De post Legume Rețete rapide Salate

Salată dietetică de vinete


Cum se face cea mai simplă și dietetică salată de vinete? Rețeta de salată de vinete. Salata de vinete cu sau fără maioneză?! Cea mai simplă rețetă de salată de vinete.

Noi obișnuim să facem salata de vinete destul de des pe timpul verii, dar și în restul anului, mai ales că soțul meu este mare amator al acesteia și vrea să-i gătesc mai mereu acest fel de mâncare. Pentru mine este un pic mai dificil cu salata asta pentru că nu o pot mânca dacă nu dau vinetele prin blender, iar soțului nu-i place salata de vinete așa  cremoasă cum o fac pentru mine, de aceea am ajuns la un compromis, să  fac mereu două  feluri de salată de vinete, una tradițională, simplă, cu multă ceapă, totul tocat la cuțit pentru el și una dietetică făcută în blender, pentru mine. Salata de vinete clasică mie îmi provoacă crize de fiere și cum nici prietenă prea bună cu ceapa nu sunt pentru că-mi face același lucru ca și vinetele, așa că am hotărât mai demult să îmi fac o salată de vinete cât mai dietetică și mai pe gustul meu, cu mai puțină ceapă, semințe cât mai puține, grăsimi (ulei+gălbenuș) puține, fix pentru regimul meu 🤗

Despre vinete

Aceste legume au origini în Asia, se pare că au fost plantate pentru prima dată în China ca mai apoi să fie aduse în Europa în perioada Evului Mediu și în acest mod să le descoperim și noi gustul. La începuturi, aceste pătlăgele vineții nu erau agreate din cauza gustului amărui, dar erau folosite în medicină crezând atunci că vindecă diabetul. În timp, după ce oamenii au învățat să gătească vinetele, au văzut că ceea ce le dădea gust amar, după gătire disparea și așa au început sa le consume din ce în ce mai mult. Vinetele sunt o sursă excelentă de antioxidanți, ajută la hidratare și au înca un plus având un conținut mare de fibre, acestea ajută la digestie. Vinetele pot ajuta la reglarea zahărului din sânge.  Acesta se absoarbe mai lent si nu crește glicemia brusc de la vinete ca de la alte legume cu mai mulți carbohidrați. Gătite într-un mod dietetic, la flacără, cuptor, pe gratar ori la abur, sunt un aliat bun în dieta săracă în calorii și carbohidrați.

2-3 porții

120 Calorii/100g

360calorii/întreaga rețetă

Ingredinte salată dietetică de vinete

● 3 vinete potrivite ca mărime sau  300g pulpă de vinete coapte și bine scurse

● 20g ulei

● 1 gălbenuș (opțional)

● 2g sare

● 1g piper

● 5g zeamă de lămâie

● ceapă tocată fin după gust-eu am pus jumătate de ceapă mică, cam 20g

Mod de preparare salată dietetică de vinete

Am început cu spălarea vinetelor (mare grija la țepii de la codițe, înțeapă rău). Apoi le-am șters de apă și le-am pus la copt pe flacăra  de la aragaz, voi puteți să le puneți pe grătar dacă stați la curte și dispuneți de un astfel de loc amenajat, la bloc ne descurcăm cu ce avem 😊 Salata de vinete dacă nu are gust și aromă de fum, parcă nu este așa gustoasă și nu ne aduce aminte de mâncarea copilăriei 😁

Cât s-au copt vinetele, mi-am pregătit un vas cu capac unde să scot vinetele și să le las acoperite la răcorit, asta după ce le-am presărat cu puțină sare. Coaja va face condens și miezul vinetelor se va curăța mult mai ușor. În timp ce am curățat coaja vinetelor, am scos și o mare parte de semințe din căsuța lor. Se desfac ușor vinetele pe lung și scoateți pur si simplu căsuțele cu semințe. Folosiți mănuși dacă vreți să nu puneți mâna pe vinete sau vă ajutați de o linguriță,  mănușile vă ajută și să nu vă murdăriți manichiura 😁😜

Pont: vinetele cu mai puține semințe sunt mai subțiri și lunguiețe iar luna potrivită este cam prin iunie, când apar în piețe, sunt mai tinere și nu au semințele foarte mari și în cantitate mare ca la sfârșitul sezonului.

După această etapă am pus vinetele curățate într-o sită la scurs cam o oră. Să nu cumva să spălați vinetele, se vor umple de apă și nu vor mai avea gust chiar atât de bun.

Cât au stat vinetele la scurs, am spălat și tocat ceapa. Am măsurat restul ingredientelor și mi-am pregătit vasul tocătorului.

După ce nu a mai curs nici picătură de lichid de la vinete, am pus toate ingredientele (în afară de ceapă, dacă doriți să simțiți acea tentă de crocant) în vasul blenderului și le-am tocat la viteză maximă cam două minute, până s-a făcut o pastă fină. Prin mixare, semințele vinetelor se distrug și nu mai crează probleme de sănătate cum e criza biliară, iar gălbenușul cu uleiul formează oarecum o cantitate mică de maioneză și îi dă un gust tare bun fără să facă salata grețoasă.

Dacă doriți o tentă crocantă în această salată, adăugați ceapa tocată la final. Deasemeni dacă preferați salata de vinete simplă sau de post, renunțați la gălbenuș. Eu am mancat cu bastonașe de legume și puțină pâine fără gluten, delicios 😋❤

Poftă mare să avem cu rețete dietetice gustoase ❤

 

 


DespreMya Benea

Bună . Eu sunt Mya . Sunt din Galați, am copilărit într-o comună din aproprierea orașului. Am invatat sa gatesc de la mama. Pasiunea gatitului cred c-o am in sange, imi place prea mult sa fac asta :) Daca inainte gateam de toate si experimentam tot in zona culinara, din ianuarie 2020 de cand am aflat ca am hipotiroidie hashimoto autoimuna cronica, stilul meu in bucatarie si in viata s-a schimbat complet. Asa a luat nastere blogul @aromelemyei.

2 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.