Cuptor Deserturi Fara gluten

Prajitură răsturnată pufoasă cu struguri-fără gluten


Prajitură răsturnată cu struguri, fără gluten, îndulcită cu zahăr de cocos. Cum se face cea mai pufoasă prăjitură răsturnată cu struguri? Rețeta simplă și rapidă de prăjitură pufoasă răsturnată cu struguri sau fructe de pădure.

 

Prajitura asta răsturnată cu struguri s-a născut dintr-o întâmplare. Făceam pișcoturi de casă fără gluten și mi-a rămas ceva compoziție în poș pe care nu aveam cum s-o coc prea curând. Făcusem ce-i drept cam mult aluat de pișcoturi și nu voiam nici să-l arunc, dar nici idee ce sa fac cu el nu prea aveam, cum puteam să-l coc mai repede înainte de a se lăsa albușurile?! Pentru că nu am un aragaz electric care sa coacă  mai multe tavi deodată, pentru că doar aerul albușurilor este agentul de creștere în acest aluat (nu am pus nimic altceva chimical). Trebuia să mă mișc și să fac ceva rapid cu el, dar cu tot aluatul ramas odată, așa că am dat ceva târcoale frigiderului, m-am uitat în cămară și am văzut multicookerul…, mă gândeam așa ca idee să coc acolo ceva chec cu nuca, dar parca nu era cea mai grozava idee, că deja începea să se dezumfle și nu prea mai ieșea mare lucru din el, riscam… Apoi am vazut strugurii din fructiera pe care nu-i mânca nimeni din cauză  că erau prea acri și atunci mi-a făcut click mintea, zic asta e, încerc să fac o prăjitură răsturnată cu struguri și văd eu ce va ieși după. Aveam în plus zahăr de cocos cu gust delicios de caramel, zic super, ăsta mă salvează sigur de la acreala strugurilor. Nu  am stat deloc pe gânduri și am purces la pregătirea rețetei, nu am regretat o secundă. A ieșit cea mai grozavă și delicioasă prăjitură răsturnată fără gluten, plină de struguri caramelizați în zahărul aromat de cocos. O să vedeți că  prăjitura este cam închisă la culoare deasupra, dar asta e doar din cauza culorii strugurilor și a zahărului  de cocos care are culoare de zahăr ars, prăjitura nu este arsă 😃 De fapt se vede și de aproape ce culoare frumoasă de caramel are. Nici pixelii nu transmit mereu culorile reale, dar mai important este gustul decât imaginea 😜 Blatul pufos este bine însiropat cu sucul lasat de struguri amestecat cu zahărul de cocos cu aromă intensă de caramel. Divin.

● cca 150 calorii/1 porție

● 8 porții/rețetă

● Dimensiuni tavă- 25cm/20cm

Notă: Celiacii să verifice bine urmele de gluten din ingrediente și să cumpere din locuri sigure!

Ingrediente prăjitură răsturnată cu struguri

Blat

● 80g făină miklos fără gluten mix universal sau de care aveți, dar sa fie mix universal

● 50g zahăr de cocos

● 3 ouă -mărime medie- 63g-65g bucata

● 5g extract de vanilie

● 1 linguriță coajă de portocale

● 1 linguriță coajă de lămâie

● Un praf de sare

În plus

● 50g zahăr de cocos

● 300g boabe de struguri negri sau fructe de pădure proaspete

Mod de preparare

Am separat boabele de struguri de pe ciorchini dupa ce am spălat bine strugurii cu apa caldă, apoi le-am lăsat la scurs într-o sită. Mi-am pregătit și cântărit ingredientele, bolurile și mixerul.

Am separat ouăle, apoi am început cu mixarea albușurilor cu praful de sare, când au fost ferme (se întoarce castronul-bolul și dacă se ține albușul de vas, sunt gata) am adăugat zahărul și am mixat bine cam două minute, până nu s-a mai simțit între degete. Am pus gălbenușurile și extractul de vanilie, tot acum se pune și coaja de portocale și lămâie, se mixează scurt câteva secunde, doar cât se încorporează. Se cerne făina deasupra, se pun și tărâțele de psyllium care rămân în sită (să nu cumva să le aruncati) și se amestecă aluatul cu spatula prin mișcări largi, circulare, fără să se apese. Nu vrem să iasă aerul din albușuri ci doar să încorporăm făina, aerul din albușuri este agentul de creștere a prăjiturii.

Am tapetat o tavă mică cu hârtie de copt, am prins-o cu capse eu ca să stea fixă, dar nu este neapărat nevoie acest pas, apoi am pus zahărul de cocos și boabele de struguri, am scuturat tava putin cât s-au amestecat și îmbrăcat boabele în zahăr, apoi am turnat aluatul și l-am nivelat ușor peste tot cât mai uniform.  Prăjitura se coace timp de 30-35 de minute la 170°, treapta de mijloc spre mică la cuptoarele pe gaz (cele mai noi care ard tare, aveți grijă) musai cu tava suplimentară dedesubt, cea care distribuie uniform căldura, asta este valabilă doar la cuptoarele pe gaz.

 

Înaine de a scoate tava și opri cuptorul, verificați cu scobitoarea aluatul, dacă se ia aluat pe scobitoare, se mai lasă la copt, dacă nu se ia, se scoate prăjitura din cuptor și se răstoarnă cu ajutorul unui grătar. Se lasă la răcorit pe grătar, apoi se porționează.

Se poate mânca și fierbinte, dar și rece. Prăjitura răsturnată fără gluten cu struguri, se păstrează la frigider. Eu m-am bucurat câteva zile bune de gustul ei delicios ❤

Uitați cât de apetisant arată această prăjitură și nu știți cât de bine miroase atunci când este scoasă din cuptor ❤

 


DespreMya Benea

Bună . Eu sunt Mya . Sunt din Galați, am copilărit într-o comună din aproprierea orașului. Am invatat sa gatesc de la mama. Pasiunea gatitului cred c-o am in sange, imi place prea mult sa fac asta :) Daca inainte gateam de toate si experimentam tot in zona culinara, din ianuarie 2020 de cand am aflat ca am hipotiroidie hashimoto autoimuna cronica, stilul meu in bucatarie si in viata s-a schimbat complet. Asa a luat nastere blogul @aromelemyei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.