Ciorbe De post Fara lactoza Rețete rapide Supe-ciorbe

Ciorbă de lobodă dietetică-fără lactoză

  •  
  •  
  •  
  •  

Ciorbă  de lobodă dietetică  de post sau dreasă cu ouă și iaurt fără lactoză. Cum se face ciorba sau borșul de lobodă?  Cea mai rapidă rețetă de ciorbă de lobodă dietetică. Cu ce se acrește ciorba de lobodă dietetică?  Cât borș de putină se pune în ciorba de lobodă dietetică?!

 

Borșul sau ciorba de lobodă acrită cu borș de putină a fost una din mâncărurile copilăriei mele. Am crescut cu această mâncare.  Primăvara aveam grădina plină de legume și verdețuri aromate 🥰 Perioada când era loboda ,,în floare în grădină, se potrivea bine și postului Paștelui, așa că se făcea des acest borș la noi în casă în acea perioada. Noi, copiii, nefiind mari amatori a acestei ciorbe din cauză că nu avea carne, cam făceam figuri când aflam meniul zilei și acesta includea și câte un borș ori ciorbă de legume, dar cum noi nu prea găteam, mâncam fără să comentăm 😃 Îmi amintesc cum mă trimetea mama după lobodă sau altceva din grădină și eu uitam să mai vin cu ele 😂

Gradina mamei <3

Îmi găseam de joacă cu animalele de prin curte ori mă opream să  mănânc ,,gurgoaze”( fructe crude) de prin pomi… 😂😜 Abia acum realizez și eu cât de mult se grăbea femeia(mama) să termine mâncarea pe atunci, doar, doar să apuce și ea să se odihnească puțin la prânz. Se trezea de pe la patru dimineața și după amiaza continua treabă până spre miezul nopții. Noi eram mulți, curtea mare plina de animale, grădina mare, o grămadă de treabă la câmp, mai gătea și de trei ori pe zi pentru atâtea suflete, plus câte și mai câte treburi pe lângă casă…

Acum, adult fiind, sunt mare fan al acestei ciorbe plină de vitamine și nutrienți, care este pe deasupra și dietetică, numai bună pentru un regim echilibrat. Știau ei bătrânii ce știau atunci de făceau pauzele de carne-proteină animală în posturi, ajutau organismul să se refacă și să prindă viață prin antioxidanții și vitaminele aflate în legume și fructe.

Eu primavara cumpăr des lobodă, îmi place mult și o folosesc la ciorbe. Anul acesta cât am avut lobodă proaspătă în frigider, am făcut încontinuu ciorba de lobodă. Noi doi, eu și soțul suntem amatori de ciorbe, nu fac foarte des, dar așa, o dată, de două ori pe săptămână nu ratăm ocazia să ne răsfațăm cu câte un bol de ciorbă caldă, de oricare ar fi ea. Unii ar zice ca ste des, altii rar, fiecare familie cu obiceiurile sale :p  De exemplu eu fac ciorbă de legume pentru prânz dacă felul doi este cu carne, nu are rost să fac și ciorba cu carne dacă am deja în celălalt fel principal. În acest mod țin sub control cantitatea de proteină mâncată de noi, deși ambii suntem carnivori, incercam sa nu exageram cu asta 😁 Dacă eu mi-am schimbat stilul de a mânca de peste un an de zile, oarecum este forțat și soțul, lui îi mai fac și ce îi poftește sufletul, dar în mare parte, totul este fără prajeală, cu grăsimi puține, totul fiert, la cuptor ori fript 😀😜 Sănătate în mâncare 🥰

Aici vedeți porțiile și caloriile/porție cât și caloriile pe suta de grame ⤵️

● cam 8 porții borș de lobodă

● cca 100 calorii/porție de ciorba simpla de loboda

● cca 20 calorii/100g ciorba simpla-nedreasa

● cca 50 calorii/ 100g ciorba de loboda dreasa cu oua si iaurt stors de 2% grasime

Ingrediente ciorbă dietetică de lobodă

●  3 legături de lobodă sau 60g lobodă tocata-curatata

● 2 cepe- eu am pus 1 ceapa albă și 1 ceapă roșie mică

●  2-3 cartofi

●  2 morcovi

●  2 roșii de grădină-opțional

●  1 ardei roșu-capia sau oricare

●  1 păstârnac

●  1 rădăcină pătrunjel -opțional

●  100g țelină rădăcină

●  1 dovlecel mic-opțional

●  1 linguriță mică cu sare -3g (în funcție de regimul permis de medic)

●  2,5l apă

● 600ml  borș de putina- dupa gust, după cât de acru este acesta sau după cât de acru vă place

În plus pentru ciorba dreasă-opțional

●  150g iaurt scurs cu 2% grăsime

●  2 ouă- eu am avut de țară de la găinile mamei

Mod de preparare ciorbă dietetică de lobodă

Am început cu spălarea legumelor. Apoi am pus apa la fiert într-o oală încăpătoare(de 5l), pe foc mic, acoperită cu un capac potrivit. Numai bine cât curăț și toc eu legumele, apa dă semne de fierbere.

În momentul când apa a fiert, am pus sarea și legumele tocate, tot în afară frunzele de lobodă și de verdeață, inclusiv cotoarele curațate și tocate de la lobodă.  Frunzele se păstrează pentru la final, dacă le-aș pune de acum, ar dispărea culoarea și tot ce este mai bun din lobodă. Și-ar pierde și toate proprietățile nutritive.

Am lăsat să fiarbă bine legumele, cam 30de minute, se verifică leguma cea mai tare să vedeți dacă e gata, morcovul sau țelina, dacă-s moi, fierte, se pune borșul și se lasă la fiert 5 minute de când dă iar semne de fierbere. O să vedeți că face ușoară spumă când începe să fiarbă borșul, de atunci cronometrați.

Aveți grijă cum adăugați borșul, acesta poate diferi de la un gust ușor de acru la unul intens, de abia îl poți gusta. Se zice că depinde de cât de rea este gospodina care îl umple sau cât de furioasă era în acel moment 😂😜 Doar superstiții, ține de experiență.  Mama face un borș atât de acru de îți pică limba dacă bei un pahar așa simplu, curat. Are experiență de peste 50 de ani  în umplerea borșului la putină 🙂 Eu  deși știu cum se face și am umplut de atâtea ori alături de ea, mie nu-mi iese așa de acru niciodată. Bine, nici nu umplu borș des ca să prind experiență, dar nici nu mă stresez cu asta, acum se găsește peste tot și am mai tot timpul de la mama câte o sticlă cu borș în frigider, borșul ține mult timp, nu se strică repede dacă stă la rece.

Borșul din comerț cel mai apropiat la gust cu cel făcut în casă este cel de tecuci sau olympia.

Borșul trebuie să aibă aromă plăcută, să miroasă ușor a lămâie, să aibă un miros plăcut, ca la fermenții din maia ori iaurt, nicidecum să duhnească a ceva putred, stricat.

Să continuăm cu gătirea sau cu ce a mai rămas de făcut de fapt.

După ce borșul a fiert cele cinci minute, se adaugă frunzele de  loboda și verdeața și se oprește focul.

Așa arată ciorba dietetică de lobodă,  simplă, nedreasă cu ouă și iaurt.

Borș de lobodă dres cu ouă și iaurt

Dacă alegeți varianta dreasă cu ou și iaurt, atunci se lasă borșul  cinci minute la răcorit. Se pun ouăle și iaurtul într-un bol încăpător, se ia câte un polonic de borș din oală și se toarnă peste compoziția de ouă cu iaurt amestecând temeinic cu un tel în tot acest timp. Nu se pune următorul polonic cu lichid fierbinte până nu este amestecat bine primul. În acest fel se temperează ouăle cu iaurtul și nu se vor brânzi în ciorbă. Este valabilă temperarea aceasta la toate ciorbele drese. Se continuă așa pe rând, cu jumătate din cantitatea de borș din oală.

Nu am vrut să dreg toată oala de borș de lobodă pentru că mi-ar fi fost dificil s-o încălzesc a doua zi fără ca să se brânzească și să nu arate urât după. Dacă aveți familie mare, dublați cantitatea de ouă și iaurt pentru a drege întreaga cantitate de ciorbă de lobodă.

Verdeața tocată se pune direct în farfurie sau dupa ce este oprit focul sub oala cu ciorba. Am ales să pun pătrunjel și mărar. Eu tin verdeturile proaspete intr-un pahar cu putina apa, la frigider, se pastreaza verzi mai mult timp in acest fel.

Așa arată borșul de lobodă dres, uitați ce culoare frumoasă are ❤ De gust nu mai zic cât de bună este această ciorbă de lobodă acrită cu borș de putină, dreasă cu ouă de țară și iaurt cremos, dietetic 😋❤


  •  
  •  
  •  
  •  

DespreMya Benea

Bună . Eu sunt Mya . Sunt din Galați, am copilărit într-o comună din aproprierea orașului. Am invatat sa gatesc de la mama. Pasiunea gatitului cred c-o am in sange, imi place prea mult sa fac asta :) Daca inainte gateam de toate si experimentam tot in zona culinara, din ianuarie 2020 de cand am aflat ca am hipotiroidie hashimoto autoimuna cronica, stilul meu in bucatarie si in viata s-a schimbat complet. Asa a luat nastere blogul @aromelemyei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *