Fara lactoza Rețete rapide Sosuri

Sos dietetic de iaurt fără lactoză cu sfeclă și hrean


Sos rapid de iaurt fără lactoză cu sfeclă roșie coaptă, hrean și lămâie. Cum să faci cel mai rapid sos de iaurt cu hrean?! Cum să faci un sos slab caloric? Rețeta simplă de sos de iaurt cu sfeclă și hrean.

Acest sos rapid și delicios l-am făcut pentru delicioasele șnițele de pui gătite la cuptor, rețeta o găsiți aici. Și pentru degețele de pui crocante fără gluten, rețeta aici. Este un sos tare simplu de făcut care nu-ți răpește timpul, în doar câteva minute este gata. Sfecla coaptă nu este doar pentru a-i da un aspect plăcut, ci și pentru un gust deosebit. Această sfeclă coaptă ( reteta aici) are arome grozave de rozmarin, oregano și piper, acestea toate sunt învăluite în uleiul delicios de măsline care este delicat atunci când guști, dar echilibrat perfect pentru papilele gustative care exaltă de plăcere când îi simt gustul.

Și totuși, hreanul este cel care completează sosul perfect și îi dă acel quelque chose (ceva) pe care îl cauți la un asemenea sos 👌

Calitatea ingredientelor este importantă deoarece alimentele trebuie să ne fie și medicamente nu doar hrană pentru trup. Asadar, sa ne facem un aliat din alimentele benefice noua si sa mancam echilibrat.

Inainte de toate, sa aflam cate ceva despre ingrediente.

Despre sfecla roșie. Această legumă rădăcinoasă are un rol important în alimentația noastră. Are o mulțime de vitamine, are rolul de a curăța ficatul de toxine, ameliorează tensiunea arterială și tranzitul intestinal, are chiar și proprietăți antiinflamatorii. Consumată regulat, ajută organismul să fie sănătos. Se recomandă consumarea ei în stare crudă, dar este excelentă și coaptă, fiartă ori murată.

Despre iaurt și lactoza (zahărul laptelui).

Iaurtul este obținut prin fermentarea laptelui de lactobacili.  Prin această fermentare, lactoza, adică zaharul laptelui, este transformat în acid lactic și poate fi digerat de către persoanele intolerante la lactoză fara sa ii produca disconfort. Iaurtul are un conținut mare de probiotice, numite și ,,antibiotice naturale”, acestea ajută la sistemul nostru imunitar prin refacerea florei intestinale. Căci da, mare parte, undeva la 70% din imunitate, se află în intestine si de asta trebuie avuta grija la alimentație (una corecta), ca sa avem un echilibru în corp.

Despre hrean. Vedeți și aici mai multe (sursa)

Această plantă legumicolă perenă, la noi este folosită drept condiment în mâncare. Hreanul are deasemeni și proprietăți antibacteriene fiind folosit în perioada rece pentru virozele de sezon. Este foarte bun și în susținerea funcției tiroidiene datorită vitaminelor și mineralelor avute, prin acestea asigură o viață mai sănătoasă dacă este consumat cu regularitate. Are vitamina A, B1, B2, C, are fier, magneziu, calciu, potasiu.

○ cca 150 calorii/întreaga rețetă =250g de sos

○ cca 4-5 porții

Ingrediente sos de iaurt fără lactoză cu sfeclă și hrean

○ 200g iaurt fără lactoză

○ 40-50g sfeclă roșie coaptă( dacă nu aveți coaptă, puteți pune crudă, dar să completați gustul cu condimentele de la rețeta coaptă)

○ 1 lingură de sos de hrean cu iaurt sau smântană, ori 1 lingură de hrean ras la oțet sau chiar 1 lingura hrean ras proaspăt-la alegere

○ 1g sare

○ 1g piper alb

○ puțină zeamă de lămâie(după gust)-optional

Mod de preparare

Se pun toate ingredientele în vasul blenderului, mai puțin zeama de lămâie (cu ea se completează  gustul sosului la urmă) și se mixează bine câteva minute până nu se mai văd bucățele de sfecla roșie în vasul blenderului. Acest sos se poate da și prin sită pentru o textură mai fină dacă doriți să impresionați musafirii prin cremozitatea lui sau chiar pentru gustul vostru personal. Pe mine una nu m-ar deranja dacă ar rămâne  mici bucățele de sfeclă roșie coaptă, ar fi interesante câteva bucățele crocante în sos 😃 Mai mult recomand trecerea sosului prin sită doar ca să nu găsiți fibre rămase de la hrean(cel proaspăt).

Și gata sosul. În câteva minute aveți un sos delicios pentru bucățele fragede de carne gătite la cuptor ori/și de legume la grătar.

Cum vi se pare că arată acest sos? Vă asigur că merită să aveți acest sos pe masă la un eveniment important. Cu siguranță toți vor fi tare atrași de culoarea plăcută a sosului și vor cere porție dublă doar de dragul aspectului, apoi de gust ❤ Copiii cred că vor fi cei mai impresionați de acest sos roz, este tare vesel si colorat. Hreanul se simte subtil și nu ,,pișcă” la limbă tare, așa că îl pot pot mânca și cei mici cu drag, ba chiar cred că îl vor adora 🥰

Aici găsiți și alte rețete de sosuri grozave fără lactoză și fără calorii prea multe.


DespreMya Benea

Bună . Eu sunt Mya . Sunt din Galați, am copilărit într-o comună din aproprierea orașului. Am invatat sa gatesc de la mama. Pasiunea gatitului cred c-o am in sange, imi place prea mult sa fac asta :) Daca inainte gateam de toate si experimentam tot in zona culinara, din ianuarie 2020 de cand am aflat ca am hipotiroidie hashimoto autoimuna cronica, stilul meu in bucatarie si in viata s-a schimbat complet. Asa a luat nastere blogul @aromelemyei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.