai multă sau mai puțină, in funcție de regimul ținut de fiecare)

●1 linguriță de piper

●În plus

●1 lămâie

●2 căței de usturoi

●un pic de apă minerală pentru mujdei

● Garnitura -Opțional

●40g pâine de ovăz, mămăligă sau orez expandat( nu au gluten)

Mod de preparare șprot la tigaie fără prajeală

Peștele se spală în apă rece și se scoate într-un bol. Acum urmează munca de chinez, dar dacă ne place acest tip de pește, trebuie să o facem și pe asta.

Am curățat fiecare peștișor în parte de mațe. După ce am terminat treaba migăloasă, am pus peștii într-o sită mare și i-am mai spălat o dată rapid sub jet de apă rece. În acest mod se duce sângele rămas și urmele acelea negre din interiorul peștilor, care, dacă nu sunt curățate, sunt amare. Se lasă zece minute la scurs în sită. După asta am răsturnat peștii curățați inapoi în bolul mare ( ori pe un platou), am pus uleiul, piperul și am presărat puțină sare. Am amestecat bine totul, am mai lăsat așa încă 5 minute pe masă ca peștii să își ia gust și am pus tigaia la încins.

O să aveți mai puțin pește după curățare. O mare parte, cam 150g sunt doar intestinele. De aceea o să calculați gramajul după eviscerarea peștilor și nu înainte. Dacă scadem și capetele peștilor, se rămâne practic cu jumătate din cantitatea inițială pentru a fi gătită.   O să observați că peștii au diferite dimensiuni. Pe cei un pic mai mari să îi lăsați cu 40-50 de secunde mai mult la gătit. Sau cel mai bine îi puneți primii în tigaie și continuați să adăugați peștii în ordine descrescătoare.  Așa se vor găti uniform.

Eu am folosit o tigaie tefal cu teflon și buton de încălzire. Tigaia trebuie încinsă bine înainte de a adăuga peștele în ea. În tigaie nu se pune deloc ulei.

Când butonul mi-a arătat că tigaia este suficient de caldă, am pus șprotul în ea și l-am gătit două minute pe o parte și încă un minut pe cealaltă parte.

Eu am mâncat peștele acesta suculent cu lămâie și mujdei. Se poate mânca și cu un Sos dietetic de iaurt cu usturoi 

sau cu orice garnitură  vă este pe plac, cât mai dietetică posibil 🙂

Această rețetă de șprot la tigaie fără prajeală poate fi inclusă și în dieta rina. Se împarte cantitatea de pește la două mese. 270g pește la prânz și 130g pentru cină. Dacă faceți rețeta pentru rina, să nu uitați să adăugați legumele permise, atât cât să vă săturați, fără să exagerați cu porția  🙂

Șprot la tigaie fără prajeală

 


DespreMya Benea

Bună . Eu sunt Mya . Sunt din Galați, am copilărit într-o comună din aproprierea orașului. Am invatat sa gatesc de la mama. Pasiunea gatitului cred c-o am in sange, imi place prea mult sa fac asta :) Daca inainte gateam de toate si experimentam tot in zona culinara, din ianuarie 2020 de cand am aflat ca am hipotiroidie hashimoto autoimuna cronica, stilul meu in bucatarie si in viata s-a schimbat complet. Asa a luat nastere blogul @aromelemyei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.