Aperitive De post Fara gluten Fara lactoza Legume Rețete rapide

Pate dietetic de ciuperci coapte

  •  
  •  
  •  
  •  

Pate dietetic de ciuperci coapte. Cum se face un pate fin de ciuperci?! Rețeta simplă de pate de ciuperci.

Pateul de legume sau de ficat, ne stă pe masa multora la micul dejun mai tot timpul, asta pentru că ne place și pentru că este tare ușor să faci o gustare rapidă și gustoasă de dimineață cu el. Eu acum vă prezint un pate simplu de ciuperci, un pate vegetal care se face ușor și este extrem de gustos.

Ciupercile, aceste minuni ale naturii, sunt extrem de sănătoase, au o multitudine de vitamine și minerale necesare unei bune funcționări ale tiroidei. Cred că  știți deja că eu pe asta mă axez în mare parte, pe rețete dietetice benefice în hipotiroidism. Ciupercile au seleneniu, potasiu, fosfor, magneziu, cupru, un complex de vitamina B, vitamina D, sunt bogate în fibre, au un conținut mare de apă, peste 90% și mai au și un conținut redus de sodiu, deci clar sunt legumele ideale. Pe lângă aportul de vitamine și minerale au și proteine. Mai sunt numite și carnea veganilor. Atunci zic să le introducem în alimentația noastră mai des ca să ne bucurăm de tot ce ne oferă ❤

○ Cca 280 calorii/porție

○ 1120 calorii/ rețetă

○ 4-5 porții rețetă (eu am calculat la 4 porții/ pe săturate)

Ingrediente pate dietetic de ciuperci

○ 500 g ciuperci champignon

○ 200g năut fiert

○ 10g ulei

○ 15g unt fără lactoză ori 15g ulei dacă nu aveți și vreți ca pateul să fie de post

○ 2g piper alb-1 linguriță mică

○ 1g sare-jumătate de linguriță mică

○ 10g usturoi /3-4  căței de usturoi

○ 70g ceapă -1 mică

○ 2-3 linguri de apă caldă, cam 30g

○ 2g chili-opțional

○ zeamă de lămâie după gust

În plus-pentru prezentare/ornare/servire- opțional

○ 1 lingură de ulei de măsline

○ Câteva boabe de năut  păstrate pentru ornat -opțional

○ Câteva felii de ciuperci pentru ornat-opțional

○ Cipsuri fără gluten din orez și mălai-opțional

Mod de preparare pate dietetic de ciuperci coapte

Se coc ciupercile la 220° timp de oră. Vedeți întreaga rețetă aici.

Am tocat ceapa fin, am pus într-o tigaie uleiul, untul și sarea, apoi am sotat un minut ceapa la foc mediu, am stins cu două-trei linguri de apă caldă, am pus capacul tigăii și am lăsat la gătit încă 5-6 minute până a scăzut lichidul și ceapa a devenit sticloasă. Supravegheați îndeaproape tigaia cu ceapă, trebuie să se soteze, dar nu să se ardă sau să se prăjească. Am oprit focul de sub ceapă și am tras tigaia deoparte. Între timp se taie ciupercile puțin mai mici ca să încapă toate odata în vasul blenderului.  Peste ciuperci se pune ceapa gătită, usturoiul, zeama de lămâie, piperul, chili (opțional) se toacă bine câteva minute până devine aproape ca o pastă. În acest timp se scurge năutul de lichid( eu am pus din conservă) și se adaugă în blender. Am mai blendat încă vreo 4-5 minute cu pauze scurte, până a devenit o pastă destul de omogenă și fină.

Gata pateul de ciuperci coapte. A ieșit grozav de bun și aromat. Acum vă puteți bucura mai multe zile la rând de această pastă tartinabilă pusă pe pâine fără gluten prăjită sau cipsuri fără gluten. Eu l-am mâncat cu cipsuri fără gluten din mălai și orez expandat. Îi mulțumesc tare prietenei mele dragi (știe ea ❤) pentru ele, mi-a trimis multe chestii faine fără gluten ❤😘🤗

Pont: puteți pune pateul de ciuperci în borcănele mici și puteți să ,,sigilați” pateul deasupra cu ulei de măsline sau cu puțin unt fără lactoză. În acest mod va ține o perioadă mai lungă în frigider fără să se strice sau să se oxideze. La noi nu a apucat mai mult de două zile, a fost mâncat ca fel principal 😋😅

Dacă doriți ca pateul de ciuperci să fie și mai fin, îl puteți da printr-o sită deasă, eu n-am avut răbdare și nici timp să fac asta și în plus îmi place foarte mult textura lui așa 😋😛

Aceste cipsuri sunt sățioase și  mănânci de multe ori dintr-o pungă de 100g. Eu țin pungile după deschidere, prinse cu un clește special pentru pungi, în acest fel nu intră aerul și nici umiditatea în pungi și cipsurile țin o perioadă mai îndelungată fără să se înmoaie. Așadar, dacă cipsurile acestea dietetice fără gluten răman crocante, se pot mânca pe o perioadă mai lungă de timp.

Aici vedeți pateul dietetic de ciuperci coapte ❤


  •  
  •  
  •  
  •  

DespreMya Benea

Bună . Eu sunt Mya . Sunt din Galați, am copilărit într-o comună din aproprierea orașului. Am invatat sa gatesc de la mama. Pasiunea gatitului cred c-o am in sange, imi place prea mult sa fac asta :) Daca inainte gateam de toate si experimentam tot in zona culinara, din ianuarie 2020 de cand am aflat ca am hipotiroidie hashimoto autoimuna cronica, stilul meu in bucatarie si in viata s-a schimbat complet. Asa a luat nastere blogul @aromelemyei.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *