Carne Carne de pui Fara gluten Fara lactoza Rețete rapide

Piept de pui cu sos alb fără lactoză-fără gluten


Piept de pui cu sos alb fără lactoză-fără gluten. Cel mai gustos preparat cu piept de pui. Rețeta simplă de piept de pui cu sos alb-fără lactoză.

Pieptul de pui este o carne slabă, bogată în minerale (seleniu, zinc, fier, cupru, crom) și în vitaminele D și B, este și o sursa importantă  de proteine cu un conținut scăzut de grăsimi. Poate fi ușor fad pieptul de pui dacă se elimină pielea de pe el, de asta, de cele mai multe ori de fapt, are nevoie de un sos să-i ofere un plus de gust și savoare. Ba chiar are nevoie și de puțină grăsime pe care aici o luăm de la smântana fără lactoză și din puținul ulei adăugat la marinadă. Unei bucăți de carne slabe precum cea de pui,  trebuie musai să-i facem o marinadă ca să se frăgezeasca și să-i dăm șansa să se aromeze mai bine înainte de gătire.  Iese tare gustos acest fel de mâncare dacă respectați cei câțiva pași importanți din rețetă ☺ Este și sățios acest pui cu sos alb, datorită proteinei, aceasta oferă o sațietate mai îndelungată, deci pauze mai lungi între mese, ceea ce este ideal.

● cca 1000 calorii/rețetă

● 3 porții/rețetă

Ingrediente

● 1 piept de pui mare fără os -500g

● 100g smântană dulce fără lactoză

● 100g lapte fără lactoză

● 150g apa

● 25g ceapă

● 4g amidon- 1linguriță mică rasă

● 1-2g sare sau în funcție de regimul vostru

● 1g piper

● 1g boia

● 2g busuioc uscat

● 1-2 linguri de ulei

● Puțin mărar proaspăt (ajută la gustul sărat)

Mod de preparare

Am tăiat pieptul de pui cuburi cam de 4cm. Am măsurat toate condimentele și uleiul, apoi le-am amestecat cu carnea. Le-am lăsat la marinat 30 de minute pe masă, la temperatura camerei.

Am cântărit laptele, amidonul, smântana, apa și ceapa.  Am tocat ceapa cât de mic am putut, asta doar ca să se gătească repede. Am dat drumul la foc mare sub o tigaie antiaderentă și am lăsat-o să se încălzească bine. Am adăugat bucățele de pui fără să aglomerez tigaia și le-am gătit 3-4 minute pe o parte și încă 1-2 minute pe cealaltă. Eu am pus în două tranșe puiul. Se mai gateste si cu sosul, nu va speriati ca va ramne crud, oricum este un tip de carne care se gateste repede. Este important sa gatiti suficient carnea de pui ca sa nu va imbolnaviti, dar nici s-o gatiti excesiv ca sa faceti pietroaie din ea, trebuie sa ramana frageda si suculenta. Carnea de pui iti arata cand este gatita incepe sa se albeasca, astfel sigileaza toate sucurile in ea si va ramane frageda.

După ce s-a gătit și a doua tură de pui, am pus și cealaltă lingură de ulei și am călit ceapa un minut, am stins imediat cu apă și am lăsat să fiarbă ceapa cam 5-6 minute bune, până s-a înmuiat și a devenit translucidă. Acum am adăugat laptele și smântana dulce de gătit fără lactoză și am adus totul la fierbiere.

Se lasă să fiarbă cam cinci minute sosul și se pune pieptul de pui gătit pe jumătate. Sosul mai fierbe încă vreo patru-cinci minute la foc domol. La urmă, în ultimul minut se adaugă amidonul care este desfăcut cu puțină(1 lingură) apă sau lapte rece fără lactoză. Astfel nu face cocoloașe. Folosiți un tel în momentul adăugării amidonului.

Deja miroase grozav acest piept de pui cu sos alb 😋 Sosul mai fierbe cam 2 minute după adăugarea  amidonului (ca sa aiba timp să se gătească și acesta). Să amestecați destul de des în această mâncare, are un risc destul de mare de lipire și poate să se afume din cauza asta, bineînțeles că trebuie evitat acest lucru pentru a ieși ceva gustos 🙂

Uitați ce sos fin și catifelat a ieșit, un deliciu 😋

Puteți alege mai multe garnituri pentru pieptul de pui cu sos alb. Vă recomand să alegeți varianta care vă este vouă pe plac sau mai la îndemână în cele  de mai jos.

Mămăligă, orez brun, paste fără gluten, paine fără gluten sau ce vă este pe plac. Eu sunt moldoveancă și iubesc mămăliga, cu asta am crescut ❤ Eu o asociez cel mai des la mâncarea cu sos, este perfectă alături de sosuri precum acesta cu smântană sau cu mâncare cu sos de roșii 😋🥰 Acest pui cu sos alb se mănâncă cald. Este plin de bucățele rumene și fragede de carne ❤

 

 


DespreMya Benea

Bună . Eu sunt Mya . Sunt din Galați, am copilărit într-o comună din aproprierea orașului. Am invatat sa gatesc de la mama. Pasiunea gatitului cred c-o am in sange, imi place prea mult sa fac asta :) Daca inainte gateam de toate si experimentam tot in zona culinara, din ianuarie 2020 de cand am aflat ca am hipotiroidie hashimoto autoimuna cronica, stilul meu in bucatarie si in viata s-a schimbat complet. Asa a luat nastere blogul @aromelemyei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.