Cuptor De post Garnitura Legume

Ciuperci întregi la cuptor-rețeta dietetică

  •  
  •  
  •  
  •  

Ciuperci întregi la cuptor-rețeta dietetică. Cât timp se gătesc ciupercile întregi ca să rămână suculente?  Cum se face rețeta de ciuperci la cuptor? Câte calorii au ciupercile la cuptor?!

Eu una ador ciupercile la cuptor însoțite de niște cartofi rumeni, presărate din belșug cu mărar proaspăt și înmuiate bine într-un sos delicios de iaurt cu usturoi ❤ Când eram mică, acasă la mama, mâncam des ciuperci făcute pe plita de fontă aflată în bucătăria de vară. Ciupercile erau culese și de mine, chiar dacă eram micuță (se întâmpla pe la șase-șapte ani), învățasem de mică cum arată ciupercile comestibile… În zilele ploioase de vară mergeam zilnic împreună cu sora mea mai mare să adunăm ciuperci din râpa din apropierea casei. Atunci era timpul când creșteau cel mai mult ciupercile și erau cele mai multe la un loc. Cele mai bune ciuperci creșteau în gunoiul de grajd, cine cunoaște, știe ce zic…

Veneam acasă cu coșul sau sacoșa  pline de ciuperci mari, crescute în pământul raven, uneori aveau rouă pe ele și miroseau a proaspăt de la distanță. După ce le curăța mama, le pregătea direct pe plita de fontă din bucătărie, presărată din belșug cu sare grunjoasă pentru a da gust acestor minuni și pentru a nu se lipi de fierul încins. Așa simple, le mâncam direct de acolo, de pe plită chiar dacă ne ardeam la limbă. Erau fenomenale 😋❤

Nu știu dacă mă credeți, dar am simțit gustul lor în gură și în minte, asta în timp ce scriu acum aceste rânduri 😋❤ M-am teleportat în bucătărioara de vară a copilăriei, umbrită la intrare cu lăstarii de vie plini cu frunze verzi frumos colorate, în față era băncuța de lemn făcută de tata, alături masa de lemn cu picioare de fier, făcută tot de tata care era un priceput fierar și sculptor de fier și lemn. Stăteam și așteptam cu nerăbdare să mâncăm bunătățile gătite de mama pe timpul verii în bucătăria de vară ❤ În bucătăria de iarnă ne mutam abia când dădea frigul și nu se mai putea mânca afară 😏

Vai ce amintire dragă ❤

Salivez cu gândul la ciupercile fragede și suculente ale copilăriei.  Este ireal că-ți poți aminti frânturi de povești trăite atunci cu tot cu gust, dar se poate 😃 Sunt amintiri frumoase care rămân adânc întipărite și care ne fac din nou copii odată cu revenirea lor în gând ❤ Trecerea timpului nu afectează atât de mult amintirile plăcute și tare mă bucur pentru trăirea asta.  Acum prefer să cumpăr din magazin, sunt verificate de specialiști și astea care sunt cel mai des întâlnite, sunt crescute în mediu sigur, curat, ferite de sporii ciupercilor necomestibile. Nici n-aș mai ști să culeg ciupercile, am uitat spre rușinea mea 😁😏

Am cumpărat de curând 1kg de ciuperci champignon destul de mari, cât pumnul și nu știam la ce să folosesc jumătate din ele. Prima jumătate aveam ceva plan, de a le băga la cuptor împreună cu niște cartofi, dar nu știam ce să fac din restul, erau prea multe. Apoi mi-a venit ideea unui pate de ciuperci coapte.  Asta am și făcut de fapt din ele. Am copt separat cartofii de ciuperci pentru a le lăsa întregi pe acestea, să rămână suculente, numai bune pentru a fi mâncate cu sos de iaurt sau de hrean sau pentru a face un pate de ciuperci delicios. Ne-am delectat cu ciupercile la cuptor cât au fost calde și din ce a rămas am facut pate (rețeta aici în curând).

○ cca 400 calorii/rețeta

○ 4-5 porții/rețetă

Ingrediente ciuperci la cuptor

○ 1kg ciuperci mari champignon

○ 2g sare- 1 linguriță mică

○ 1g chili -jumătate de linguriță

○ 2g piper alb- 1 linguriță mică

○ 1g oregano uscat- 1linguriță mică

○ 2-3 linguri ulei de măsline, floarea soarelui, amestec din cele două sau oricare alt ulei vă este pe plac

Mod de preparare ciuperci la cuptor

Ciupercile se curăță cu un cuțit bine ascuțit de porțiunile unde au încă pământ. Se trec rapid, pe rând, sub jet de apă, deși unii specialiști nu recomandă acest lucru, eu le spăl rapid, apoi le șterg cu prosoape de hârtie sau le las într-o sită la scurs ca să evit absorbția apei în pulpa ciupercilor. Dacă folosiți ciuperci culese de voi din locuri sigure, le puteți curăța de pământ cu o perie specială pentru așa ceva fără să le mai spălați după. Ciupercile se comportă precum niște bureți, practic asta și sunt și de asta se evită contactul lor cu apa.

Am pus ciupercile spălate și uscate într-un bol de inox mare, am pus toate condimentele și uleiul peste ele și am amestecat bine până am văzut că au fost bine unse cu uleiul aromat de condimente.

Le-am lăsat pe masă până am încălzit bine cuptorul la 220°, la mine a durat cam 30 de minute să ajungă la temperatura asta (la cele pe gaz dați la treapta mare). Al meu tot pe gaz este, dar eu mi-am cumpărat termometru de cuptor și de asta știu câte grade am în interiorul lui. Este extrem de util. Cuptoarele pe gaz și nu numai, sunt extrem de diferite. Al meu pe treapta mică are între 150° și 170°, ceea ce este enorm, ar trebui să aibă maxim 120°, de asta este bine de știut ce temperatură aveți în cuptor măsurând cu un simplu termometru de cuptor.

Să continuăm.

Am pus hârtie de copt pe o tavă întinsă. Ciupercile le-am așezat cu piciorușele în jos (în poză nu erau toate întoarse ca să fac poze), în așa fel încât să se scurgă lichidul lăsat de ele și să se evapore.

Le-am gătit așa 40 de minute, apoi am scos tava și am întors ciupercile cu pălăria în jos și le-am mai copt încă 20 de minute la aceeași temperatură. Se rumenesc frumos, rămân suculente la interior și nu vă zic ce arome faine vă ademenesc să le mâncați fierbinți direct din tavă 😃😋 Eu am taiat una fierbinte sa vad cum arata si la interior. Doar am privit-o pana s-a racit putin, ca nu se putea musca din ea, frigea foarte tare :p

Pont. Dacă aveți ciuperci mai mici, căci astea se găsesc cel mai des, să le lăsați cu 5-10 minute mai puțin la cuptor, altfel se vor găti prea mult și se vor usca.

Aici vedeți ciupercile rumene, aromate, bine coapte, abia scoase din cuptorul fierbinte. Sunt foarte bune și așa simple, dar alături de un sos de hrean cu sfeclă roșie ori de un sos de iaurt cu usturoi sunt geniale 😋❤

 

 


  •  
  •  
  •  
  •  

DespreMya Benea

Bună . Eu sunt Mya . Sunt din Galați, am copilărit într-o comună din aproprierea orașului. Am invatat sa gatesc de la mama. Pasiunea gatitului cred c-o am in sange, imi place prea mult sa fac asta :) Daca inainte gateam de toate si experimentam tot in zona culinara, din ianuarie 2020 de cand am aflat ca am hipotiroidie hashimoto autoimuna cronica, stilul meu in bucatarie si in viata s-a schimbat complet. Asa a luat nastere blogul @aromelemyei.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *