Carne Carne de pui Friptura Gratar Rețete rapide

Chiftele dietetice de pui la tigaie grill sau la grătar

  •  
  •  
  •  
  •  

Chiftele dietetice de pui la tigaie grill sau la grătar. Cea mai bună rețetă de chiftele dietetice. Cele mai gustoase rețete dietetice. Cum se fac chiftelele de pui la grătar să rămână suculente? Rețeta rapidă de chiftele de pui la grătar.

Încep prin a vă spune cu mâna pe inimă că rețeta asta de chiftele dietetice a avut mare succes la noi în familie. A avut atâta succes încât prima dată când am făcut-o, nu mi-a rămas nimic de pozat 😂 Dar nimic. Soțul meu a zis că nu a mâncat chiftele mai bune ca astea și să fac mai multe data viitoare 😃 Și culmea, sunt chiftele dietetice  din carne de pui, sunt fără prajeală și nu au nici foarte multă sare așa cum îi place lui, dar el le-a adorat la propriu  😃 Sunt fragede, suculente, gătite perfect 😋🤤❤

Așa că atunci când ne-am întors din concediu, am mai făcut încă o dată rețeta cu gândul că de data asta apuc să fotografiez finalul înainte de a fi devorate chiftelele, da’ ce să vezi, cineva fura din farfurie în timp ce-mi pregăteam eu ,,terenul” pentru poze 😂🙃 Așa ,,delicată” cum sunt, am țipat la el să ia mâna din farfurie și să se oprească, să aibă puțină răbdare că mai apoi i le las lui pe toate, doar să mă lase mai întâi să le prind în cadru 😜

Am reușit totuși să salvez câteva chiftele suculente pentru poze, pofticiosul meu și-a continuat mâncatul cu ce apucase să fure de pe farfurie și era cu un ochi și la restul 😁🤣🤷‍♀️

○ 762 Calorii/rețetă

○ 3 porții/rețetă- 254 calorii/1 porție

Ingrediente chiftele dietetice de pui la grătar

○ 500g tocată de pui amestec din piept și pulpe

○ 1 ou- 60g

○ 2g sare-1 linguriță mică

○ 2g piper- 1 linguriță mică

○ 2g boia-1 linguriță mică

○ 2g mărar uscat sau 1 lingură proaspăt- sau altă verdeață vă este pe plac ori amestec de verdețuri

○ 10g usturoi  proaspăt/2-3 căței de usturoi mari sau 5g uscat

În plus

○ 1 lingură de ulei pentru uns mâinile și farfuria

Mod de preparare chiftele dietetice de pui la grătar

Acum este momentul să tocați carnea de pui dacă nu vreți să cumpărați gata tocată. Eu am luat gata tocată pentru că am mașina de tocat stricată și nu aveam chef să toc la cea manuală moștenită de la soacra mea, este veche cu cuțitul neascuțit și mai tare m-aș fi chinuit, plus că îmi strică și masa, știți voi ce fac mașinile astea vechi de tocat la mese… Ditamai gaura rămâne în masă oricât ai proteja-o 🙄 😁

Totul durează foarte puțin. De la măsurarea ingredientelor la gătit sunt numai câteva minute.

Am măsurat condimentele cu o linguriță mică, din aceea cu care amesteci în cafea, am pisat usturoiul in mojar, apoi am pus carnea, oul și condimentele într-un bol înalt și am amestecat bine cu mâna. De ce cu mâna?  Vă zic. Carnea pentru chiftele amestecată cu mâna face ca chiftelele să stea ,,lipite” și să nu se destrame atunci când sunt gătite. Prin căldura mâinii, grăsimea aflată în carne se topește ușor și formează un liant între ingrediente. În acest fel bucățele de carne rămân unite și nu se vor desface chiftelele la gătit.

 

După ce am frământat puțin carnea condimentată, am acoperit bolul cu o farfurie și am lăsat să se împreuneze toate aromele cu carnea, cam 30 de minute am lăsat bolul pe masă.

Acum am măsurat o lingură de ulei pentru uns mâinile și am pregătit  farfuria unde o să pun chiftelele formate. Am scos tigaia grill de fontă și am pus-o la încins pe ochiul mare al aragazului.

Cât s-a încălzit tigaia, eu am format chiftelele de pui. Mi-am uns mâinile cu puțin ulei, din aceeași lingură de ulei am pus și pe farfurie puțin ca să nu se lipească chiftelele când le așez și să pot să le iau ușor când o să le mut pe grătar, am luat cu o lingură din amestecul de carne și am format bile, le-am aplatizat ușor în mâini după și le-am așezat pe farfuria unsă cu ulei. Mie mi-au ieșit 14 bucăți. Nu am vrut să le fac nici prea mici, dar nici foarte mari. Cam 35-37g are o chiftea. Le-am aplatizat ușor în mâini, doar cât să nu fie prea groase și să se gătească toate uniform. Oricum tind să se bombeze la mijloc în timpul gătirii și nu le-am vrut nici perfect rotunde. La grătar se gătesc mai bine dacă sunt mai plate, cele bombate-rotunde sunt bune pentru prăjit. Eu le vreau dietetice pentru mine. Prăjeala nu este o opțiune în acest moment.

După ce tigaia mea de fontă a fost bine încinsă, am adăugat o parte din chiftele, fără să le îngrămădesc și am lăsat focul mai mic. Dacă aveți alt tip de tigaie grill, nu lăsați focul mic, ci doar dacă aveți de fontă. Aceasta ține căldura mai mult și se încinge în continuare. Dacă aș lăsa la foc mare, aș scoate chiftele carbonizate și eu nu vreau asta, le vreau rumene, dar suculente și arătoase. Acum e momentul să dați drumul la hotă pentru că iese fum…

Am gătit chiftelele cinci minute pe o parte și încă 4-5minute pe cealaltă parte. Chiftelele se albesc ușor când încep să se gătească, să fiți atenți și la asta. Carnea se desprinde singură de grătar atunci când este gătită pe acea parte, ăsta e semnul că este gata și trebuie întoarsă. Este valabil la toate tipurile de carne nu doar la cea de pui. Eu mă oripilez când văd cum se măcelărește carnea la grătar atunci când ieșim la iarbă  verde. O înțeapă unii în neștire și o întorc continuu până nu mai rămâne nici urmă de carne sau pește cum trebuie din bucățile respective. De sucul din interior care o face fragedă nu mai zic, este demult ieșit și în urmă rămâne o talpă tare ca de pantof sau în cazul cărnii de pește, rămâne ceva fad, uscat și înecăcios. Bucata de carne, fie ea întreagă sau tocată, sub formă de chiftele ori burger, trebuie respectată și gătită corect. Nu ne batem joc de ingrediente. Nu ne-au greșit cu nimic  🙂 Doar micii se întorc de mai multe ori pe grătar, restul se întorc o singură dată. Este suficient.

Uitați aici minunăție de chiftele dietetice. Sunt suculente, gătite perfect, nu în sânge (carnea de pui nu se gătește în sânge) pentru că nu ar mai fi comestibile.

Sunt excelente aceste chiftele dietetice gătite la grătar, fără prajeală, cu sare mai puțină pentru regim. Pot fi mâncate cu un sos de iaurt sau cu un sos picant de capia. Sau cu orice sos dietetic vă este pe plac. Eu am mâncat cu un sos de iaurt amestecat cu puțină smântană fără lactoză și hrean ras. Puteți să puneți drept  garnitură și paste fără gluten ori orez integral, sau de ce nu, una două felii de pâine fără gluten 😋❤


  •  
  •  
  •  
  •  

DespreMya Benea

Bună . Eu sunt Mya . Sunt din Galați, am copilărit într-o comună din aproprierea orașului. Am invatat sa gatesc de la mama. Pasiunea gatitului cred c-o am in sange, imi place prea mult sa fac asta :) Daca inainte gateam de toate si experimentam tot in zona culinara, din ianuarie 2020 de cand am aflat ca am hipotiroidie hashimoto autoimuna cronica, stilul meu in bucatarie si in viata s-a schimbat complet. Asa a luat nastere blogul @aromelemyei.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *