Aluaturi Deserturi Fara gluten Rețete rapide

Pișcoturi de casă fără gluten


Pișcoturi fără gluten.  Rețeta simplă de pișcoturi fără gluten. Cum se face cea mai bună rețetă de pișcoturi fără gluten?

Pișcoturile sunt folosite adesea la deserturi rapide iar cel mai cunoscut desert cu pișcoturi după cum stiti deja, este tiramisu. Este și unul din deserturile mele preferate și cum nu găseam niciodată pișcoturi fără gluten în comerț  pentru a-mi face acest desert preferat, am hotărât să îmi eu fac acasă pișcoturile fără gluten. Treaba a mers rapid, doar că am făcut prea mult aluat din prima și a trebuit să mai invetez ceva cu acesta ca să nu fac risipă aiurea și să arunc aluatul in plus (urăsc risipa alimentară). Am făcut o mică căutare prin frigider și cămară ca să vad cam cu ce aș putea combina acest aluat de piscot și am dat peste câțiva struguri care stateau de ceva timp pe acolo din cauză că erau prea acri pentru a fi mancați. Atunci mi-a venit ideea unei delicioase prăjituri răsturnate cu struguri, fără gluten, cu zahăr de cocos- rețeta aici.

Pișcoturile sunt foarte ușor de făcut și de păstrat după coacere. Se țin în pungi de hârtie în cămară sau în pungi groase de plastic la congelator.

Ies cam 22-24 de bucăți de piscoturi fara gluten din rețetă. Va dau ingredientele pentru două tavi mari, de aragaz.

cca 770 calorii/reteta

cca 256 calorii/ 100g

Atenție la urmele de gluten de la ingrediente, folosiți doar produse certificate și fără urme de gluten dacă aveți celiachie. Eu cu intoleranță nu am nici o problemă cu urmele de gluten. Corpurile noastre reacționează diferit la diferitele tipuri de alergii sau intoleranțe. Grijă la sănătate ❤🤗

Ingrediente pișcoturi fără gluten

● 80g făină miklos fără gluten mix universal sau făină Schär fără gluten (sau oricare alta, dar mix universal)

● 60g zahăr de cocos

● 3 ouă medii- între 63-66g oul

● un praf de sare

● 1 linguriță extract de vanilie sau semințe de la jumătate de păstaie de vanilie

Opțional coajă de lămâie și/sau portocală

În plus

● Poșuri de unică folosință

● un dui cu diametrul găurii de 1cm

Mod de preparare

Am început cu încălzitul cuptorului la 170°(îi trebuie minin 30minute să ajungă la temperatura optima), apoi mi-am adunat toate ingredientele pe masă și le-am cântărit pe rând. Am separat ouăle în două boluri. Albușurile le-am pus într-un bol înalt/mare, de inox, bine degresat și le-am mixat cu praful de sare până acestea s-au ținut de bol. AAmadaugat mai apoi zahărul și am mai mixat la viteză mare încă două-trei minute, până nu s-a mai simțit zahărul (dacă faceți testul albușurilor între degete, o sa vedeti despre ce zic, acesta nu se mai simte granulat in albusuri, este dizolvat). Am adăugat gălbenușurile și am mixat scurt câteva secunde până s-au incorporat. De aici lucrăm cu spatula, lăsăm mixerul deoparte. Se cerne făina fără gluten peste aluat și se amestecă de sus în jos cu mișcări largi fără să se apese pe albușuri. Vrem să încorporăm făina, nu să scoatem aerul din albușurile bine aerate, acolo este agentul nostru de creștere. Eu nu adaug altceva pentru creșterea aluaturilor, nu este nevoie de praf de copt ori de bicarbonat, este suficient ca albușurile să fie mixat tare.

Aveți grijă să nu aruncați ce rămâne în sită după cernerea făinii fără gluten, sunt tărâțe de psyllium și avem nevoie de ele în aluat(leaga aluatul). Făina se cerne doar pentru a îngloba și mai mult aer în aluat, acesta are rolul de a face piscoturile și aluaturile să crească frumos, să fie și mai aerate și pufoase. După ce aluatul de pișcoturi este gata, se pune în poșuri de unică folosință, mie mi-a încăput aluatul fix în două poșuri, cât pentru două tavi de aragaz.

Am pus hârtie de copt pe tavă și am format pișcoturi apăsând ușor de poș ca să iasă aluatul destul de uniform, pișcoturile sunt cam de 12cm lungime. Nu aglomerați tava, lăsați loc suficient între pișcoturi, acestea vor crește în volum la cuptor și se vor lipi între ele dacă nu au loc suficient. Mie mi-au încăput 12 pișcoturi pe două rânduri în tava de 42/38cm.

Se coc la 170° timp de 18-20de minute, până se rumenesc ușor și se usucă bine. Pișcoturile trebuie să fie ușor crocante, nu moi ca pandișpanul. Eu le-am copt fix 18 minute, voi verificați imediat după 15minute dacă aveți cuptor electric, la cuptoarele pe gaz oscilează temperatura de coacere și de aceea trebuie știută temperatura din interior monitorizand-o cu un termometru de cuptor. Tava se așază pe treapta din mijloc.

Uitați ce faine au ieșit aceste pișcoturi fără gluten. Sunt geniale. Nici nu se simte diferența de gust vizavi de cele normale cu gluten.

Iese un tiramisu grozav cu aceste pișcoturi fără gluten. Nu este nicio diferență de gust între un tiramisu cu pișcoturi fără gluten și unul normal cu pișcoturi cu gluten. Vedeți aici minunatul tiramisu (rețeta aici în curând).


DespreMya Benea

Bună . Eu sunt Mya . Sunt din Galați, am copilărit într-o comună din aproprierea orașului. Am invatat sa gatesc de la mama. Pasiunea gatitului cred c-o am in sange, imi place prea mult sa fac asta :) Daca inainte gateam de toate si experimentam tot in zona culinara, din ianuarie 2020 de cand am aflat ca am hipotiroidie hashimoto autoimuna cronica, stilul meu in bucatarie si in viata s-a schimbat complet. Asa a luat nastere blogul @aromelemyei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.