Blat de tort Deserturi Fara gluten

Blat de tort fără gluten – cu cacao si zahar de cocos

  •  
  •  
  •  
  •  

Blat de tort fără gluten, cu cacao, îndulcit cu zahăr din flori de cocos. Blat de tort pentru celiachie sau intoleranță la gluten. Cum se face un blat de tort fără gluten?  Cum se face un blat de tort cu zahăr de cocos? De ce fără gluten? De ce fără zahăr rafinat?

Cum se face un blat de tort pufos care să nu aibă gluten? Să vă povestesc încercarea mea de blat fără gluten, care a fost o reușită din prima.

Pentru că zilele trecute a fost ziua mea de naștere și țin un regim destul de strict de gluten, lactoză și zahăr rafinat, am zis să concep un tort fără acestea, dar să fie și gustos, nu doar un tort fără mai nimic în el pe care să nu-l pot mânca. Eu sunt o gurmandă înnăscută și nu aș putea mânca ceva ce nu are gust, fie el și de regim 😁

Așa că am trecut la studiat despre ingredientele necesare la care m-am gândit să le pun în blat, mai în amănunt.

Făina Schär fără gluten am mai folosit în trecut.

Am luat până acum două tipuri de asemenea făină. Una integrală și una albă de patiserie. Am făcut mai multe chestii cu acest tip de făină și la unele am fost încântată, la altele nu. Prin lipsa glutenului din făină,  aluaturile ies sfărâmicioase de regulă și este destul de greu de lucrat cu acestea. Nu e bai, cum eu am doar intoleranță la gluten si nu alergie, mai pun câteodată și câte un pic de făină normală cu gluten(proteina în cauză). Dar de data aceasta la blat am vrut să fie total fără gluten (aceasta proteina care face rău unor persoane ca mine) și așa am făcut.

Să vă povestesc în mare și despre zahărul din flori de cocos.

Este un  tip de zahăr cu o ușoară aromă de caramel, are o culoare galben- brună-maronie( depinde de mulți factori culoarea avută) și care este indicat diabeticilor având un indice glicemic mai scăzut față de zahărul alb rafinat.  Deși este sănătos având atâtea minerale și vitamine, este recomandat să nu se consume în exces pentru că are destule calorii, cam 380calorii/100g 😀 Eu atâta am pus în total la tot blatul meu fără gluten, deci clar nu este un exces daca se adauga la o așa cantitate de prajitură, mai ales că tortul făcut de mine se împarte la mai multe porții iar în acest fel se  împart si caloriile adunate 😀 Trebuie avută grijă însă la cantitate, fiecare diabetic își știe regimul și toleranța la îndulcitori. Moderația este cheia. Eu am pus  acest zahăr recomandat de medicul meu pentru că eu am doar o rezistență la insulina, încă nu am diabet :), de asta folosesc îndulcitori cu indice glicemic mai mic ca zahărul rafinat. Chiar și așa, folosesc mai rar genul acesta de zahăr. Ca de exemplu pentru ziua mea de naștere  🙂

Să vă zic puțin și despre pudra de cacao.

Este un antioxidant puternic și de aceea trebuie folosită la preparate si de noi astia care avem interzis oarecum la cacao, ciocolată și cafea. Mie una mi-a recomandat medicul să evit cacaoa, pentru că îmi poate da palpitații sau un ușor disconfort de agitație. Așa și este. Doar că, dacă o consum rar, cu moderație la ocazii speciale, nu am probleme. Așa este și cu celalalte alimente interzise. Totul consumat cu moderație și foarte rar, doar la anumite ocazii, nu are ce rău să îți facă, decât dacă ai vreo alergie la acele alimente și nu ai voie să te atingi de ele. Știu și cum stă treaba cu alergiile și cu intoleranțele, mă confrunt cu ambele de mulți ani  😊

În atenția alergicilor! Să citiți cu atenție alergenii sau urmele acestora  pe eticheta produselor ce urmează să le folosiți. Pudra de cacao ca și alte produse pot conține urme de gluten…

Zic să trecem la blat dacă am lămurit ce era mai important 🥰

■cca 2000 Calorii-blat

■un blat pentru 14- 16 porții/rețetă

■tava de 18cm- 1 blat de cca 400g din 5 oua

Ingrediente blat de tort fără gluten cu cacao

●5 ouă (eu am avut mici de 53g-55g)

●80 g făină Schär fără gluten-de patiserie

●100g zahăr de cocos

●20g cacao

●1 linguriță extract de vanilie sau un pliculeț de zahăr vanilat

●un praf de sare

 In plus

●Puțin unt sau ulei pentru uns tava-cam 5g

●Hârtie de copt pentru tapetat tava

Mod de preparare blat de tort fără gluten cu cacao

Am dat drumul la cuptor pe treapta mijlocie la cuptorul pe gaz, adica la 180 grade la cele electrice. Eu înca am cuptor pe gaz care trebuie incalzit minim 30 de minute ca să ajungă la temperatura optima de 180°. Mi-am luat un termometru de cuptor ca să știu tot timpul ce temperatură se află în interiorul acestuia, asta pentru că la cuptoarele pe gaz oscilează temperatura destul de mult. Se și observș la blatul meu că a crăpat puțin, a oscilat caldura, s-a dus la 190° fără  să-i fac nimic, apoi a scăzut  înapoi la 180°, atât cât aveam eu nevoie. Să puneți  suplimentar o tava dedesubt tava cu blatul. La cuptoarele pe gaz trebuie pusă special tava primită odată cu aragazul, aceasta este pentru a distribui uniform căldura în cuptor. Al meu cuptor arde destul de tare, la minim are 150°, așa că la produsele de patiserie, înfășor și grătarul  în folie de aluminiu pe care așez  tava cu prajituri sau blaturi de tort. Aragazul meu este pe lista de dus la ,,cimitir” la cât de tare mă enervează cu oscilațiile lui temperamentale :)))  Dar mai aștept putin, mi-e  încă mila de el :)))

Am scos toate ingredientele necesare pe masă, apoi le-am cântărit. În imagini o să vedeți și  coaja rasă de portocale pe care eu nu am mai pus-o 😁

Ouăle gata spălate și uscate le-am separat în două boluri. Albușurile le-am pus într-un bol mare de inox împreună cu un praf de sare și le-am bătut spumă tare până s-au ținut de vas.

 

Am adăugat zahărul de cocos și am mixat în continuare încă 3-4 minute până s-a dizolvat tot zahărul și nu s-au mai văzut picățele (granule) la suprafață. Are o culoare superba de cappuccino 🙂

 

Acum am adăugat gălbenușurile împreună cu extractul de vanilie, am mixat scurt, circa 10 secunde, doar cât se încorporează  gălbenușurile în albușuri,  însă  fără a scoate aerul înglobat deja în cele din urmă.

Am cernut făina cu cacaoa și le-am pus peste compoziția de ouă cu zahăr, am amestecat ușor cu o spatulă până nu am mai văzut cocoloașe. Se amestecă de jos în sus cu mișcări largi, circulare, fără a apăsa. În felul acesta nu va ieși tot aerul din albușuri și nu va fi nevoie de agenți de creștere.

Este un blat 100% natural.

Mi-am pregătit o tavă pentru copt de 18 cm, pe care am tapetat-o cu hartie de copt și pe fund si pe pereți. Fâșia de pe pereți ca să stea bine lipită de tavă, se unge cu un pic de unt sau de ulei. Eu am uns cu puțin unt și pe interiorul hârtiei pentru că am avut una de proastă calitate, nu mai aveam din cea albă pe care o foloseam de obicei și nu am vrut să risc cu aceasta și să nu pot dezlipi blatul de ea. Bine am făcut până la urmă, tot a avut tendința de aderare la blatul meu. Așa că vă recomand să folosiți o hartie de copt de bună calitate. Tava o puteți tapeta de când vă apucați de lucru ca să nu pierdeți timpul când trebuie băgat blatul în cuptor.

Să revenim la blat.

Coacere blat fără gluten cu cacao

Am pus compoziția de blat în tava de 18cm tapetată cu hârtie de copt și unsă  cu puțin unt.

Am nivelat bine aluatul la suprafață, am tras oarecum spre margini ca să nu rămână bombat în mijloc și l-am băgat în cuptorul preîncălzit (cu 30de minute înainte) la 180°, timp de 35 de minute. Eventual puteți face testul cu scobitoarea pe la 30 de minute, cuptoarele diferă. Unele coc mai repede, altele mai greu…

După coacere am scos tava și am pus-o pe un grătar (cam trei minute la răcit), apoi am scos blatul din tavă și l-am întors cu grătarul pe care avea să și stea la răcit. Desfaceți cu grijă blatul de hârtie în acest moment pentru că este destul de fragil, se poate rupe ușor neavând gluten. După răcire nu mai este atât de fragil ca atunci când era fierbinte.

Ta-daaa, uitați ce blat minunat a putut ieși 😀

Aici și în felii 😀 Puteți vedea cât de elastic și pufos este. Mă bucur și mai mult pentru că nu se fărâmă. Mă cam asteptam să iasă sfărâmicios blatul. Cum se vede și în poze, sunt foarte puține firimituri după tăiere. Din ele am și gustat de curiozitate să văd cum este la gust. Wow. Ce aromă de caramel are 😀❤ Nu este deloc înecăcios. A ieșit blatul fără gluten perfect. Merită să-l încercați cât mai curând ❤

Sunt tare fericită că nu a rămas ceva cleios și tare, pentru că mă așteptam să nu iasă chiar atât de înalt și pufos 😀

Se pare că am avut profesori minunați și am învățat extrem de multe de la cei mai buni ❤ Mulțumesc din suflet prietenelor mele dragi de la Savori Urbane care mi-au fost mentori în ultimii ani și  până în momentul de față ❤❤❤ Oana Igrețiu și Rajos Nicolin Diana ❤ Sunteți the best ❤❤❤😘


  •  
  •  
  •  
  •  

DespreMya Benea

Bună . Eu sunt Mya . Sunt din Galați, am copilărit într-o comună din aproprierea orașului. Am invatat sa gatesc de la mama. Pasiunea gatitului cred c-o am in sange, imi place prea mult sa fac asta :) Daca inainte gateam de toate si experimentam tot in zona culinara, din ianuarie 2020 de cand am aflat ca am hipotiroidie hashimoto autoimuna cronica, stilul meu in bucatarie si in viata s-a schimbat complet. Asa a luat nastere blogul @aromelemyei.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *