Deserturi Fara gluten Fara lactoza

Tiramisu fără lactoză-fără gluten-fără cafeină


Tiramisu fără lactoză, fără gluten, fără cafeină, îndulcit cu xylitol (zahăr de mesteacăn).

Cel mai bun tiramisu l-am mâncat în urmă cu ceva timp după ce am făcut rețeta prietenelor mele dragi de la Savori Urbane ❤ Nu există termen de comparație cu un altul. Este geniala această rețetă și am vrut s-o adaptez și pentru cei cu intoleranță la lactoză și gluten. Ba chiar am scos și cafeaua (cafeina) din ecuație, mie îmi face rău și am folosit inka în loc. Cei cu boală  celiacă să evite inka total, aceasta este o băutură făcută din orz și secară iar aceste cereale au gluten, chiar dacă într-o cantitate mult mai mică decât grâul sau alte cereale, dar au. Eu pot consuma mici cantități de gluten ori lactoză, foarte mici. Alergicii nu trebuie să se atingă de nimic ce a luat contact cu urmele de alergeni, la fel și celiacii. Deci mare grijă la sănătate ❤🤗

Eu am făcut jumătate din rețeta fetelor pentru că data trecută mi-a ieșit cam mult, nu că nu aș fi devorat tot la cât de bun este, dar trebuie să am mare grijă la calorii si cantitate 😛😁 Este un desert caloric chiar dacă este unul dietetic pentru o anumită categorie de oameni. Dietetic nu înseamnă neapărat și slab caloric ori lowcarb sau fără grăsimi. Nici nu este indicat să se țină o dietă strictă fără grăsimi sau carbohidrați. Vitaminele de exemplu au nevoie de o mică cantitate de grăsime ca să se absoarbă mai ușor în organism. Carbohidrații sunt cei care ne dau energie. Trebuie să facem doar cele mai bune alegeri și din când în când să bucurăm creierul si papilele cu ceva bun ❤🤗

Eu o să va las mai jos rețeta adaptată pentru cei cu tiroida autoimuna Hashimoto, cei ca mine 😊

● cca 260  calorii/1porție 125g

● cca 8 porții

Ingrediente tiramisu

● 250g mascarpone fără lactoză

● 2 ouă

● 50g zahăr de mesteacăn (xylitol)

● 16-18 pișcoturi fără gluten (rețeta aici)

 

În plus

Pentru inka

● 400ml lapte fără lactoză

● 15g inka (2 linguri) sau cafea

● 1 linguriță miere sau xylitol pentru a îndulci băutura de inka-optional (eu nu am pus)

 Pentru ornat

● 1linguriță de cacao ( fără gluten)

Mod de preparare tiramisu

Prima etapă:

Am început cu pregătirea băuturii Inka. Am pus laptele la fiert și am cântărit cele două linguri de Inka, au avut 15g (in poză vedeți cantitatea dublă pentru că am făcut mai multă să bem si noi câte o ceașcă fierbinte 😁). Se adaugă pudra de Inka după ce laptele a fiert. Pont: să scoateți spuma laptelui ca să nu facă cocoloașe, eu am pus așa și puțină pudră de Inka s-a amestecat cu spuma și nu s-a omogenizat chiar bine.

Băutura fierbinte se lasă la răcorit, apoi se pune la frigider pentru una-două ore. O puteți face de seara mai bine. Inka se poate face și cu apă, dar este mult mai gustoasă cu lapte. Trebuie ținut cont că laptele fără lactoză are un gust mai dulce decât cel normal, asta datorită lactazei adăugate care desface lactoza în galactoză și glucoză, practic face ceea ce corpul nostru nu poate pentru că nu produce suficientă sau deloc lactază. În Europa cam 4% din populație are intoleranță la lactoză, printre care și eu 😁

Crema tiramisu

Se separă ouăle. Gălbenușurile se pun într-un bol cu jumătate din cantitatea de zahăr(25g) de mesteacăn (xylitol) și se mixează la viteză mare timp de câteva minute până gălbenușurile se deschid la culoare și se triplează în volum.  Se spală paletele mixerului foarte bine (gălbenușurile au grăsime) ca să nu rămână urme de gălbenuș. Albușurile se mixează la început cu praful de sare, până când se țin de bol când îl întoarceți. Apoi se adaugă cele 25g de zahăr de mesteacăn (xylitolul) și se mixează câteva minute până nu se mai simte zahărul. La ingrediente o să vedeți că am un albuș într-un pahar, acela eu l-am pus pentru că nu voiam să-l arunc, rămăsese de la alt preparat și nu aș fi vrut să pun în congelator doar un singur albuș… Avem albușurile și gălbenușurile spumate, mai trebuie să adăugăm mascarponele și să le încorporăm.

SFAT: dacă nu vreți ouăle crude în tiramisu, puteți să le gătiți pe baie de abur până ajung la temperatura de 73°-75°, separat albușurile de gălbenușuri cu câte 25g de zahăr de mesteacăn. După asta trebuie să aveți răbdare să se răcească de tot cele două inainte de a le încorpora. Albușurile și gălbenușurile se mixează fierbinți, imediat după ce trageți vasul de pe abur, apoi lăsați la răcit. Sa țineți cont că se vor mai lăsa până se racesc complet ca sa poată fi ametecate… Asta este pentru copii sau dacă nu aveți ouă proaspete sau nu vreți să riscați.

Mascarponele rece se adaugă în bolul cu gălbenușurile spumate, tot acum se pune și extractul de vanilie, se mixează scurt, cam 10-15 secunde. Apoi se ia un sfert din albusuri, se adaugă în bolul galbenușurilor și se mixează scurt. De aici lucrăm cu spatula. Se adaugă restul albușurilor și se încorporează cu mișcări largi, aerate, fără să scoatem aerul din ele. Este bine încorporat daca nu se mai văd dungi albe în cremă.

Avem crema, avem piscoturile fără gluten, avem inka rece pentru însiropat pișcoturile, să ne apucăm de montat tiramisu. Crema se pune în poșuri de unică folosință, tăiate la capete sau cu un dui de care doriți ca formă, dar cu gaura de șprițare nu mai mare de 1cm.

Pe un platou se pune un strat subțire de cremă, apoi se înșiră un rând de pișcoturi bine înmuiate în inka. Fiecare pișcot se ține la înmuiat câteva secunde, cam 4-5 secunde am ținut eu. Pișcoturile mele erau destul de uscate, așa cum trebuie.

Urmează un strat de cremă, încă un rând de pișcoturi însiropate cu inka și alt strat de cremă pus cu grijă cu poșul. Ultimul strat este de cacao. Cât puneți prima jumătate de cremă, un poș cu cremă îl țineți la frigider. Tiramisu este gata. Cel mai bun este după ce stă un timp la rece, se împrietenesc aromele mai bine și totul devine wow.

Se topește în gură acest desert. Aromat, plin de cremă, îți vine sa-l mănânci tot odată 🤤❤

 

 

 


DespreMya Benea

Bună . Eu sunt Mya . Sunt din Galați, am copilărit într-o comună din aproprierea orașului. Am invatat sa gatesc de la mama. Pasiunea gatitului cred c-o am in sange, imi place prea mult sa fac asta :) Daca inainte gateam de toate si experimentam tot in zona culinara, din ianuarie 2020 de cand am aflat ca am hipotiroidie hashimoto autoimuna cronica, stilul meu in bucatarie si in viata s-a schimbat complet. Asa a luat nastere blogul @aromelemyei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.