Creme Deserturi Fara gluten Fara lactoza Tort

Tort Mya cu cremă de ciocolată fără lactoză și gluten -cu vișine congelate

  •  
  •  
  •  
  •  

Tort Mya fără gluten și lactoză. Cum se face cel mai bun tort ciocolatos fără lactoză și gluten?! Cum se fac cremele de ciocolată fără lactoză?! Cum se face blatul de tort fără gluten?!

 

Nu demult a fost ziua mea de naștere și cum sunt un taur gurmand, dar la un regim special, am zis să îmi fac o bucurie cu un tort delicios fără gluten și lactoză, îndulcit cu zahăr de cocos. Este de departe cel mai bun tort mâncat vreodată de noi. Prietenilor noștri  nici nu le-am zis de la început că tortul este unul de regim, special adaptat nevoilor mele alimentare, doar ca sa le vad reactia după ce vor afla 😀  Nu este un tort dietetic cu puține calorii, dar este un tort special pentru cei cu intoleranță la lactoză și gluten. Acum am putut mânca și eu o felie de tort fără să am probleme digestive după asta 🙄😀 Toată viața a trebuit să întreb ce conțin alimentele servite pe la restaurant sau la prieteni, din cauza intoleranței mele la lactoză. Deși pot consuma o mică parte de lactate cu lactoză, dacă alimentele au mai multă, eu trebuie să plec acasă ori să nu mănânc deloc și asta în timp devine frustrant 🙄 Intoleranța la gluten abia am aflat-o destul de recent, anul trecut mai exact, odata cu diagnosticul pentru hipotiroidism. Este vizibilă schimbarea în bine a organismului meu după ce am renunțat aproape în totalitate la produsele cu gluten. Dacă au urme, nu am probleme, pentru că nu este o alergie ci doar intoleranță.

Tortul meu a avut un succes real ❤ M-am bucurat enorm. Era prima dată când îl făceam și aveam emoții că nu o să le placă invitaților un asemenea tort. Este prima dată când mă gândesc la mine și la intoleranțele mele. Până acum doar evitam acele alimente care conțineau lactoză și gluten și păream doar fițoasă în ochii oamenilor, nu un om cu probleme alimentare  😂😜

Să trecem mai bine la modul de preparare a tortului delicios ❤

● cca 450 calorii/100g de tort

● Porții- 1 tort de circa 1,8kg

● 1 porție a avut între 100g și 120g

● 14-16Porții rețetă

Este un tort sățios, ciocolatos, fără  gluten și lactoză, dar nu dietetic și nu slab caloric. Nici nu am vrut asta. De ziua noastră de naștere nu ținem cont de calorii, trebuie sa ne bucurăm de tot 🥰

Ingrediente tort Mya cu ciocolată fără lactoză și gluten

Ingrediente pentru blatul de tort fără gluten

●  5 ouă

●  80g făină Schär fără gluten

●  20g cacao (există cacao fără gluten sau fără urme de gluten)

● 100g zahăr de cocos

●  1 pliculeț de zahăr vanilat sau 1 linguriță extract de vanilie

●  un praf de sare

În plus

●  puțin unt sau ulei pentru uns tava, ca să se lipească hârtia de copt mai bine și să nu se miște în timpul coacerii blatului

● Hârtie de copt

Ingrediente pentru crema de mascarpone cu ciocolată albă cu puțină lactoză

●  300g ganache de ciocolată albă cu foarte puțină lactoză

●  150g mascarpone fără lactoză

Ingrediente pentru crema de mascarpone cu ciocolată neagră-fără lactoză

●  500g ganache de ciocolată neagră fără lactoză

●  350g mascarpone fără lactoză

Ingrediente pentru sirop

●  100g zahăr de cocos

●  150g de apă

●  1 zahăr vanilat- 10g

În plus

●  150g vișine – câte 50g de vișine pentru fiecare strat de cremă

Pentru grilajul de ciocolată

●  100g ciocolată amăruie cu 65% cacao

Preparare tort Mya fără gluten și lactoză

Cremele ganache

Am început cu ceea ce trebuia să stea la rece cel mai mult, adică cu cremele. Am făcut ganache-ul cu ciocolată albă cu puțină lactoză, reteta aici.

Și cu ganache-ul de ciocolată neagră fără lactoză, rețeta aici.

 

După ce am făcut cele două creme ganache și le-am lăsat la răcorit pe masă (ca mai tarziu să le pun la frigider pentru câteva ore bune), m-am apucat de sirop pentru că și  acesta are nevoie de timp de răcorire, apoi de răcire completă la frigder. Vreau un sirop rece care să nu îmi inmoaie cremele sau blatul cand il adaug la tort.

Preparare sirop cu zahăr de cocos pentru tort Mya

Am cântărit ingredientele, inclusiv apa și le-am pus pe foc mare.  Din momentul când a început să fiarbă siropul, am cronometrat fix 5minute, apoi am oprit focul și am tras crăticioara deoparte să se răcească puțin înainte de a băga siropul în frigider pentru cateva ore.

Asa arata siropul dupa ce a stat la frigider. Seamănă cu cafeaua la culoare, dar la gust este diferit, are o puternică aromă de caramel 😋

Preparare blat de tort fără gluten pentru tort Mya

Vedeți rețeta intreaga a blatului fara gluten aici.

Preparare cremă de mascarpone cu ciocolată albă-fără lactoză

Reteta în linkul de mai jos pentru cea mai rapidă cremă de mascarpone fără lactoză  ⤵️

Cremă de mascarpone fără lactoză cu ganache de ciocolată albă

 

Preparare cremă de mascarpone fără lactoză cu ciocolată neagră

Rețeta în linkul de mai jos ⤵️

Cremă de mascarpone fără lactoză cu ganache de ciocolată neagră

 

Montare tort Mya fără gluten și lactoză

Blatul de tort bine racit se taie în patru felii egale. Prima dată l-am tăiat în două la mijloc, apoi cele două jumătăți încă o dată tăiate pe mijloc. Taiate in acest mod, feliile vor fi egale.

Am pus pe masă  un rând de prosoape de hârtie, apoi am pus peste grătarul pentru prajituri, pe care vor sta feliile de blat la însiropat. Eu procedez așa pentru că mi se pare cea mai sigură metodă de însiropare. În caz că blatul este însiropat mai mult decât trebuie, excesul se va scurge și va fi absorbit de prosoapele de hârtie de dedesubt, dar nu este cazul de exces de sirop daca se lucreaza cu un cantar.

Cum se însiropează blatul fără  gluten

Mi-am pregatit cântarul electronic. Am pus o felie de tort pe cântar, am apăsat tara ca să ajungă la zero, apoi am pensulat blatul cam cât am crezut eu că este suficient cât să nu curgă, dar nici să fie uscat. Adică  40g-45g de sirop la felia de tort de circa 100g. Plus-minus câteva grame marjă de eroare.

Așa am pus la toate feliile de tort, doar la capac am pus cam  zece grame de sirop în plus. Acesta este practic fundul blatului și este mai uscat pentru ca este partea de jos a blatului si se coace mai repede și este ușor mai tare decât restul blatului, de asta absoarbe și mai mult sirop.

Recapitulare insiropare.

● 1 felie de tort + 40-45g sirop

● Capacul care va veni sus + 50g de sirop

Se lasă 30 de minute pe masa feliile de blat însiropate, asta ca sa se distribuie uniform siropul in ele. Vedeți în poze.

Între timp m-am apucat de cremele de mascarpone. Cremele reci, gata făcute se pun în poșuri cu duiuri potrivite(poșurile pot fi lăsate și fără duiuri) și se lasă pe masă pana se umple tortul. Se scot și vișinele din congelator (acestea se pun direct congelate pe tort).

Montare tort-straturi

Se ia o felie de blat care a fost tăiată din mijloc, se pune pe cartonul special sau pe platou, se pune cu poșul un rând de cremă de mascarpone cu ciocolată neagră fără lactoză pe marginea blatului de circa 1cm. Se pun vișine în așa fel încât să lăsați loc și pentru cremă, apoi se completează golurile lăsate de vișine, cu multă cremă de mascarpone fără lactoză cu ciocolată neagră. Se mai face un inel din crema pe margine cu înălțimea de 1cm.

Apoi se pune a doua felie dreaptă de blat ( capacul se păstrează pentru final), se pune un inel de cremă de mascarpone cu ciocolată albă-fără lactoză de circa 1 cm în înălțime, se pun vișine, se completează cu cremă, se mai pune încă un inel de cremă pe margine și se pune următorul blat care este partea de sus a blatului.  Aceasta se apasă ușor cu palma și se îndreaptă dacă este cazul.

Al trei-lea strat este cu cremă de mascarpone fără lactoză cu ganache de ciocolată neagră, se procedează la fel ca mai sus.

 

Se pune capacul tortului și se apasă ușor, apoi se bagă o oră la frigider. Să aveți frigiderul dat la o temperatură mai mică, ca să se întărească cremele mai ușor. Așa puteți să ornați mai rapid tortul.

După ce a trecut ora de răcire, se pune crema de mascarpone cu ciocolată neagră fără lactoză, cea rămasă, pe exteriorul tortului și se nivelează bine. Am pus repede si câteva aveline din crema rămasă și am băgat tortul la frigider.

Aici vedeti in intregime procesul de montare a tortului.

Sfat. Pentru ornare pastrati pentru ornat cate 100g de crema din fiecare fel.

Temperare rapidă  ciocolată pentru grilajul de ciocolata amăruie

Nu este metoda cea mai bună de temperare a ciocolatei, dar când mai ai câteva minute și vin musafirii, te miști repede 😂😜 Am pus apă caldă la 60° într-o crăticioară, am pus ciocolata cu tot cu ambalaj în apă și am lăsat-o până s-a înmuiat-topit. Am verificat ciocolata prin ambalaj să văd dacă s-a topit toată, apoi am pus-o sub jet de apă rece până s-a întărit ușor  în ambalaj. Am pus iar ciocolată în apă caldă până a devenit fluidă, am scos-o din apă și am lăsat-o un minut pe masă până mi-am pregătit folia de acetofan la dimensiunea tortului. Am tăiat un colț la ambalajul ciocolatei și m-am jucat cu formele pe bucata de acetofan potrivită tortului. Acetofanul sau hârtia de copt pentru tort se pune peste un strat de hârtie-prosoape de hârtie ca să nu murdăriți totul cu ciocolată. Am lăsat ciocolata 2 minute la uscat pe masă, deși ar fi trebuit mai mult…

Am scos tortul, am ridicat grilajul din ciocolată pe tort, l-am presat ușor, apoi am băgat imediat tortul la rece ca să se întărească ciocolata repede și să pot scoate folia de acest ușor.

După 2-3 minute am putut desprinde ușor folia de acetofan și am reușit să trag câteva cadre înainte să ajungă musafirii.

Am pus și bomboane pe lângă  avelinele din cremă,  pentru ca mi se părea puțin banal decorul. Doar de asta 😁 Inițial  gândisem ceva pentru decor cu vișine, din lipsa timpului, am renunțat la idee si m-am limitat la ce aveam în acel moment la îndemână  🙂 Bomboanele cu caramel se potrivesc foarte bine pentru că și tortul are aroma de caramel de la zaharul de cocos.

Inițial am zis că o să îmbrac tortul în fulgi de ciocolată, dar mai aveam puțin timp până soseau invitații și am încropit la urgență acest grilaj de ciocolată. Acesta este temperat la urgență si după cum se vede, este stabil, dar nu are luciu, nu este cum trebuie. Mai aveam fix 15 minute ca să fac și să pun grilajul  pe tort și să-l ornez, așa că o să vă spun și metota rapidă de ornare și temperare a ciocolatei pentru atunci când nu ai timp suficient( ca acum), dar si cea corecta si indicata  😂😜

Huh. Fix când băgam tortul în frigider, au si sunat musafirii  la ușă 😀🤦‍♀️ La țanc am terminat am terminat tortul.

Temperare ciocolată amaruie – cea indicată

Ciocolată ruptă bucățele se topește pe baie de abur până ajunge la temperatura de 45 de grade, apoi se ia de pe vasul cu apă fiartă și se răcește până la 30-31 de grade. Se pune iarăși vasul cu ciocolată pe vasul în care fierbe apa ( vasul cu ciocolată nu trebuie să atingă deloc apa care fierbe dedesubt) și se încălzește iar ciocolata până la 41 grade. Se ia vasul  de inox cu ciocolata de pe foc, se răcește ciocolata până la 27-28 de grade amestecând cu spatula de silicon, apoi se poate folosi. Această temperare, face ca, cristalele existente în ciocolată să devină stabile. Există și aparate de temperare a ciocolatei folosite de cei care fac parte din această industrie. Doar nu vă închipuiți că în fabrici, fie ele mici ori mari, stă cineva să încălzească ciocolata pe aburi și s-o răcească așa cum am făcut eu 😜 Noi acasă facem cantitate mică și nu are rost să investim în asemenea aparat.

Acest procedeu de temperare al ciocolatei l-am văzut în urmă cu vreo 12 ani la un ciocolatier francez, într-o emisiune culinară difuzată la tv. Sunt mai multe forme de temperare a ciocolatei, dar mie îmi place aceasta. Pot lucra mai usor cu ciocolata temperata în acest fel.

Uitați aici tortul întreg înainte să suflu în lumanari 😁

Uitați și în secțiune cum arată cel mai bun și ciocolatos tort fără  gluten si lactoză ❤ Îl mănânci cu ochii, nu alta 🥰

Si mai de aprope o felie e tort ciocolatos fară gluten si lactoză.

Nu-i așa că vă vine să mușcați din ecran la cum arată felia de tort? Este cremos, cu gust intens de ciocolată, blat bine însiropat, dar care nu băltește, aromă de caramel de la zahărul de cocos, iar ceea ce a echilibrat totul acum vine, gustul acrisor venit de la vișinele congelate. Eu am încă vie amintirea gustului acestui tort ❤ Merită să-l încercați și dacă nu aveți intoleranță la lactoză și gluten 😃🥰


  •  
  •  
  •  
  •  

DespreMya Benea

Bună . Eu sunt Mya . Sunt din Galați, am copilărit într-o comună din aproprierea orașului. Am invatat sa gatesc de la mama. Pasiunea gatitului cred c-o am in sange, imi place prea mult sa fac asta :) Daca inainte gateam de toate si experimentam tot in zona culinara, din ianuarie 2020 de cand am aflat ca am hipotiroidie hashimoto autoimuna cronica, stilul meu in bucatarie si in viata s-a schimbat complet. Asa a luat nastere blogul @aromelemyei.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *