Blat de tort Cuptor Deserturi Fara gluten Fara lactoza

Blat pufos de vanilie pentru tort- fără gluten

  •  
  •  
  •  
  •  

Blat pufos de vanilie pentru tort, fără gluten. Cea mai bună rețetă de blat fără gluten. Fără praf de copt. Fără afânători.

Unul dintre cele mai apreciate blaturi pentru torturi delicioase, este blatul de vanilie. Esre practic un pandișpan simplu de vanilie. Bineînțeles că am făcut acest blat cu făină fără gluten pentru cei cu un regim special care nu pot mânca gluten 🥰 Se face extrem de rapid și nu întâmpini nicio dificultate în a-l realiza la fel ca pe cel normal. Este o rețetă ușoară, poate fi făcută și de un copil. Nu are praf de copt sau alți afânători și totuși crește ca-n povești ❤

●cca 1040 calorii/întreaga rețetă

● Nr porții/rețetă 8-10

Ingrediente blat de tort cu vanilie, fără gluten

● 4 ouă de țară(mici) sau 3 ouă mari din comerț -200g de ou mai exact (eu am avut ouă de țară, acestea sunt mai mici de fel)

● 110g făină Schär fără gluten mix universal

● 110g miere de salcâm

● 1 zahăr vanilat- 1 lingură extract de vanilie sau semințe de la jumătate de păstaie de vanilie

● Un praf de sare

Mod de preparare blat de vanilie fără gluten pentru torturi

Pregătire

Mi-am pregătit cântarul și ingredientele, toate scoase pe masă, apoi am spălat ouăle, am pus mixerul în priză, am pregătit tava tapetată cu hârtie de copt, am dat drumul la cuptor la 170°  ca să aibă timp suficient de încălzire și am purces la preparea blatului fără gluten. Am pregătit bolul de inox pentru mixarea albușurilor. Să degresați foarte bine vasul în care se bat albușurile, altfel riscați să nu se bată cum trebuie. Încercați să nu folosiți boluri de plastic, acestea nu se degresează bine oricât de bine le-ați spăla. Aveți grijă și când separați albușurile de gălbenușuri să nu scăpați vreun pic de gălbenuș în albuș, că iar nu se mai bat bine și nu vor crește în volum. Estela fel de important să respectați gramajul pentru un rezultat optim la final. Deasemeni este important să folosiți o spatulă atunci când adăugați gălbenușurile peste albușurile bine bătute, rămâne o cantitate destul de mare lipită de gălbenuș lipită de vas în caz ca vreunul se sparge și nu va ieși același rezultat la final.

Mierea folosită de mine este luată de la un producător local, deci este în siguranță, nu are urme de gluten sau alți alergeni, iau de câțiva ani și nu am avut probleme. Să vă uitați atent la produsele pe care le folosiți în rețete. Grijă la sănătate înainte de toate ❤🤗

Sfat: Pentru a tapeta tava cu hartie de copt și aceasta să stea lipită de inelul tăvii, trebuie să ungeți inelul cu puțin unt sau ulei, inclusiv la capătul unde se lipește hârtia de copt. În acest fel nu se va mișca deloc hartia atunci când turnați aluatul în tavă și blatul va ieși frumos și neted pe margini. Hârtia de copt care se pune în interiorul inelului este bine să fie tăiată cu 2-3 cm mai înaltă și mai lungă față de acesta, în lungime ajută la lipirea perfectă pe interior fără să curgă aluatul printre ea și să nu o puteti scoate după, iar în înălțime ajută să nu curgă aluatul în cuptor, acesta va crește și dacă este cantitatea mai mare de aluat, poate pica în cuptor și este păcat de blat. Eu uneori coc blatul dublu, o parte o folosesc pe loc când am nevoie și cealaltă parte o pun la congelator pentru ceva dulce rapid pentru atunci când nu am timpul necesar, dar doresc ceva bun 😋😃

Preparare

Se separă albușurile de gălbenușuri. Peste albușuri se pune sare și se mixează până cresc bine în volum și se țin de vas când il întorci. Abia dupa asta se adaugă mierea, se mixează la viteză mare circa 5 minute, până se observă moațe de albuș pe palete. După asta se adaugă gălbenușurile și extractul de vanilie, se mixează scurt cateva secunde cât se încorporează și opriți mixerul. Acum se adaugă făina cernută și se amestecă cu mișcări largi cu o spatulă până se încorporează bine în aluat. Mare grijă să nu scoateți aerul din albușuri, acesta este agentul de creștere al blatului. După cum ați observat, eu nu folosesc afânători, fac totul cât mai natural posibil ❤

Se toarnă aluatul în tava care a fost tapetată cu hârtie de copt și pe laterale și pe fundul acesteia și se coace blatul la 170° cam 30-35 de minute. Încercați blatul cu  scobitoarea dacă nu sunteți siguri că este copt, asta înainte de a opri cuptorul.

Vedeți în poze că aluatul este cu vreo 3-4 cm mai jos de buza formei și după coacere este mai înalt cu cel puțin un deget peste formă și asta fără să aibă alți agenți de creștere, albușul bine bătut și-a făcut treaba excelent. Bine am făcut că am pus hârtie de copt, altfel putea să dea pe afară.

Blatul gata copt se scoate pe un gratar și se lasă 2-3 minute la răcorit în tavă, atât cât să puteți să lucrați mai usor fără să vă ardeți când il veți scoate din tavă pentru al pune pe grătar la răcorit. Metoda o găsiți la prietenele mele dragi de la Savori Urbane ❤ Vedeți aici sfaturile lor utile despre blaturi 🥰

De la ele am învățat cele mai bune trucuri pentru blaturile de tort ❤

Am pus un grătar special pentru dulciuri peste  blat după ce i-am scos inelul metalic și hârtia de pe margine, am apucat bine și dintr-o mișcare am întors blatul fără să-l  stric. Acum am scos fundul detașabil al tavii și hârtia de copt și l-am lăsat pe masă până s-a răcit complet. Vedeți în poze că la mine s-a lăsat un pic blatul. Cauza ar fi că eu aici am pus doar 100g de făină  fără gluten. Chiar dacă această făină are putere de absorbție a lichidelor destul de mare, în acest caz au mai trebuit încă zece g de făină. Am făcut alt blat cu altă ocazie și a ieșit perfect.

Încă o cauză ar fi deschiderea ușii cuptorului în timpul coptului. Eu am deschis de câteva ori după 20 de minute și nu ar fi trebuit. Chiar dacă geamul ăla de la ușă este să te uiți prin el, ca sa nu deschizi ușa toată ziua și să pierzi căldura, eu am pus hârtie de copt în interiorul inelului și era cam înaltă, de asta nu vedeam nimic ce se petrece cu blatul 😜🙄 Eram extrem de curioasă dacă va ieși și cum va ieși… 😁 Și…

Ta-daaam..

Aici blatul după răcire.

Aici blatul în felii după ce a stat o perioadă la congelator. Nu am avut nevoie de el pe moment pentru că mai făcusem un alt blat în același timp cu acesta și de asta am decis să-l pun în congelator, după răcirea completă a blatului, i-am tras o folie alimentară peste și i-am pus o etichetă să știu ce blat este și cu ce, ca atunci când voi avea nevoie de el, să nu stau să ghicesc din ce este făcut 😜😊 Este încă pufos și după decongelare. Puteți încerca rețeta cu mare încredere ❤😘

Uitați aici la ce am folosit acest blat pufos fără gluten. A ieșit un tort delicios, rețeta tortului cât mai curând posibil ❤🤗

 

 


  •  
  •  
  •  
  •  

DespreMya Benea

Bună . Eu sunt Mya . Sunt din Galați, am copilărit într-o comună din aproprierea orașului. Am invatat sa gatesc de la mama. Pasiunea gatitului cred c-o am in sange, imi place prea mult sa fac asta :) Daca inainte gateam de toate si experimentam tot in zona culinara, din ianuarie 2020 de cand am aflat ca am hipotiroidie hashimoto autoimuna cronica, stilul meu in bucatarie si in viata s-a schimbat complet. Asa a luat nastere blogul @aromelemyei.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *