Conserve Gem fara zahar Rețete rapide

Gem de caise dietetic-fara zahăr


Gem de caise dietetic, fără  zahăr. Rețeta rapidă de gem de caise. Cât timp se fierbe un gem de caise fără zahăr?

Gemul de caise este unul dintre cele gemurile mele preferate ❤ Caisele parfumate și frumos colorate fac ca gemul să fie unul de top în preferințele multora.

Cu acest  gem se pot glazura prăjiturile, se pot umple clătite sau se poate mânca simplu, în loc de desert de post ☺ În copilăria mea acest gem se făcea la ceaun mare de minim două găleți. Adunam caisele coapte de pe jos din jurul pomului și le pregăteam pentru gem sau pentru țuică 😛 Era datoria copiilor să culeagă toate fructele coapte și întregi pentru gem și fructele care erau puțin strivite sau aveau un aspect mai urât, se puneau în cazanul unde aveau să fermenteze pentru a deveni țuică mai târziu.

Nu era tocmai o plăcere să stai cu capul în jos atâta timp și să culegi zilnic fructele căzute de pe jos, dar nu era timp de comentat din partea noastră. Dacă așa zicea mama, așa  făceam, era lege 😁 Și bine făcea  mama că ne dădea sarcini de făcut prin curte, în acest mod am învățat extrem de multe lucruri utile pentru viața de adult.

Cine mânca cel mai mult gem iarna?  Eu bineînțeles 😜🤣 Îmi placea tare mult să îmi pun iarna pe o felie mare de pâine de la brutărie, niște unt făcut în casă cu gem făcut din vară, la ceaun din acela mare, pe pirostiu, cu gustul acela plăcut de fructe parfumate și bine coapte, naturale ❤ Vara aveam alt desert preferat, fructele crude. După masa de prânz și după ce o ajutam pe mama să strângă masa, eu mergeam să-mi iau ,,desertul” în pom 🤣 Urcam pe magazie ca să ajung la caisele alea mai mari și zemoase cu gust acru(am apă în gură 😜). Gurgoaze sau gorgoaze le zice la noi. Se mâncau musai bine inmuiate în sare. Salivez în timp ce scriu 😋 Aveam în toate buzunarele câte o hârtiuță în care aveam pusă sare din aceea mare. Pur și simplu nu-mi lipsea sarea, dacă găseam ceva crud de ronțăit prin grădină? 😃 Că nu doar la caise mă opream să ciugulesc. Mâncam mere verzi cu sare, mâncam corcodușe, prune, tot ce era verde sau puțin ciulite( puțin coapte). Roșiile cheri erau preferatele mele în materie de legume, dar astea erau ținute sub observație de tata pentru că nu erau multe și niciodată nu le planta în solar alături de restul legumelor, aveau nevoie de soare direct pentru a se coace bine. Eu ,,atentam” la curpenii cu roșii cheri  pe furiș, de când nu erau bine coapte 😛 Erau extrem de dulci și în combinație cu sare erau fenomenale.

Ăsta este avantajul copiilor crescuți la țară. Mănâncă din pomi, din grădină, de toate și nu mai zic cât de sunt sănătoase dacă nu au fost stropite cu nimic chimic.

Să revenim la gemul de caise dietetic 😃

● 343 calorii/ întreaga rețetă  gem de caise fără zahăr

● circa 50 calorii/100g de gem dietetic de caise fără zahăr

Ingrediente gem de caise fără zahăr

● 750g caise cu sâmburi sau 700g fără sâmburi

●  25- 30g  zeamă de lămâie- de la jumatate de lămâie

●  24g îndulcitor lichid Sweetener cu zaharină sau alt îndulcitor echivalentul a 300g de zahăr

Mod de preparare gem de caise fără zahăr

Am ales cele mai coapte caise cumpărate și le-am spălat cu apă călduță. Apoi le-am scos codițele și sâmburii.

Am tocat destul de mărunt caisele, le-am stropit cu zeama de lămâie și le-am pus într-o cratiță înaltă și suficient de largă la gură, pe ochiul mare al aragazului, pe flacăra mică a acestuia. Neavând zahăr adăugat, fructele nu au lăsat suc deloc la început. Durează câteva minute până începe să lase lichid caisele, de aceea recomand să se stea lângă aragaz până va apărea lichidul lăsat de fructe.

În timp ce se încălzește grămăjoara de fructe cu zeama de lămâie, o să vedeți cum încet, încet apare și sucul lăsat de caise. Musai trebuie amestecat des în acest timp ca să nu se prindă gemul de fundul oalei. Din momentul când dă semne de fierbere gemul nostru, se pornește cronometrul la zece minute.

Este important să tot amestecați la tot 2-3 minute să nu se lipească gemul și să se afume. Nu vrea nimeni să mănânce un gem afumat. Una este să-l afumi și alta să aibă ușor gust de fum de lemne dacă este făcut la pirostrii.

După cele zece minute trecute am pus îndulcitorul, am amestecat bine și am mai lăsat la fiert gemul de caise pe foc mic încă cinci minute. În acest timp scade și se încheagă frumos.

Gemul se pune fierbinte în borcanele sterilizate înainte.

Vedeți aici cum sterilizez eu borcanele.

Am întors borcanele fierbinți cu gem cu capacele în jos pentru cinci minute, apoi le-am învelit într-un prosop gros și le-am lăsat pe masă până a doua zi când le-am pus la locul lor în cămară.

Cantitatea de gem dietetic nu este foarte mare pentru că dacă aș face din fiecare fruct mai mult, aș exagera cu stocul de gem și dulceață și nu vreau asta, mai am și gem cu zahăr pentru soț, nu aș mai avea loc de nimic… Mie mi-au ieșit două borcănele de 200ml și încă puțin (cam 150ml) pentru a mânca atunci proaspăt.  Aveam și borcan așa mic(de 150ml), dar trebuia să las și să gustăm gemul proaspăt 😋 Delicios, atât zic 🥰😋

Recomand folosirea borcanelor mici, pentru că sunt mai eficiente. Ați observat desigur că atunci când desfaceți un borcan de gem, niciodată nu se mănâncă tot la o masă și stă aruncat prin frigider până se strică. Ca să evit asta, eu pun în borcane mici și am garanția că nu fac risipă.

Aici rezultatul final ❤

Iar aici găsiți mai multe rețete de gem fără zahăr sau cu foarte puțin zahăr.

Gem de prune cu zahăr puțin

Gem de afine cu stevia

Gem de pere la slowcooker cu zahăr puțin

Gem de prune fără zahăr la slowcooker

Gem de căpșuni fără zahăr

 

 


DespreMya Benea

Bună . Eu sunt Mya . Sunt din Galați, am copilărit într-o comună din aproprierea orașului. Am invatat sa gatesc de la mama. Pasiunea gatitului cred c-o am in sange, imi place prea mult sa fac asta :) Daca inainte gateam de toate si experimentam tot in zona culinara, din ianuarie 2020 de cand am aflat ca am hipotiroidie hashimoto autoimuna cronica, stilul meu in bucatarie si in viata s-a schimbat complet. Asa a luat nastere blogul @aromelemyei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.